skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Kattendans en De Drie Swaantjes

Dit gaat over twee herbergen: zowel ‘De Kattendans’ als de Drie Swaantjes stonden aan de Koeveringsedijk en behoorden in de 18e eeuw aan de familie Roeland van den Hurk.
De Kattendans

In 1661 verklaart Mechtelt, dochter van Adriaen Walraven, dat zij haar vaders huis bewoont en vermits de aflijvigheit van haar moeder de herberg is houdende, ter plaatse op de Coeveringe onder Sint-Oedenrode in den Kattendans. Ook haar broer Mathijs woont er en is ‘weert inden Cattendans en wonende op den Koveringe.

Omstreeks 1750 was De Kattendans in handen van Lambert Verbruggen. In zijn testament vermaakt hij het pand aan zijn dochter Theodora die als kwezel bekend stond. Vroeger een benaming voor een vrouw die zich in het oog van het gewone kerkvolk nogal godsdienstig gedroeg. Zij werd in Sint-Oedenrode altijd gezien in een en dezelfde kleding. Een eenvoudig zwart kleed met op het hoofd een mutsje dat bij de kwezels in gebruik was.

Wanneer zij in 1759 overlijdt, ontstaan er problemen over wie nu de eigenaar van de Kattendans is. Na veel geharrewar komt het pand uiteindelijk in handen van "de armen". Lang blijft deze instelling eigenaar, maar op de lijst van rond 1795 is eigenaar en bewoner Cornelis van Meltfoort (Vermeltfoort). Het huisnummer is dan 454, maar het oude nummer (26 ) staat er ook bij. Het word omschreven als een huis, schuur, stal, met daaraan een turfschop, bakhuijs en hof. Bij het begin van het kadaster in 1832 is het pand eigendom van de weduwe Hiacintus van Vermeltfoort.

In de benaming Kattendans wordt een oud bijgeloof zichtbaar, dat heksen zich ’s nachts in katten konden veranderen en dan op bepaalde plaatsen rondedansen hielden. Oudere mensen uit Sint-Oedenrode wisten zich rond 1969 nog te herinneren dat er verhalen de ronde deden over een spookachtige, zwart geklede dame die vroeger over de weg zweefde van Sint-Oedenrode naar Veghel.

Nu is de Kattendans een vakantiepark geworden met een hele andere naam: ‘Boschoord’, Koeveringsedijk 5 waar men kan genieten van een zorgeloze vakantie. Die naam doet in het geheel niet meer denken aan vervlogen tijden en aan zwart geklede vrouwen en een Kattendans.

De Drie Swaantjes

Ook de ‘Drie Swaantjes’ stond aan de Koeveringsedijk. In de 18e eeuw was het een schone en neringrijke herberg, die toebehoorde aan de familie Roeland van den Hurk. Het complex bestond uit een woonhuis, schuren, stallingen, torfschoppen, koestal en bakhuis met hof en dries.

Wanneer Jenneke der Kinderen, weduwe van Adriaan Kerkhof, de vroegere eigenaar, net opnieuw getrouwd is met Andries Kluijtmans, brandt het huis op de Koevering (op dat moment in huur bij Hendrikus van der Heijde) tot op de grond af. Dat gebeut op donderdag 22 april 1773. Bij het begin van het kadaster in 1832 is eigenaar Hendrik Kerkhof rentenier. Nu is het adres Veghelseweg 51, en raast het verkeer van de A-50 voorbij.

Foto’s: Kattendans Familie van der Zande, Drie Swaantjes Willie Damen.
Bron: W. Heesters Heemschild 14 (1980), afl. 2, p. 25-30 en Heemschild 3 (1969), afl. 4, p. 16-18.

Reacties (5)

Ad van Liempt zei op 6 september 2017 om 14:50
Dag Willie,
Zo kom ik toch weer bij je terecht.
Is het mogelijk dat er een link ligt naar Roelof van den Hurk, wiens weduwe (naam niet bekend) in 1832 in Den Bosch, tegen Hintham aan, een herberg had? Haar woonplaats wordt in het kadaster als Hintham omschreven. Noch in de BS van het BHIC, noch in de BS van erfgoed Den Bosch is hij terug te vinden. Wel in het begraafboek van Rosmalen in 1806 met de vermelding dat hij kinderen had.
Weet jij of hij indertijd naar Den Bosch of Rosmalen is vertrokken en zo ja, wat de naam van zijn vrouw en kinderen (kadaster noemt Pieter Jan en Marcu(s) is?
Willie Damen van de Mosselaer zei op 6 september 2017 om 17:13
Op mijn website staan alle aktes en onderstaande akte staat daarop:
1745 Inventaris 182 folio 218 Soo sal Sebilla Winkels weduwe wijlen Peeter van den Hurk woonende tot Hintham verkoopen een huijs, schuur, schaapskoij, torfschop en bakhuijs met de landerijen daarbij aan malkanderen, gestaan ende geleegen ter plaatse op de Coevering, aan erve deen sijde Wouter Swinkels voorts rontsom aande gemeente. In voege ende gelijk Dirk Jan Teunisse deselve jeegenswoordig in huure en gebruijk is hebbende. Chijns aan de Heere van Helmont. Verkoop is opgehouden. Item eene herberge betaande in een woonhuijs, stallinge, schuur, torffschop, koijstal en bakhuijs genaamt de Drie Swaantjes met de hof, meede gestaan ende gelegen op de Coevering, aan erve deen sijde Jan van Doremalen c.s., voorts rontsomme aan de gemeente . Bewoont wordende bij Jan van Doremalen. Kooper is Jan van Doremalen. Borgen zijn: Cathalijn Ruth Hendrix weduwe Lambert van Boxtel.
http://home.hccnet.nl/w.mosselaer
Ad van Liempt zei op 6 september 2017 om 22:22
Dank je wel, Willie!
Sebilla en Peeter zijn mogelijk de ouders van Roelof, lijkt me. Ze wonen in 's-Hertogenbosch, in het deel dat toen nog Hintham werd genoemd.
Blijft de vraag waarom er niemand in de BS (althans digitaal) van die plaats voor komt.
Ad van Liempt zei op 6 september 2017 om 22:42
toch nog gevonden. Het betreft Rudolphus van den Hurck, overleden te Hintham onder 's-Hertogenbosch en zijn vrouw Anna Maria van Schaijck, herbergierster.
Had de naam niet goed, moest met c!
Astrid zei op 11 december 2022 om 13:33
@ Ad van Liempt.

De weduwe van Roeland van den Hurk is Dingena Tomasse van Gemert. Hun zoon Peter erft De Drie Swaantjes en laat dit na aan zijn vrouw Sebilla Swinkels. Sebilla verkoopt het weer door aan de echtgenoot van Maria, tw Jan van Dormalen. Maria is de dochter van Roeland van den Hurk en Dingena Tomasse van Gemert.

Aangezien dit topic al in 2017 is geplaatst, ik hoop u hiermede alsnog heb kunnen helpen.
Bij schepen/notarissen van BHIC kunt u ook eea terugvinden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.