i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Roosendaal en Nispen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 2 oktober 2016 om 09:48 uur

De kerk stond centraal in het godsdienstige leven van vroeger. Maar wat weet jij nog van de pastoors en kapelaans van de moderne (ooit rooms-katholieke, nu protestantse) Heilig Kruiskerk aan het Sint Lucasplein? Vertel het ons!

Denk bijvoorbeeld aan A.W. Smits, de bouwpastoor met wie het allemaal begon. Hij kwam in 1960, op 51-jarige leeftijd naar Roosendaal, om daar een kerk op poten te zetten. Het moderne gebouw dat daarvan het resultaat was, onder de naam "Heilig Kruis", opende in 1964 de deuren. Was jij een van de parochianen? Je kunt hieronder al je herinneringen aan deze kerk en de pastoors en kapelaans daarvan met ons delen.

De Heilig Kruiskerk, in gebruik genomen in 1964: een typisch voorbeeld van een naoorlogs, modern godshuis. In deze stijl verrezen er in de jaren van wederopbouw en ook daarna nog vele andere. In 2003 werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Maar dat was niet het einde van het gebouw als godshuis. De Protestantse Gemeente Roosendaal nam het over. (Foto: © Job van Nes 2009, bron: reliwiki.nl)

De Heilig Kruiskerk
Pastoor Smits van de H. Kruisparochie Roosendaal, 28 juli 1962: pastoor Smits van de H. Kruisparochie draagt de Heilige Mis op in de noodkerk aan de Jan Vermeerlaan, t.g.v. van het huwelijk van Toon en Tonny de Bruijn-van Dommelen. De acoliet naast de priester is Jan van den Bouwhuijsen. Toon de Bruijn was later o.a. onderwijzer en wethouder in Roosendaal (West-Brabants Archief, BFP00796, )
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: