i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Vierlingsbeek
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 1 december 2014 om 09:15 uur

Vierlingsbeek mag dan een klein dorp zijn: het had een grote kerk uit de vijftiende eeuw met een toren van meer dan zestig meter hoog. Had, want de kerk werd in oktober 1944 geheel verwoest.

De Kerkstraat met de oude kerk, ca. 1925 (bron: Collectie BHIC)In 1953 werd de huidige kerk ingewijd. Deze is in tegenstelling tot zijn voorganger naar het westen gericht. Naar men zegt omdat de ingang van de oude kerk naast een café lag. Dat gaf de mannen de gelegenheid om tijdens de preek even snel een borrel te gaan drinken. Daarom zou de nieuwe kerk zo zijn ontworpen, dat de ingang aan de andere kant lag. Blijkbaar was er zo geen tijd meer om tijdens de preek even snel naar het café te gaan. Maar misschien waren de naoorlogse pastoors ook korter van stof.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2009De kerk van Vierlingsbeek heeft overigens een lange geschiedenis. Al in de tiende eeuw moet er een houten kerkje hebben gestaan.

Uit het feit dat de kerk was toegewijd aan de H. Laurentius, valt voorzichtig af te leiden dat het dorp in de zevende eeuw al een kerk rijk was; veel oude Laurentiuskerken dateren uit die tijd. De eerste stenen kerk werd rond het jaar 1000 gebouwd; Vierlingsbeek was toen al een zelfstandige parochie.

Pastoor Van Heertum Pastoor J.A.M. van Heertum uit de jaren veertig en vijftig (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a12904) Pastoor Lamers Pastoor J.J.M. Lamers uit de jaren zestig (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a13764)

Al die parochianen moesten natuurlijk ook een beetje in het gareel gehouden worden. Hun zieleheil stond immers op het spel! Natuurlijk waren mijnheer pastoor en zijn kapelaans de aangewezen personen om dat allemaal in goede banen te leiden. Kun je je nog herinneren hoe dat toen ging? Hoe waren deze mannen nou eigenlijk in de omgang? Denk bijvoorbeeld aan pastoor Van Heertum. Hij kwam in 1945 naar de Laurentiuskerk, en verzorgde daar halverwege de jaren vijftig nog steeds de heilige mis. Zijn kapelaan heette J.G.W. Stevens. Of heb je misschien levendiger herinneringen aan die andere pastoor, uit de jaren zestig, de heer Lamers?

Wat weet jij nog te vertellen over deze en andere priesters uit het vroegere Vierlingsbeek? Vertel het ons hieronder!

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 2 december 2009 om 13:43 uur

Pastoors in Vierlingsbeek, 1294-nu

vertelde op 8 mei 2009 om 14:20 uur

Een tragische verdwijning