skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De koning van Rome in Cuijk

Piet Vis
vertelde op 3 juni 2017
bijgewerkt op 6 juni 2017
In 1795 vallen Franse troepen de Republiek der Verenigde Nederlanden binnen en bezetten deze. De Republiek onder Frans gezag heet nu de Bataafse Republiek. Onze nieuwe baas wordt Napoleon Bonaparte die zichzelf in 1804 uitroept tot keizer van Frankrijk. De Verenigde Nederlanden blijven in meerdere vormen en onder verschillende namen een Franse vazalstaat tot 1813, als de Nederlanden zich tot een zelfstandig koninkrijk uitroepen.

Gedurende deze Franse Tijd fuseren Cuijk en Sint Agatha in 1810. Omdat alles in het Frans moest, had de nieuwe gemeente geen burgemeester maar een maire, en geen gemeenteraad, maar een municipale raad. Vele kranten waren tweetalig.

In het jaar daarop, op 20 maart 1811, werd de enige officiële zoon van keizer Napoleon geboren. Deze was zo blij met zijn opvolger dat dit in het hele Franse rijk uitbundig moest worden gevierd. En hij gaf zijn zoon de titel "Koning van Rome". Hiervan zijn in Cuijk nog zeker twee bewijzen te vinden.

Hoewel in de Franse Tijd de ambachtsgilden werden verboden, werd er door de schuttersgilden als vanouds koning geschoten. Zoöok door het Cuijkse Sint Antonius- en Martinusgilde op Tweede Pinksterdag 3 juni 1811, en door het Gilde van de Heilige Agatha een week later. De traditie schrijft voor dat de nieuwe gildekoning een zilveren koningsschild laat maken ter herinnering aan zijn koningschap. Uiteraard op kosten van de koning, maar zo niet in 1811. In dat jaar kregen de nieuwe koningen van de twee gilden hun koningsschild aangeboden door de gemeente Cuijk ter viering van de geboorte van de zoon van keizer Napoleon Bonaparte.

 Vaandel van het Gilde van St. Antonius en Martinus  Vaandel van het Gilde van St. Agatha

Beide gilden beschikken nog steeds over dit koningschild waarop het bijbehorende verhaal is gegraveerd. Daarnaast zijn de schilden voorzien van een verguld medaillon met de napoleontische adelaar. Onderaan op de schilden zijn drie keuren ingeslagen. Later is hier echter een gat door geslagen. Twee van de drie keuren kunnen dan ook niet meer door WaarborgHolland worden ontcijferd. Het derde keur is een hoofdletter B met kroontje. De gekroonde B is een belastingteken uit de periode 1808 tot 29 februari 1812 ten teken dat er belasting is betaald op bestaande voorwerpen. De schilden zijn daarom mogelijk gemaakt van bestaande blanco voorraad.

De teksten op de schilden zijn identiek, op de naam van de koning na. De Cuijkse koning is ene M.V. Breij en die van Sint-Agatha F. Bomans. De burgemeester die ze uitreikte was maire L.V. Spengler.

De tekst op het Cuijkse schild luidt:

Deese ter gedagtenis Voor die Koning
geschoten heeft van t Gild van
St Marten en Antonius ter
gelegentheijd van den Doop
der Koning van Rome
den 9 Junij 1811 Zijnde MV Breij
gegeven door de Maire LV Spengler
en de Municipaals Raad
van Cuijk en St Agatha

Reacties (1)

Maarten Schönfeld zei op 12 januari 2022 om 12:45
Ik ben momenteel bezig met onderzoek naar de hierboven genoemde heer L. (van) Spengler, eerste maire van Cuijk in 1810 en 1811, en zijn nazaten geboren tussen 1770 en 1790 op het landgoed Overhage. Ik houd mij zeer aanbevolen voor informatie en afbeeldingen uit die tijd.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen