i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: 's-Hertogenbosch
Periode: tot -2
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 1 november 2017 om 09:48 uur

De zorg voor een parochie ligt vaak in handen van 'wereldheren': priesters die verantwoording afleggen aan de bisschop. Zij zijn door die bisschop tot pastoor benoemd. Maar er zijn ook kerken die onder de hoede staan van priesters die lid zijn van een orde of congregatie. Zo ook de St. Jozef, geopend in 1859. Dat was een hulpkerk van de paters redemptoristen.

Interieur van de voormalige St. Jozefkerk, foto: Job van Nes, bron: reliwiki.nl
Interieur voormalige St. Jozefkerk (foto: Job van Nes 2011, bron: reliwiki.nl)

Uit de Piusalmanak blijkt dat de St. Jozef in 1953 onder de hoede kwam te staan van rector Ant. van Moorsel. We zien hem hieronder op de foto samen met leerlingen van het St. Angelus MULO.

Naast rector Van Moorsel was er nog een klein leger andere redemptoristen aan de kerk verbonden: H. Peters, N. Govers, A. Strijbos, B. Hafkenscheid, W. Bünnemeijer, A. Lodders, H.Sol, D. Plum, Fr. de Witte, W. Sentenie, J. Vredeveldt, J. Dankelman, A. de Bot, Ph. Stein en G. Baart. Deze assistenten waren over het algemeen van een wat jongere leeftijd. Zo was die laatste 24 jaar, toen hij de Jozefkerk als standplaats kreeg.

Rector Van Moorsel
Rector A. van Moorsel met leerlingen van het St. Angelus MULO. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: coll. Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 0018958)

Op 15 januari 1962 verscheen er een nieuwe rector op het toneel, de pater redemptorist A. Carlier. Tijdens zijn rectoraat en dat van Van Moorsel onderging de neogotische Jozefkerk enkele moderniseringen. Dat met de tijd meegaan kon echter niet voorkomen dat het godshuis, zoals vele andere in Brabant destijds, buiten gebruik raakte als plek van eredienst. De bezoekersaantallen namen dusdanig af dat in 1971 de laatste heilige mis moest worden verzorgd. Het gebouw kreeg een nieuwe bestemming als horecagelegenheid.

Over deze bijzondere paterskerk en het leven in de parochie weet jij vast nog wel wat te vertellen. Dat kan hieronder.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 november 2012 om 10:33 uur

Redemptoristenklooster in ‘s-Hertogenbosch