i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Berkel, Enschot en Heukelom
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 12 mei 2015 om 16:35 uur

In de Middeleeuwen was de kerk van Enschot toegewijd aan Sint-Michiel. Maar toen deze kerk overging naar de protestanten (1648) en de katholieken een schuurkerk betrokken (1677), kwam er een andere beschermheilige uit de bus: Caecilia, patrones van onder anderen de kerkmusici.

Hoogstwaarschijnlijk had deze ‘switch’ te maken met het kerkkoor, want dat hadden ze toen in Enschot zeker. In de loop van de tijd kreeg Caecilia concurrentie van een andere heilige: Sint Job. Sinds 1870 staat er in de Enschotse kerk een beeld van hem dat in de jaren van het rijke roomse leven duizenden pelgrims uit met name Tilburg trok. Die verering is nu minder geworden, maar de band tussen Job en Enschot blijft sterk. Nog aan het eind van de twintigste eeuw gebeurde er een wonder: het beeld van Sint-Job huilde vanwege de voorgenomen annexatie van Enschot door Tilburg. De exacte datum waarop zich dit mirakel voltrok was 1 april 1996.

De huidige Caeciliakerk dateert van 1898 en is ontworpen door architect Caspar Franssen. Bijzonder zijn de klokken, die afkomstig zijn uit de middeleeuwse Michaelkerk. Deze laatste is gesloopt op de toren na.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantFoto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: