i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Roosendaal en Nispen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 23 februari 2015 om 16:08 uur

Wie dacht dat er in Noord-Brabant geen schuurkerken meer waren, moet maar eens gaan kijken in Roosendaal. Daar was de Franciscuskerk gevestigd in een oude boerderij.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

In dit geval was er geen sprake van dat de burgerlijke overheid eiste dat de kerk werd ondergebracht in een gebouw dat aan de buitenkant niet herkenbaar was als kerk zoals tussen 1648 en 1800. In de zeventiger jaren van de twintigste eeuw breidde Roosendaal flink uit en in die tijd was het normaal dat bijna elke nieuwe wijk nog een kerk kreeg. Zo ook in het geval van de Kortendijk. Daar bleek in een voormalige boerderij aan de Azurietdijk een prima ruimte beschikbaar te zijn.

Van 1975 tot 2001 konden de mensen van de Kortendijk dus naar de mis in hun eigen wijk. Daarna waren zij op een andere kerk aangewezen, maar er zijn nog wel een gebedsruimte en een Mariakapel in de boerderij. Die werden in 2005 ingewijd door de Bredase bisschop Muskens. Verder is het gebouw in gebruik als pastoraal steunpunt van de H. Norbertusparochie.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: