skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Kienehoef

In de jaren dertig van de vorige eeuw was er crisis en heerste er in Sint-Oedenrode werkloosheid. Mensen die geen werk hadden, kwamen terecht in de werkverschaffing. Door deze mensen werd een complex van zwembad, park en vijver aangelegd, dat de naam van Kienehoef kreeg.

De Kienehoef werd genoemd naar Jacobus Kien, stadhouder van de kwartierschout van Peelland (1763-1775). Hij was een belangrijk man die eind 18e eeuw hier veel goederen en grond bezat.

Na de Tweede Wereldoorlog stond er bij de ingang van het park een houten theepaviljoen, dat in die tijd veel bezoekers trok. Men had een mooi uitzicht op het park, de vogelvolière, de speeltuin en de roeivijver en in het achterste gedeelte konden vissers hun hart ophalen.

In de winter, als het had gevroren, veranderde de vijver in een prachtige ijsbaan en kon men er (en nu nog) volop schaatsen. Het zwembad was toen nog niet gemengd. De beide seksen werden gescheiden door een grote houten schutting: een kant was voor de heren en de andere voor de dames.

Later kwam er gaas en in de jaren ‘60 mocht er eindelijk gemengd gezwommen worden. Het zwembad is er niet meer, maar de vogelvolière is uitgegroeid tot een kinderboerderij met tal van activiteiten, gerund door medewerkers en enthousiaste vrijwilligers.

Hier kan men ook een miniatuur zien van de boerderij die nu aan de Ollandseweg staat, de plaats waar Jacob Kien in de 18e eeuw zijn boerderij met de naam ‘Arbeidslust’ liet bouwen.

 

Reacties (5)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 7 januari 2016 om 19:51
Zie ook hieronder 'Dansen bij Schlösser op de Kienehoef
Willie Damen van de Mosselaer zei op 8 januari 2016 om 08:13
Uit de Notulen: Voorstel tot het oprichten van een bad- en zweminrichting. Voor de gemeente is het een mooi werkobject, waarnaar dringend behoefte bestaat, omreden hoogstens 3 maanden meer gewerkt kan worden, en het aantal werklozen nog steeds uitbreidt. Het gemeentebestuur heeft reeds verschillende terreinen bekeken en zich met deskundigen in verbinding gesteld. Op de eerste plaats hebben bekeken om in de buurt van de Dommel een zwemgelegenheid op te richten, doch het Dommelwater is door deskundigen ongeschikt bevonden. We hebben het oog gehad om water te onttrekken aan de Moerkuilen en een bassin in te richten nabij Eerschot, doch hier stuiten we ook op moeilijkheden. Er is gedacht aan de Hazenputten, er is gedacht aan de Klothal (het zogenaamd Ven), doch thans menen we te moeten voorstellen een terrein in den Diependaal ter grootte van ongeveer 3 hectare. Waarop de Gemeente dan een elektrische pomp installatie kan plaatsen. Wel is op dit terrein enige jaren gelegen een canadabos aangelegd, doch het bezoek aan een dergelijke inrichting nabij het Dorp zal ook veel groter zijn, dan wanneer de inrichting ver af is etc. etc.
Het plan voor een ander terrein wordt aangenomen met 12 tegen 1. De heer van Acht stemde tegen.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 8 januari 2016 om 19:02
Nog meer anwijzingen uit de Notulen voor een te maken bad- en zweminrichting. De Voorzitter geeft een uiteenzetting van de loop der geschiedenis, en gaat even na, hoe eerst de bedoeling was de inrichting te maken in de Klothal, daarna in de Diependaal, welk terrein door deskundige is afgekeurd, vanwege de lage ligging, het omgeven zijn van houtgewas dat steeds veel blad in de inrichting zou werpen. Verder is een terrein aangewezen door de heer van Acht, zijnde het perceel van Moeskops op den Eindhovense weg, welk perceel is afgekeurd wegens gevaar voor ratten en omdat het te klein was. Ook het Haverland is bekeken maar dat is ook niet geschikt, te dicht bij het dorp en eveneens gevaar voor de rat. Tenslotte nog een paar percelen bij den Knoptoren van van de Meerakker en van den Tillaar. De eerste wilde niet verkopen, de tweede was te duur. In overleg met de Nederlandse Heidemaatschappij, is de Klothal het ideale terrein. De voorverwarmingsvijver kan worden ingericht als ijsbaan. Het voorstel om een bad- en zweminrichting te maken in het “Ven” in de Klothal wordt met 8 tegen 5 stemmen aangenomen. Voor waren de heren van de Kamp, van der Heijden, Van Genugten, Aarts, Pauliisen en Habraken, Wijnen en Adr. Verhagen. Tegen stemden de heren H. van der Hagen, Huijbers, van Acht, Hurkx en Deckers.
Willie Damen van de Mosselaer zei op 21 januari 2016 om 10:25
Op de plek waar nu park Kienhoef ligt, lag vroeger het Rijzings Ven, rond 1800 in cultuur gebracht als hooi- en weiland. Maar was Jacobus Kien wel de eigenaar rond 1800?
Hij koopt in 1801 wel een aantal percelen grenzend aan het Rijzings Ven, maar in 1803 wordt door Pieter van Hombergh als gelaste van het Departement Bestuur van de Dommel gepermitteerd, enige percelen gelegen ter plaatse het Rijzings Ven te verkopen. Ze liggen aan een zijde aan de nieuw te maken weg, Adriaan Willem van de Ven is de grootste koper.
De weduwe van Adriaan heeft bij het begin van het kadaster deze percelen in haar bezit, waar nu het park ‘Kienhoef’ ligt.
In 1935 zijn de percelen in het bezit van Arnoldus van de Berg eigenaar van Arbeidslust genaamd ‘Kienehoef’, vernoemd naar Jacobus Kien vroegere bezitter van Arbeidslust. Van den Berg verkoopt dan veel percelen aan de Gemeente o.a. ook die nodig zijn voor een park en badinrichting, men geeft daar dan de naam ‘Kienehoef aan.
Zie voor ligging Rijzings Ven: Adriaan C. Brock “Beschrijving der Vrijheid Sint-Oedenrode” 1832 kaart na bladzijde 196 deel 1 en beschrijving ‘Arbeidslust en Rijzings Ven ’ bladzijde 147 deel 2.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 21 januari 2016 om 13:40
Bedankt Willie, voor al je aanvullingen; het wordt een heel compleet verhaal over de Kienehoef (aar ook ik vaak geweest ben :) ).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.