i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Hoeven en Sint-Maartenspolder
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 22 januari 2015 om 13:42 uur

De kerk van Bosschenhoofd is gewijd aan het H. Hart van Jezus, maar een bijzondere verering valt hier te beurt aan de H. Clemens Maria Hofbauer, de patroon van de bakkers. Zijn feest, op 15 maart, wordt in Bosschenhoofd nog steeds uitgebreid gevierd en hij heeft een eigen kapel in de kerk.

De aanleiding voor de verering was de oorlogsdreiging die in 1939 over Europa heerste. Blijkbaar zag men de situatie zo somber in – achteraf terecht natuurlijk – dat de H. Clemens werd aangeroepen, die niet alleen de patroon van de bakkers is, maar die ook tot de heiligen behoort die worden aangeroepen bij hopeloze zaken. Hijzelf zag namelijk van alles mislukken tijdens zijn leven, maar hij hield vol. Dat was de boodschap die de pastoor van Bosschenhoofd, de initiatiefnemer tot de verering, kennelijk aan zijn parochianen wilde overbrengen.

De kerk ligt aan de Pastoor Van Breugelstraat. Johannes van Breugel was de bouwpastoor van de eerste kerk, die in 1886 werd ingewijd. Deze kerk werd ontworpen door de architect Jan Jurien van Langelaar. De huidige kerk dateert echter uit 1928. Pastoor Smits was de bouwpastoor en hij heeft de bouw zelf gefinancierd. Blijkbaar kwam hij uit een rijke familie: hij was in Bosschenhoofd ook de eerste eigenaar van een auto.

Nadat de kerk in de oorlog was beschadigd werd hij herbouwd in 1952. Daarbij werd tevens de Clemenskapel bij de kerk getrokken.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Pastoor De Kock Pastoor L.J.M. de Kock (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-3a1829) De kerk van het H. Hart van Jezus was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Denk aan pastoor W.F.H. Ooijens, die in de jaren vijftig de parochie bestierde. Of aan pastoor De Kock, die de kerkgemeenschap onder zijn hoede had in de jaren zestig. Over hen zijn vast boeiende verhalen te vertellen. Dat kan hieronder.

 

 

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: