i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Gemonde
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 12 maart 2015 om 08:27 uur

De parochie is lyrisch over haar kerk: “De gelovigen hebben een goed zicht op het altaar en voelen zich ‘omarmd’ door de gewelven van schoon metselwerk, waarop fraaie schilderingen zijn aangebracht. Het is een waar Godshuis”, zo is te lezen op de website.

Het is inderdaad een fraai voorbeeld van het werk van architect Wolter te Riele, een leerling van de grote Pierre Cuypers. Opvallend is dat hij ervoor zorgde dat het altaar vanuit de hele kerk goed te zien was. Dat was in de kerken van Cuypers met hun vele pilaren niet altijd het geval. Te Riele volgde niet alleen zijn leermeester, maar ook de nieuwste ontwikkelingen in de kerkenbouw.

De Lambertuskerk van 1924 staat in een lange traditie van kerkgebouwen in Gemonde die teruggaat tot de zevende eeuw. Toen al waren er christenen - en dus een kapel of kerkje - in Gemonde. Wellicht gesticht door de H. Lambertus zelf. 

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2008Foto: BHIC / Henk Buijks, 2008
Foto: BHIC / Henk Buijks, 2008Foto: BHIC / Henk Buijks, 2008 De resten van de oude gebouwen zijn aangetroffen op de huidige begraafplaats, die de oudste kerken van Gemonde omringde. Dat kerkhof ligt ruim ’n kilometer buiten het huidige dorp, nabij het riviertje de Dommel.

Tot zover “de stenen”. De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor. Middelaar tussen hemel en aarde. Ga er maar aan staan. Ze zullen er maar druk mee zijn geweest, de pastoors Van Doremalen en De Beer, die in de jaren vijftig en zestig het gezicht waren van de Lambertuskerk. Ken je ze nog? We horen je verhalen graag. Laat hieronder even een bericht achter.

Pastoor Van Doremalen    

Onderwijs: de meisjesschool te Gemonde wordt officiëel geopend, 1955. V.l.n.r.: mevrouw op de Corel, inspectrice van het lager onderwijs; pastoor Van Doremalen; burgemeester Van Helvoort; burgemeester Francissen van Sint-Michielsgestel. (BHIC, 1901-007736, fotograaf onbekend)

Pastoor De Beer viert feest    

25-jarig Priesterfeest pastoor F. de Beer, 21 mei 1957. Wie weet er meer te vertellen over hem, maar ook over de in man en vrouwen in habijt bijvoorbeeld? (BHIC, 1633-003830, Fotopersbureau Het Zuiden)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Jan Lunenburg zei op 1 augustus 2016 om 23:03 uur

Dit verhaal behoort niet tot de verhalen over Berlicum ... dus graag verplaatsen naar Gemonde!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 10 april 2009 om 14:44 uur

Pastoors in Gemonde, 1403-nu