i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Someren
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 16 april 2015 om 09:55 uur

In Someren hebben de katholieken hun oude middeleeuwse kerk na 1795 niet teruggekregen. Dit in tegenstelling tot vele andere plaatsen in Noord-Brabant waar na de Tachtigjarige Oorlog alle kerkelijke goederen in protestantse handen waren overgegaan.

De katholieken in Someren kerkten tot 1829 in de schuurkerk die ze sinds 1648 gebruikten. Op diezelfde plaats staat nu de Lambertuskerk uit 1926. Het interieur van de kerk is een rijksmonument. Dat heeft onder andere te maken met de belangrijke achttiende-eeuwse objecten uit de oude schuurkerk die in de nieuwe kerk zijn geplaatst.

Het gaat om een rijk gesneden hoofdaltaar, beelden van Franciscus, Jozef, Augustinus en Elias, en twee altaarstukken voorstellende Johannes de Doper, Anna en Maria, een eiken communiebank uit 1750 en twee stenen wijwatervaten.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

 

Pastoor Van den Heuvel

Aan het verhaal van de kerk mag natuurlijk niet het verhaal van mijnheer pastoor of kapelaan ontbreken. De ziel van de parochie wordt gedragen door deze 'mannen Gods'. Over hen weet je vast nog wel een verhaal of twee te vertellen.

Denk aan pastoor Anton van den Heuvel. Hij kwam in 1933 naar de parochie, en verzorgde daar vervolgens ook nog in de jaren zestig de heilige mis. Deze oudgediende werd in de jaren vijftig ondersteund in zijn pastorale taken door de kapelaans C.J. Smits en L. van der Velden.

Ook over hen weet jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Je kunt die hieronder met ons delen!

Pastoor A.J.C. van den Heuvel (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a12976)  
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Frans Meeuws zei op 3 mei 2020 om 13:17 uur

Mijn ouders hebben veel te danken aan pastoor Van den Heuvel. In 1946 was mijn vader als vrijwilliger werkzaam bij de aanleg van de nieuwe pastorietuin. Hij was van plan om te gaan trouwen, maar zo direct na de oorlog was er woningnood. De pastoor bood hen woonruimte aan, de aanbouw van de pastorie. Zij woonden daar van mei 1947 tot 1957. Er werden daar 9 kinderen geboren. In 1956 bouwden ze aan de andere kant van de kerk een nieuw woonhuis met winkel. Door toedoen van de pastoor is mijn vader daar koster geworden en is dat gebleven tot zijn pensionering in september 1982. Ik heb als kind vaak gewandeld met de pastoor. Mooie herinneringen aan die tijd.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 mei 2020 om 09:44 uur

Wat een bijzonder verhaal, Frans! Ben je zelf ook in de aanbouw geboren? En waar sprak je over met de pastoor tijdens deze wandelingen, weet je dat nog?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: