skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

De hongerigen spijzen

Soms komt de oorlog ook in een kinderleven dichtbij. Gerard Veltman deelt zijn herinneringen.

Geelectrificeerd prikkeldraad en wachttorens met zoeklichten en machinegeweren bij Kamp Vught (Nationaal Archief, fotocollectie Rijksvoorlichtingsdienst nr. 120-0476)Op een middag, ik was 7 jaar, kwam er een man van de Heikant (Tilburg) langs met elastiek, knopen, garen, stopgaren en een paar ellen stof, om te ruilen tegen vodden. Hij vertelde dat er een groep gevangenen te voet van Tilburg kwam, die in Udenhout op de trein zou gaan. Wij jongens wilden wel eens zien wat dat voor mensen waren! Al etend liep ik naar school met twee sneden brood in mijn hand, toen ik de groep op straat passeerde. Ze keken mij vragend aan en ik brak de twee sneden in vieren en gaf het aan die hongerige mensen, die ieder weer een stukje doorgaven. Een Duitse soldaat die er met zijn geweer langs liep zag het en riep: “Laat vallen dat brood!” Een enkeling die het nog niet in zijn mond had liet het van schrik vallen en gelijk ging die Duitser met zijn grote laarzen opstaan en vertrapte het. Ik wilde het nog redden maar hij pakte mij bij mijn oren en draaide die zo ver om dat ik joekerde en riep, terwijl ik de benen nam: “Verrekte rotmof!”

Het was op een zondagmorgen na de laatste Mis dat ik met mijn vader naar Kamp Vught zou gaan. Ik als kind had een broodzakje om mijn hals met 10 losse sneden brood en nog 2 sneetjes in een pakje. Deze 10 sneden waren om uit te delen aan de gevangenen die buiten het kamp aan het werk waren en het pakje was voor mijn Oom Fons, die daar ook ergens was. We hoopten maar dat hij het dan ook zou krijgen, ik had het afgegeven voor hem. Dit bleek ook zo te zijn, zo vernamen wij na de oorlog en dit deed mij en mijn vader goed. De spanning was die eerste keer groot, want mijn vader lag op afstand in een sloot en moest ook maar afwachten, mij kon hij niet zien lopen!

Foto: Geëlektrificeerd prikkeldraad en wachttorens met zoeklichten en machinegeweren bij Kamp Vught (Nationaal Archief, toegang 2.24.10.02 Fotocollectie Rijksvoorlichtingsdienst nr. 120-0476. Publiek domein)

Dit verhaal is aangepast op verzoek van de auteur op 24 februari 2020. Redactie.

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 februari 2020 om 09:35
Jee, wat moet dat een ongelooflijke indruk hebben gemaakt, Gerard. Ik kan me zo voorstellen dat deze beelden ook niet meer van je netvlies verdwijnen.

Dank voor het delen van dit aangrijpende verhaal.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.