i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Roosendaal en Nispen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 27 februari 2015 om 08:38 uur

Veel rijksmonumenten telt Roosendaal niet, maar het zijn voor een belangrijk deel wel bijzondere gebouwen. Dat geld bijvoorbeeld voor het station, maar ook voor de Josephkerk.

Toen de plannen voor de bouw van de kerk in de wijk Burgerhout werden gemaakt, was de tijd van de neogotiek voorbij, en katholieke architecten zochten naar nieuwe vormen. Na 1930 zou de zogeheten Delftse school dominant worden, maar de Josephkerk, waarvan de bouw begon in 1923, laat de invloed zien van een andere stijl, de Amsterdamse School. Daarbij werd voornamelijk baksteen toegepast. Architecten van de kerk waren de Roosendalers J.M. Hurks en W. Vergouwen.

Inmiddels is ook in Roosendaal de ontkerkelijking een feit, maar men wil de Josephkerk niet kwijt. Parochie en omwonenden waren dan ook betrokken bij de stichting die ijvert voor het behoud van het gebouw. En het ziet ernaar uit dat ze daarin zijn geslaagd! In 2011 werd een twee jaar durende restauratie feestelijk afgerond. Het gebouw blijft in de plannen van het parochiebestuur en het bisdom ook in gebruik als kerk.

Foto: BHIC / F. van de Pol, 2013Foto: BHIC / F. van de Pol, 2013

De kerk was het middelpunt van de parochie, maar als parochiaan had je in de eerste plaats natuurlijk te maken met mijnheer pastoor, soms ook met zijn kapelaan. Hoe zat dat nou eigenlijk in deze parochie?
Wat kun je je nog herinneren van de zielzorgers die de parochie van de Josephkerk onder hun hoede hadden?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor H.J.A. van Mierlo, die deze kerkgemeenschap zeer lange tijd onder zijn hoede had. Hij was al in 1924 naar de parochie gekomen. Van Mierlo, geboren in 1893, was toen 31 jaar, wat best jong was voor een priester om als pastoor te worden geïnstalleerd. Misschien dat hij toen dus eerst als kapelaan aan de slag ging. Hoe dan ook: in de jaren vijftig en zestig was Van Mierlo nog steeds in de kerk te vinden. Hij zal zijn parochianen toen dus onderhand wel hebben gekend - en zij hem. Wat kun je je nog van deze oudgediende herinneren? Of denk aan zijn kapelaans. Hij zal er de nodige hebben gehad. Bijvoorbeeld C.J.J. van Oers, L. van Nispen en H. de Bie. Zij stonden de pastoor bij in de jaren vijftig.

Je kunt hier al je verhalen over deze 'herders' van de 'kudde' (de parochianen) met ons delen. We zijn benieuwd!

Pastoor Van Mierlo Roosendaal in 1964, de St. Josephstraat: Processie met bruidjes en een groep geestelijken (met o.a. pastoor-deken Van Mierlo en de kapelaans Smits en Van Nispen) gaat de Sint-Josephkerk binnen (West-Brabants Archief, BFP00661, foto: © Erven Jan Sturm, Roosendaal 1917-1991)
Pastoor Van Mierlo Roosendaal: viering 40-jarig bestaan van de Sint-Josephparochie in 1964, tevens 40-jarig jubileum H.J.A. van Mierlo als pastoor en 25-jarig jubileum als deken. Linksvoor Toine van de Weijgert (West-Brabants Archief, 28084D, foto: © Erven Jan Sturm, Roosendaal 1917-1991)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Jan Schepers zei op 25 augustus 2019 om 20:49 uur

Op de bovenste foto staat ook kapelaan Van Oers. (derde achter deken van Mierlo)
Op de onderste foto staat links van deken van Mierlo kapelaan Van Hoof.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 augustus 2019 om 08:32 uur

Veel dank voor de aanvullingen van de namen, Jan. We zetten ze erbij!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: