skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De H. Servatiuskerk in Lieshout

Wie op ‘Lieshout Servatius’ googlet, vindt vooral resultaten over het schuttersgilde Sint-Servatius. Dat is aan het einde van de twintigste eeuw heropgericht en nam een hoge vlucht. Als dank daarvoor werd in 1996 aan het Ginderdoor een Sint-Servatiuskapel ingewijd.

De parochiekerk heeft echter een veel langere geschiedenis. Lieshout is een Frankisch domein dat rond 700 is gesticht. Er moet toen een eenvoudige houten kapel hebben gestaan. In de elfde eeuw kwam er een stenen kerk. Resten hiervan zijn nog steeds te zien bij ’t Hof. In het midden van de twaalfde eeuw schonken de eigenaren van het domein Lieshout vier hoeven aan de Sint-Servaas in Maastricht. Daar zal de kerk ongetwijfeld zijn patroonheilige aan te danken hebben.

De huidige kerk, alweer de zesde sinds de eerste kapel, dateert uit 1962. Bijzondere aandacht werd bij de bouw gewijd aan het orgel: in die tijd was Floris van der Putt pastoor in Lieshout. Hij was een zeer begaafd componist.

Over de kerk doen vast nog boeiende verhalen ronde, maar dat geldt natuurlijk ook voor de geestelijkheid die het vroeger voor het zeggen had in de parochie. Wat weet jij nog van meneer pastoor?

Denk bijvoorbeeld aan de bouwpastoor met wie het allemaal begon, de heer C. Schoenmakers. Of aan pastoor Floris van der Putt, die in februari 1965 werd geïnstalleerd en sindsdien de H. Mis verzorgde in de Servatiuskerk. Van der Putt was een voormalig muziekdocent van het kleinseminarie Beekvliet in Sint Michielsgestel. Uit de Piusalmanak blijkt dat hij in Lieshout in zijn pastorale taken werd ondersteund door kapelaan A.J.J. van Erp.

Het orgel in de Servatiuskerk (foto: K. Roderburg, P. van Galen, 2009. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 561.444)Het orgel in de Servatiuskerk (foto: K. Roderburg, P. van Galen, 2009. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 561.444)
Pastoor Schoenmakers (foto: collectie KDC)Pastoor C.W.A.M. Schoenmakers (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a14590) Pastoor Van der Putt (foto: Fotopersbureau Het Zuiden)Pastoor Floris van der Putt, 4 juni 1949 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie BHIC, id.nr. 1633-003332)

Reacties (2)

Peter van de Laar zei op 4 mei 2016 om 14:25
Bouwpastoor was C. Schoenmakers. Pastoor van der Putt werd op 21 februari 1965 geinstalleerd. Het afgebeelde orgel, gebouwd door Bernard Pels en Zn uit Alkmaar, wordt pas op 5 november 1967 in gebruik genomen. (bron "Lieshout" door R.G.F.M. Merkelbach)
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 4 mei 2016 om 19:26
Bedankt voor je aanvulling bij dit verhaal Peter. Heb je zelf ook nog herinneringen aan deze kerk of specifiek aan het orgel?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen