i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oploo, Sint Anthonis en Ledeacker
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 18 november 2008 om 11:38 uur

Westerbeek heeft zijn eigen parochie niet cadeau gekregen. Al tijdens de Eerste Wereldoorlog wenste men een eigen kerk, maar Oploo lag dwars. De Paters van het H. Hart in De Rips wilden de zielzorg in Twist wel voor hun rekening gaan nemen, maar dan moest het dorp kerkelijk bij De Rips komen en was een goede verbindingsweg onontbeerlijk. Uiteindelijk kwam het allemaal goed.

Westerbeek, kerkMen had in D'n Twist al vaak bij de bisschop van Den Bosch aangeklopt voor een eigen kerk. In 1922 besloot Mgr. Diepen een deel van de Overloonse parochie af te scheiden en bij de parochie van de H. Matthias in Oploo te voegen. Met een deel van deze parochie zou men de buurtschap D'n Twist verheffen tot een zelfstandig rectoraat binnen de Oploose parochie. Het dorp kreeg een zogenaamde rectorale hulpkerk, toegewijd aan het H. Hart van Jezus.

De parochie grensde aan de parochie van de H. Margaretha Maria in De Rips. De rectoraatskerk was een ontwerp van architect Groenendaal. Op 23 september 1922 werd hij plechtig in gebruik genomen. Op 7 oktober 1960 werd het rectoraat een zelfstandige parochie.

Kerkbanken waren er nog niet, toen de kerk in 1922 werd ingewijd: iedereen nam zijn eigen stoelen mee. Er was ook nog niet voorzien in verwarming. Die kwam er pas in 1958, onder leiding van pastoor Henneveld. De kachel werd in gebruik genomen tijdens de Kerstnacht. “Toen de mensen ’s morgens om vier uur voor de nachtmis binnenkwamen, raakten ze in extase bij het voelen van deze verrukkelijke warmte, na zoveel jaren van bevriezingsgevaar in diezelfde ruimte te hebben doorstaan”.

Westerbeek, kerkBij de verzelfstandiging van de parochie in 1960 werd als eerste pastoor pater W. Meffert benoemd. Pater Neger was toen kapelaan. Vier jaar later legde pastoor Meffert wegens gezondheidsredenen zijn werk neer. Daarna kwam pastoor Evers. De kerkvernieuwing drong ook in Westerbeek door: in december werd voor het eerst de nieuwe liturgie in eigen taal gevierd.

In 1965 kwam er een dames- en kinderkoor. In datzelfde jaar werd ook gewerkt aan de kerk. Het smeedijzeren werk op de toren van het dak dreigde naar beneden te komen en werd vervangen door een groot kruis dat de pastoor van Oploo nog had liggen. Ook het binnenwerk werd aangepakt. Zo werden de banken - die bijna waren opgevreten door de houtworm - vervangen. Twee maanden lang kerkte men in het gemeenschapshuis, terwijl alle aanpassingen doorgevoerd werden.

Westerbeek, KerkstraatIn 1972 bestond de parochie vijftig jaar. Mgr. Bluyssen bezocht Westerbeek en stelde een speciaal aangelegde fontein in een vijver in werking. Eigenlijk was het ook de bedoeling dat hij een pauselijke onderscheiding zou uitreiken aan A. Kerkhof, die al vijftig jaar deel uitmaakte van het kerkbestuur. “Helaas waren de eretekenen van de pauselijke onderscheiding nog niet aangekomen”, meldt De Gelderlander. Maar de bisschop beloofde stellig aan Kerkhof dat de onderscheiding zijn kant zou opkomen.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen en vul deze pagina aan! Wat weet jij nog te vertellen over de kerk, parochie en pastoors van toen? Op de foto hieronder zien we een van deze herders, pater C.A.M. Evers van de congregatie van het Heilig Hart van Jezus. Hij was de opvolger van H.J. Heuvels, die in 1937 in de parochie was ingehaald en deze ook in de jaren vijftig nog bediende.

Pastoor Evers

 

Pastoor Evers met familieleden op de stoep van de parochiekerk tijdens zijn veertigjarig kloosterjubileum op 15 september 1969. (Foto: Fotostudio Jan Waarma, bron: coll. BHIC, nr.  WES0016)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Eric Ansems zei op 1 april 2018 om 14:32 uur

En wie staan er op de foto? Familieleden, maar volgens mij is de rechtse mevrouw juffrouw Annie van de basisschool ?

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 2 april 2018 om 08:05 uur

Wat leuk dat jij juffrouw Annie denkt te herkennen, Eric! Heb je misschien zelf nog les van haar gehad? Ook wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar wie er nog meer op deze foto staan...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: