i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oud en Nieuw Gastel
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 22 januari 2015 om 15:48 uur

Oud Gastel is inderdaad oud. De kerk staat er nog maar sinds 1907, maar de toren hoorde bij een oudere kerk uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. Toen deze kerk werd afgebroken om plaats te maken voor de huidige, trof men de fundamenten aan van een nog oudere kerk.

Hoe oud precies is niet bekend, maar in 1276 werd Gastel een zelfstandige parochie. Ongetwijfeld hoorde hier een parochiekerk bij.

Van buiten ziet de kerk er sober uit, maar het interieur bevat een bijzonder rijke verzameling aan neogotische kunst: altaren, glasramen, muurschilderingen, de preekstoel, de communiebanken, tegeltableaus, biechtstoelen, beelden, lichtkronen en niet te vergeten het orgel, dat oorspronkelijk uit 1690 stamt. Dat alles maakt kerk, toren en inventaris tot een rijksmonument.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

De ziel van de parochie wordt gedragen door de pastoor en de kapelaans. Denk aan pastoor Jansen (hieronder op de foto) die in de jaren vijftig de parochie bestierde. Of aan zijn kapelaans Godefridus Kloeg en W.M. Dam. Die laatste schopte het in 1964 zelf tot pastoor van de Laurentiuskerk. Maar tot wanneer heeft hij er eigenlijk de missen verzorgd? Over deze zielzorgers zijn vast boeiende verhalen te vertellen. Je kunt ze hieronder met ons delen!

Pastoor Jansen Een toespraak door pastoor L. Jansen in 1947 (West-Brabants Archief, RAW014021046, foto: Brenzo - Van den Broek en zonen, Roosendaal)
De zegening van de nieuwe kerkklokken van de St. Laurentiuskerk in 1947, met vanaf links kapelaan Arnoldus Kloeg, pastoor L. Jansen, (abt) Eugenius Dirckx van de St.-Bernardus-abdij van Bornem en kapelaan R. Peeters (West-Brabants Archief, RAW014021104, fotograaf onbekend) Pastoor Jansen
Pastoor Jansen Pastoor W. van Dam bij de Dodenherdenking in 1964 (West-Brabants Archief, RAW014021394, foto: Jan Sturm, Roosendaal 1917-1991)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 30 januari 2018 om 10:15 uur

Via de mail laat W.Gommeren ons het volgende weten:

"Bij het zoeken toevallig naar Godefridus Kloeg kwamen we terecht bij volgende foto (de een na laatste bij dit verhaal): de man links is niet Godefridus (Kloosternaam) maar zijn broer Arnoldus (kloosternaam). Ze waren met 5 broers priester.
Godefridus heeft nooit in Oud-Gastel geweest maar in Oudenbosch; is er pastoor geweest. De hoofdcelebrant is niet de bisschop van Breda, maar prelaat (abt) Eugenius Dirckx van de St.-Bernardus-abdij van Bornem (die vroeger pastoor was van Oudenobosch.) Kapelaan Peeters is Dirckx als abt opgevolgd."

Het fotobijschrift hebben we inmiddels aangepast.

Aad zei op 17 februari 2019 om 10:30 uur

Jammer dat de link naar de toespraak door pastoor L. Jansen in 1947 van het West-Brabants Archief, niet klopt.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 februari 2019 om 10:30 uur

Mee eens Aad, daar gaat iets niet goed. Ik zoek nu op de site van het West-Brabants Archief maar vind niet de juiste. Ik ga daar informeren en probeer dan de juiste link toe te voegen.

Wordt vervolgd.

Aad zei op 18 februari 2019 om 17:51 uur

Jammer!
Veel dode koppelingen op deze website. Kennelijk wordt deze website niet (meer) onderhouden.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 februari 2019 om 11:40 uur

Ik heb inmiddels contact gehad met het West-Brabants Archief. De site wordt nog wel onderhouden hoor, maar veel foto's zijn offline gezet ivm auteursrechten.

Er wordt nu uitgezocht hoe het zit met bovenstaande foto, om te zien of we het juiste linkje erbij kunnen plaatsen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: