i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Duizel en Steensel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 9 januari 2015 om 12:00 uur

In Duizel is niet de kerk, maar wel een deel van de inventaris monumentaal. Het gaat met name om een doopvont uit 1741 en een kaarsenkroon uit de zeventiende eeuw. Tegenwoordig is het ondenkbaar, maar in 1927 is de middeleeuwse kerk van Duizel gewoon afgebroken, op de toren na. Die mocht blijven staan en is dan ook een rijksmonument.

De huidige ‘Johannes’ Geboorte’ dateert van 1925 en is een ontwerp van de Osse architect Hendrik Vorstermans. Overigens is Sint-Jan de Doper nog meer dan alleen patroonheilige van de parochie. Al in het begin van de 17e eeuw was Duizel een drukbezocht bedevaartsoord. Tot op de dag van vandaag worden er rond de 24ste juni, de feestdag van Sint-Jan, in het dorp tal van feestelijkheden georganiseerd. De huizen worden versierd met de St. Janstros waarin het St. Janskruid is verwerkt. De trossen vormen een afweermiddel tegen onweer. Fanfare en gilde trekken die dag door het dorp om de gelovigen op te trommelen. Daarna is er een openluchtmis.

Een pastoor die oudere generaties zich nog wel zullen herinneren is bijvoorbeeld de priester J.P.C. van Houtert, die in 1952 in de parochie werd geïnstalleerd en deze ook in de jaren zestig bestierde. Op de foto hieronder zien we hem tijdens het vijftigjarig huwelijk van de familie Wintermans. Van Houtert overhandigt het gouden echtpaar een pauselijke onderscheiding.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Pastoor Van Houtert (foto: collectie KDC)Pastoor J.P.C. van Houtert (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-1a28322)

 

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: