skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

De Hellemolen

Langs de Rijksweg staat een witgeschilderde molen te koop. Het is de Hellemolen, zo genoemd naar de eigenaar in de jaren ’50, die Van Helmond heette. Hoewel een karakteristiek element voor de skyline van Reek, dreigt de molen door gebrek aan onderhoud langzamerhand in elkaar te storten. Dat is des te jammerder, aangezien deze molen een behoorlijk lange geschiedenis heeft. De huidige molen is gebouwd in 1830, maar op dezelfde plek stond al een molen in de middeleeuwen.

De huidige bergmolen is volgens het opschrift op de “baard” (het bord aan de kap) van 1830. In dat jaar is de oude houten standerdmolen afgebrand en heeft de Udense schoolmeesterszoon Willem van Beckum een nieuwe molen laten bouwen voor ƒ 8.900,-.

Op 27 september 1832 heeft de molen voor het eerst gemalen. In de jaren 1950 nam de heer Van Helmond de molen in gebruik als vakantiehuis. Later werd het café. Een volgende eigenaar, Jan van den Hoogen, had naast de molen ook een tankstation in bezit (PETRA), dat daarna door Jan Arts werd geëxploiteerd. Daaruit ontstond de bekende Bandenhandel De Molen van de gebroeders Arts.

De molen zelf evolueerde ondertussen tot restaurant, zowel onder de naam Moulin Blanc als De Witte Molen. In 1974 is de molen nog gerestaureerd, maar sinds al weer enkele jaren is de molen geheel buiten gebruik.

Hij staat te koop, maar het is duidelijk dat de leegstand het gebouw geen goed doet: onderdelen vallen er van af, de witte beschildering wordt langzaam groen van de alg en de molen ontwikkelt zich tot een hangplek.

Zoals de Cuijkse molenaar Stefan Willems na een inspectie al bezorgd opmerkte: je kunt wachten op het moment dat de boel in vlammen opgaat. 

Zoals gezegd is dat ook met zijn voorganger gebeurd, meermalen zelfs. De inval van de Fransen in 1672 leidde tot vernietiging van de molen. Met financiële steun à 150 gulden van de toenmalige landsheer, Philips Wilhelm van Neuburg, werd de molen weer opgebouwd.

Van die betaling hebben we nog een kwitantie in het archief. Herstel en behoud van de Witte Molen van Reek zal anno 2010 een veelvoud van dat bedrag gaan kosten.

Reacties (22)

Mariette zei op 27 januari 2010 om 19:52
De Heer van Helmond was bedrijfsleider van de vestiging Vroom&Dreesmann te Nijmegen..
Hij gaf de naam <Hellemolen>..en
het was zijn vacantiehuis toen hij eigenaar was...gèèn cafe!
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 29 januari 2010 om 08:12
Dank Mariette, voor je correctie. Ik heb de tekst aangepast, zoals je ziet.
Jan van Beckum zei op 13 maart 2010 om 21:30
Beste mensen,
Mijn overgrootvader Anton van Beckum was een broer van Willem de molenaar die na de brand in 1856 voor de restauratie heeft gezorgd. Dat de molen nu in zo'n slechte staat is, is beroerd genoeg, maar er is misschien hulp te zoeken in de VS. Twee zonen van Willem, Ferdinand en August (Guus), die als kind op deze molen hebben gewoond en waarvan August er zelfs geboren is, zijn in 1872 na ruzie met de familie naar de VS vertrokken en hebben bijna 100 jaar niets van zich laten horen. Wel hebben ze daar voor een zeer omvangrijk nageslacht gezorgd, zodat er nu meer Van Beckums in de VS wonen dan in Nederland en Duitsland samen.. Mijn vader, Henk (HJA)van Beckum, heeft met zijn stamboomonderzoek deze Amerikaanse Van Beckums weer opgespoord en ze hun Nederlandse roots teruggegeven. Met verschillende nazaten van deze Ferdinand en August heb ik inmiddels de Reekse molen bezocht als zij op hun European Tour ook Nederland en Uden aandoen en ze zijn erg trots op hun zeer Hollandse herkomst van molenaarskinderen. Onder de honderden Amerikaanse nazaten zijn er velen die het zeer goed hebben getroffen en het zou me niets verbazen als daar belangstelling is om bij te dragen aan een restaurantiefonds zodat dit stukje geschiedenis ook voor hen bewaard blijft. Ik wil graag eens een afspraak maken met deskundigen die meer weten over restaurantiefondsen, kosten, proceures etc van dit soort monumenten en ik kan de link zijn naar deze Amerikanen.

Groet

Jan van Beckum
mariette van riet zei op 14 maart 2010 om 00:03
Hallo Jan van Beckum,
Ik heb uw verhaal over de Reekse molen gelezen, prachtig dat jullie de Amerikaanse familie ontdekt hebben.

Als deskundige zou U Molenbouwer Beijk uit Afferden kunnen raadplegen,die hebben op hun site ook nog een link naar Monumentenzorg.
mailadres is www.beijk.biz


Hopelijk hebt U er wat aan, succes in ieder geval!

Peter van den Heuvel zei op 7 mei 2012 om 23:57
Waarom laat men deze mooie molen aan zijn lot over zodat als het zo doorgaat hij helemaal verrot en daardoor vernietigd word. Heel erg zonde. Wie is momenteel de eigenaar?, deze moet zich diep schamen.
Monique S. zei op 29 augustus 2012 om 12:15
Wij hebben in 2008 geprobeerd de molen te kopen... we zagen het helemaal zitten en de gemeente ook! Helaas vroeg de eigenaar er destijds meer dan EUR 500.000,- voor en dat is hij echt niet meer waard. De eigenaar heeft de molen bij een faillissement gekregen en lijkt er dus niets om te geven als de molen straks instort oid. Hij wil de volle mep of niets... super jammer en doodzonde! maar financieel niet meer haalbaar voor ons.
Peter van den Heuvel zei op 6 oktober 2012 om 11:26
Ik kom praktisch iedere dag langs deze eerst zo mooie molen en ik zie hem steeds meer in verval raken, waarom doet niemand hier iets aan. Dit is toch eeuwig zonde.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 8 oktober 2012 om 08:58
@Peter: Helemaal met je eens, Peter. Maar als je ziet dat een initiatief zoals dat van Monique (die hier ook op het forum reageert) op een dergelijke wijze is gestrand dan heb ik er een hard hoofd in. Wellicht kun je aan de bel trekken bij <a href="http://www.molens.nl/site/" target="_blank">Vereniging De Hollandsche molen</a> die zich inzet voor behoud van molens?
Wim Smeulders zei op 20 oktober 2013 om 18:30
Ik Ik heb in 1993 bij deze molen een kopje koffie gedronken toen deze nog in gebruik was als restaurant &amp; toen heb ik de molen ook nog van binnen bezocht : op begane grond had men ook een Aquaruim met kreeften
Jammer dat deze molen nu zo aan zijn lot wordt overgelaten maar de vraagprijs is volgens de molendatabase 200.000 euro
Monique zei op 20 oktober 2013 om 20:38
Dat hij inmiddels 200.000 euro kost begrijp ik.. Al is dat nog té veel voor wat er nog van de molen over is.. Het is een bouwval en valt van ellende uit elkaar.. Het blijft zonde en het maakt me erg boos.. Het had zo anders gekund!!!
Het is financieel gewoon niet meer haalbaar.. Er moet zoveel gebeuren en omdat het een 'niet werkende' molen is... Krijg je weinig of geen subsidie om hem te restaureren.. Helaas..
Dolly Moonen- van Hellemondt zei op 20 november 2013 om 00:15
Wat leuk om dit allemaal over de Hellemolen te lezen
Ik ben nl een van de 3 dochters van de heer van Hellemondt,die de molen destijds gekocht heeft als vacantiehuis.
Wij hebben er erg leuke tijden gehad en er veel tijd doorgebracht
Zijn naam is,echter, niet van Helmond, maar van Hellemondt
Vandaar de naam Hellemolen...
Dolly Moonen- van Hellemondt
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 20 november 2013 om 12:08
@Dolly Moonen: we hebben de tekst aangepast. Goed om te weten wat de juiste naam is, en leuk dat jullie goede herinneringen hebben aan die tijd.
Vriendelijke groet,
Peter van den Heuvel zei op 21 november 2013 om 00:55
De molen staat inmiddels vrij van groen weer in het zicht. Alle rotzooi is weg. Nu het opknappen nog, het is zonde om deze molen weg te laten rotten. Weet iemand wat er nu verder gaat gebeuren?
Mark zei op 15 december 2013 om 05:26
Wie kan me helpen de eigenaar te vinden heb er wel oren naar m v dijk
Jan Ruijs - Oss zei op 17 december 2013 om 15:12
Dhr van Hellemondt was directeur van V&amp;D Nijmegen. Maar hij had vooral bekendheid omdat hij voorzitter was van voetbalvereniging NEC, waar ik toen speelde. We zijn op zondag na de wedstrijd met het gehele team wel eens naar de Hellemolen gegaan om wat gezellig na te praten.
Hanneke van der Eerden, namens BHIC bhic zei op 18 december 2013 om 19:40
Beste mensen, sommigen trekken zich het lot van de molen zo aan dat ze, om in molenjargon te blijven, behoorlijk in hun wiek geschoten zijn. Die reacties verwijder ik.
Als je een project als dit aan wil pakken zul je een gesloten front moeten vormen en de handen ineen slaan. Tegenwoordig is het verkrijgen van subsidies steeds moeilijker geworden, maar voor een mooi door de hele gemeenschap gedragen project, zijn nog steeds potjes beschikbaar. Heel veel succes!
Yoerie Custers zei op 10 februari 2014 om 23:50
Hallo, ik ben hobby-fotograaf. Ik maak met name foto's van verlaten gebouwen. Vandaag ben ik langs deze molen gekomen. Helaas is er geen entree. weet iemand toevallig wie de huidige eigenaar is? graag zou ik ook foto's van de binnenkant willen maken.
Ik hoop dat iemand mij hiermee verder kan helpen.

Mvg,
Yoerie Custers
Yoerie Custers zei op 11 februari 2014 om 11:11
Dankuwel Marilou Nillesen,
Helaas vind ik niet zoveel, met de naam van de eigenaar. Wel vond ik de makelaar die waarschijnlijk verantwoordelijk hiervoor is.

Ook heb ik naar de site gekeken van fotometamorfose, lijkt me leuk om mee te doen!
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 11 februari 2014 om 15:35
@Yoerie: We houden onze mailbox in de gaten... ;-)
Peter van den Heuvel zei op 11 februari 2014 om 21:17
Jammer dat de molen zo hard achteruit gaat, zelfs de wieken zijn er al af. Word hij nu stukje bij beetje gesloopt of opgeknapt. Het doet zeer als je er langs rijd. Word het niet tijd om te zorgen dat die eigenaar aangepakt word, want die is het niet waard om deze molen te houden.
Kunnen we geen acties ondernemen en deze molen in ere herstellen?
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 17 februari 2014 om 11:08
@Peter: We kunnen je bezorgdheid voorstellen, Peter. <a href="http://www.molenstichtingnoord-brabant.nl/index.php?pageid=5" target="_blank">Molenstichting Noord-Brabant</a> probeert molens in onze provincie te behouden. Je oproep heeft op die plek vast meer effect.

Succes ermee!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!