skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De Jongeling van Huisseling

Jeroen Arts
vertelde op 6 augustus 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
In 1990 besloot de gemeenteraad van Ravenstein in zoveel mogelijk kernen van de toenmalige gemeente een kunstwerk te realiseren. De Werkgroep Cultuur fungeerde als adviesorgaan. Voor Huisseling kwam er een klankbordgroep, waarin inwoners van Huisseling en leden van de Werkgroep Cultuur samen een keuze maakten voor het ontwerp van een kunstwerk.

De Jongeling anno 2008Adriënne de Lange van Bergen-Huige uit Cuijk kreeg de opdracht onder het motto “Zaaien; in de ruimste zin van het woord”.De kunstenares wilde wel de vrijheid om dat begrip op haar manier in te vullen. Een zaaiende boer lag erg voor de hand, maar zij zocht verder.

Ze wil met haar werk de menselijke gevoelens raken. De houding en uitdrukking van haar beelden zijn belangrijk. Symboliek, emoties en gevoel zijn begrippen die bij haar werken passen. Uiteindelijk werd het kunstwerk geen echte zaaier, maar ‘De Jongeling van Huisseling’.

Wethouder Cor de Vries en kunstenares Adriënne de Lange tijdens de onthullingDe kunstenares over haar werk: ‘Op een oude basaltsteen staat een jongeling op een bol. De jongeling is in balans. Hij kijkt, hij zoekt en hij tuurt. Is hij het kind tijdens zijn spel? Is hij die ouder, die waakt? Is hij die geboren boer, die zijn land observeert? Onder hem ontspruiten bronzen planten. Het lijkt vanzelf te gaan, maar u weet wel beter.’

Onthulling: toespraak Henk van der VenDe bol staat symbool voor Huisseling, die solide plaats op aarde. Van hieruit kun je de hele wereld aan, zoals veel uitgevlogen jongeren bewijzen. Maar Huisseling blijft hun basis. Ze komen telkens weer terug naar ‘huis’. De bol is verguld met echt bladgoud: ‘de gouden uitstraling van het rustige dorp, dat zichzelf blijft in deze jachtige tijd’. De gouden bol komt tevens overeen met de gouden bol op de spits van de kerktoren.

Al tijdens de gildefeesten van september 2001 voerde een groepje Huisselingers een ludieke actie uit door van betonijzer ‘De Zaaier’ te maken en deze op de toekomstige plek van het echte kunstwerk te plaatsen. Tevens kwam er van papier-maché een ‘Worteleter’ naast te staan. Het nieuwe kunstwerk leefde dus echt in het dorp.

Onthulling: balonnen oplatenOp zaterdag 28 september 2002 vond de officiële onthulling van “De Jongeling van Huisseling” plaats. Compleet met toespraken van Henk van der Ven, lid van de klankbordgroep, de kunstenares zelf en de wethouder van cultuur, Cor de Vries. Blaaskapel ‘Bôn Betoozie’ uit Herpen zorgde voor feestelijke muziek, terwijl voor de kinderen een ballonwedstrijd was georganiseerd. De ballonnen kwamen tot onder andere in Nuenen en Valkenswaard terecht. De ballon met de eerste prijs zelfs in Helchteren (B)!

Nog altijd staat ‘De Jongeling’ fier op het veldje aan de hoek Grotestraat-Hamstraat. In juni 2008 werd hij ’s nachts door onverlaten van zijn sokkel gehaald. Gelukkig werd toen de diefstal voorkomen.

Reacties (2)

Henk-Jan Piet zei op 23 september 2016 om 11:31
jammer gejat
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 september 2016 om 15:20
Bedoel je Henk Jan, dat het beeld nu wél gestolen is?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.