i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Zundert en Wernhout
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

De kerk van O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand in Wernhout

Je vindt alles over het Rijke Roomse Leven in Brabant op wierook, wijwater & worstenbrood

vertelde op 13 augustus 2015 om 16:02 uur

Het nabijgelegen Achtmaal had in 1862 al een eigen kerk gekregen, maar Wernhout moest wachten tot 1927. Overigens was er toen al een kerk op vier kilometer afstand van het dorp: de kapel bij het seminarie van de paters Lazaristen, in het grensgehucht Wernhoutsburg.

De mensen rondom Wernhoutsburg waren bang dat zij niet meer bij de Lazaristen naar de mis zouden kunnen gaan, wanneer er een kerk in Wernhout werd gebouwd. Zij verzetten zich dus tegen de plannen van hun dorpsgenoten, maar in 1926 kregen die het licht op groen van bisschop Hopmans.

De bouw van de kerk ging niet van een leien dakje. Zo moest het bouwperceel op het laatste moment één meter worden opgehoogd, omdat het lager lag dan de openbare weg, de rijksweg Breda-Antwerpen. Er waren 10.000 karren zand nodig om dat probleem weg te werken.

Al die parochianen moesten natuurlijk ook een beetje in het gareel gehouden worden. Hun zieleheil stond immers op het spel! Natuurlijk waren mijnheer pastoor en zijn kapelaans de aangewezen personen om dat allemaal in goede banen te leiden. Kun je je nog herinneren hoe dat toen ging Wernhout? Hoe waren deze mannen nou eigenlijk in de omgang?

Denk bijvoorbeeld aan pastoor Henrikus Bielars. Hij werd in 1927 in de parochie geïnstalleerd - hieronder zien we deze gebeurtenis op foto vastgelegd.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-BrabantFoto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Halverwege de jaren vijftig was deze oudgediende nog steeds actief in de O.L. Vrouwkerk. Of denk aan pastoor G.C.M. Rombouts, die in 1958 de kerkgemeenschap onder zijn hoede kreeg. Ook over hem weet jij vast nog wel een anekdote of twee. Je kunt hieronder al je verhalen met ons delen.

Inwijding parochiekerk Wernhout Wernhout in 1927: ereboog t.g.v. de inwijding van de parochiekerk van Wernhout op 16 en 17 sept. 1927 en de installatie van pastoor Henrikus Bielars. (West-Brabants Archief, RAW014029782, fotograaf onbekend)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Jan Frijters zei op 21 maart 2018 om 12:37 uur

het ziet er geweldig mooi uit ,
heb je ook een foto van pastoor Billars de bouw pastoor van Wernhout ,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 mei 2015 om 08:59 uur

De H. Corneliuskerk te Achtmaal