skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De H. Dionysiuskerk in Tilburg (Goirke)

De Goirkese kerk is een heel vroeg voorbeeld van neogotiek in Nederland. Later in de negentiende eeuw zou dit de favoriete bouwstijl voor katholieke kerken worden, maar omstreeks 1835 was dat nog niet het geval.

Gevolg is dat we hier te maken hebben met een waterstaatskerk die er niet uitziet als een waterstaatskerk. Deze kerken, die werden betaald door de Staat en ontworpen door ingenieurs van Rijkswaterstaat, waren meestal neoclassicistisch van stijl.

De parochianen van ‘t Goirke hadden stevig gelobbyd voor hun kerk. Ze kerkten nog steeds in de oude schuurkerk, die weliswaar het aanzien van een kerk had gekregen, maar niet bepaald kon doorgaan voor een symbool van het opbloeiend katholicisme.

Aanvankelijk kregen de parochianen nul op het rekest bij koning Willem I. Maar na herhaalde verzoeken kregen ze een bedrag toegewezen dat veel hoger was dan gebruikelijk. Waarschijnlijk is dit te danken aan kroonprins Willem, de latere koning Willem II, die vaak in Tilburg kwam.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

En wellicht is de uitzonderlijke bouwstijl ook een gevolg van de bemoeienis van prins Willem: hij hield van de vroege neogotiek, die destijds vooral in Engeland opgeld deed.

De Goirkese kerk is de op één na oudste kerk van Tilburg (de Heikese kerk, eveneens gewijd aan de H. Dionysius, is de oudste). Wel is er veel aan verbouwd. Eigenlijk is van het oorspronkelijke gebouw alleen het schip nog bewaard gebleven.

Naast de kerk bestaan er natuurlijk ook herinneringen aan de pastoors en kapelaans van vroeger. Deze mannen Gods hadden het voor het zeggen in werkelijk alle denkbare levensfasen, van de wieg tot het graf. Het begon al bij het dopen van al die nieuwe parochianen. En aan het einde van de rit was er de ziekenzalving. De pastoor waakte als herder voortdurend voor het zielenheil van zijn kudde.

Een van die pastoors van vroeger was W. van Beurden. In 1952 werd hij in de Dyonysiusparochie ingehaald. Hij was toen 48 jaar. 

Of staan vooral zijn kapelaans je nog het helderst voor de geest?

Pastoor Van Beurden had in de jaren vijftig maar liefst drie kapelaans tot zijn beschikking: J.H. van Ooy, C. Zigenhorn en H. Reulen.

Pastoor Van BeurdenPastoor W.W.A.M. van Beurden (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a12098)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!