i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oud en Nieuw Gastel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 26 januari 2015 om 09:29 uur

‘Baksteenexpressionisme’: op de een of andere manier klinkt het als een negatieve kwalificatie, maar dat is het zeker niet. Het duidt op een bouwstijl uit de eerste helft van de twintigste eeuw waarin, uiteraard, baksteen een grote rol speelde.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

De kerk van Stampersgat is er een fraai voorbeeld van. Je ziet dat de architect, Wolter te Riele, steeds minder werd beïnvloed door zijn leermeester Pierre Cuypers en een eigen weg insloeg die parallel liep met de toenmalige ontwikkelingen in de architectuur.Het werk van Te Riele, daterend van 1923-’24, is gaaf bewaard gebleven en torent fraai uit boven het kleine dorp Stampersgat.

Helaas liep het aantal kerkgangers sterk terug. De kerk is daarom gesloten: op 3 november 2012 vond de laatste H. Mis plaats. Daarbij werd het schilderij van de Martelaren van Gorcum plechtig de kerk uitgedragen.

Het was overigens de tweede rooms-katholieke kerk van Stampersgat. De voorganger was een noodkerk uit 1899, toen de parochie zelfstandig werd.

Op een van de foto's zien we pastoor Lips. Hij kreeg de parochie onder zijn hoede in 1940, op 47-jarige leeftijd. Een van zijn kapelaans was A.J. Vermeulen. Op de andere foto zien we pastoor W.F.A.M. Maas, die de parochie in de jaren zestig bediende.

Reageer hieronder en deel jouw herinneringen aan de kerk, de parochie en de pastoors van vroeger!

Foto's

De H.H. Martelaren van Gorcumkerk (bron: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant)

Pastoor W.F.A.M. Maas, 27 april 1965 (foto toegestuurd door Ad van Kalmthout)

De viering van het 25-jarig ambtsjubileum van burgemeester Th. Andriessen in 1971. De receptie. V.l.n.r. pastoor J. Lips uit Stampersgat en dhr. Kostmit, hoofonderwijzer van Stampersgat. (Foto: Van Kalmthout, Oud Gastel, bron:  collectie West-Brabants Archief, id.nr. RAW014021845)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Ad van Kalmthout zei op 2 augustus 2019 om 14:04 uur

Ik ben in Stampersgat geboren maar daar al weg sinds 1971.
Ik las bovenstaand artikel maar moet u er toch op wijzen dat het juist is dat pastoor Maas de opvolger was van Pastoor Lips. Alleen, de op de foto getoonde man is niet de pastoor Maas van Stampersgat. Deze man had ook zeker geen baard. Indien nodig kan ik een foto van de juiste pastoor Maas aanleveren.

ACM van Kalmthout zei op 2 augustus 2019 om 14:07 uur

En dan nog maar een. Op de onderste foto staat naast pastoor Lips niet wethouder Vrolijk maar dhr. Kostmit, hoofonderwijzer van Stampersgat. Maar aan die laatste man moeten we maar geen woorden meer vuilmaken.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 augustus 2019 om 19:31 uur

Bedankt Ad, we zouden de foto erg graag bij dit verhaal willen plaatsen. Zeker omdat deze foto dus niet de juiste is. Zou je een scan naar ons op willen sturen?
( info@bhic.nl )
En de naam van de meneer naast Pastoor Lips heb ik inmiddels aangepast.

Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 7 augustus 2019 om 12:28 uur

De foto van pastoor Maas is inmiddels toegevoegd. Nog bedankt, Ad.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: