
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Hopkuilen zijn langwerpige kuilen van minstens 40 centimeter diep die in de akker gegraven werden. In zo’n kuil werden telkens vier planten gezet, waarna de kuil met goede aarde en mest werd opgevuld. Na de oogst werden de gedroogde hopbellen in zakken verkocht.
Het afwegen gebeurde vanaf 1755 via officiële hopwagen: een voor Wijbosch en Lutteleinde, en een voor Elschot, de Borne en de Broekstraat. Zo’n hopwaag was een grote houten weegschaal die aan een balk in een schuur gehangen kon worden. De hopwagen werden door het dorpsbestuur aan de pachters van de waag beschikbaar gesteld. Er was ook een hopkeurmeester, de hopmeter, die de kwaliteit van de aangeboden hop moest bewaken.
In de twintigste eeuw was de hopteelt totaal uit Schijndel verdwenen. Wás, want in september 2005 is de eerst oogst van een nieuw proefveld hop met een geweldig hopoogstfeest gevierd. Dit proefveld is aangelegd op het Voorste Puthorstje door Martien van Veghel.
Het opnieuw in teelt brengen van hop is een samenwerkingsproject tussen de gemeente, een bierbrouwer, een agragriër, de horeca, het onderwijs, een bloemist en het toerisme in Schijndel. Met deze hopoogst is meteen bier gebrouwen, en het eerste Schijndelse bier met Schijndelse hop is op 31 januari 2006 officieel aangeboden aan burgemeester en wethouders van Schijndel.