i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Lithoijen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 16 februari 2015 om 13:56 uur

Nadat de heilige bisschop Remigius van Reims in 533 was overleden, werd zijn graf een bedevaartsoord. Er werd een klooster gebouwd dat in heel West-Europa bezittingen kreeg. Eén van die bezittingen was Lithoijen. Daarom is de kerk daar nog steeds aan Remigius toegewijd.

H. Mis in de Remigiuskerk (Foto: BHIC, Beeldcollectie Abdij van Berne)
Eucharistieviering in de Remigiuskerk (Foto: BHIC, Beeldcollectie Abdij van Berne)

Het eerste, tufstenen, Remigiuskerkje stond in het Groenewoud, tussen de huidige dorpen Lithoijen en Lith in. In 1648 werd het protestants en ’n aantal jaren later bouwden de katholieken een schuurkerk in het huidige dorpscentrum. Daar kwam in 1843 ook hun nieuwe waterstaatskerk, terwijl het bedehuisje in het Groenewoud werd gesloopt. Caspar Franssen tekende ruim ’n halve eeuw later de neogotische kerk die er nog staat.

Kerk en kerkhof zijn rijksmonument. De kerk, die in 2011-2012 een grondige restauratie onderging, heeft veel van de oorspronkelijke interieuronderdelen behouden: glas-in-loodramen van de firma Nicolas uit Roermond, altaren en een preekstoel van Hendrik van der Geld.

De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Een van die pastoors uit de jaren van het rijke roomse leven was Laurentius Koenraadt. Deze pater, met de kloosternaam Norbertus, hoorde bij de Orde van Norbertijnen. In de jaren vijftig en zestig bediende hij de Remigiusparochie.

Op de foto's hieronder, nog van voor de oorlog, zien we Koenraadt in zijn jongere jaren. Hij was toen nog kapelaan. Deel hieronder jouw herinneringen aan deze en andere geestelijken van de Remigiuskerk en aan het leven in de parochie. Wij zijn benieuwd!

Kapelaan Koenraadt

Kapelaan Norbertus Koenraadt en de missienaaikring op de Duivelsberg, ca. 1930. (Foto: BHIC, collectie Abdij van Berne, id.nr. 1695-008737)

Kapelaan Koenraadt

Kapelaan Norbertus Koenraadt en zangkoor tijdens een uitstapje, ca. 1933. (foto: BHIC, collectie Abdij van Berne, id.nr. 1695-008738)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 11 april 2009 om 11:13 uur

Pastoors in Lithoijen, 1436-nu

vertelde op 12 april 2012 om 12:11 uur

Van oude naar nieuwe kerk