i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oost-, West- en Middelbeers
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 9 februari 2015 om 12:35 uur

Middelbeers heeft twee Willibrorduskerken. De oudste is rond 1400 gebouwd en deed tot 1927 dienst als kerk. Toen werd een meter of honderd verderop de nieuwe Willibrorduskerk in gebruik genomen, een schepping van architect Louis Kooken.

De oude kerk bleef verweesd achter en het verval trad in. Gelukkig volgde in 1961 een grondige restauratie, zodat het gebouw tot op de dag van heden dienst kan doen als ruimte voor tentoonstellingen en concerten.

Het interieur van de oude kerk vinden we grotendeels terug in de nieuwe. Daarbij is onder meer een stenen doopvont die waarschijnlijk uit de dertiende eeuw stamt. Dat is goed mogelijk want bij opgravingen zijn resten gevonden van een voorganger van de oude Willibrorduskerk.

Op de foto hiernaast zien we een van de pastoors uit de tijd van het 'rijke roomsche leven', de priester G. Terhorst. Hij bediende de parochie met ingang van 1941 en je zou hem ook uit de jaren vijftig of zestig kunnen herinneren, want ook toen nog droeg hij in Middelbeers de H. Mis op.

Wat kun jij ons vertellen over het leven in de parochie en over de geestelijken van vroeger? Reageren kan hieronder.

Pastoor Terhorst (foto: collectie KDC)Pastoor G.C.A.J. Terhorst (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a20776)
De oude Willibrorduskerk (foto: BHIC / Paul Huismans, 2014)De oude Willibrorduskerk (foto: BHIC / Paul Huismans, 2014) De nieuwe Willibrorduskerk (foto: BHIC / Paul Huismans, 2014)De nieuwe Willibrorduskerk (foto: BHIC / Paul Huismans, 2014)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Jan van den dungen zei op 16 februari 2019 om 16:57 uur

Op 22 juli 1877 vertrok Pastoor Arnoldus Johannes den Ouden (* Haaren 12 juli 1824) vanuit de St. Martinusparochie in Luyksgestel naar Middelbeers. Hij kwam 1 oktober 1873 vanuit Aarle-Rixtel naar Luyksgestel, waar hij dus slechts 4 jaar pastoor is geweest. Hij bracht als huishoudster Ida Mertens mee (* Asten 27-11-1825), doch die vertrok 9 maanden later al weer naar Tilburg.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 februari 2019 om 21:56 uur

Dank voor deze aanvulling, Jan. Goed ook dat je melding maakt van de huishoudster Ida; vaak ook heel belangrijke personen voor een parochie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: