skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

De Koornstraat in 1936

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 18 januari 2013
bijgewerkt op 18 november 2013
Zomaar ’n vondst in een dossier van de Osse Marechaussee: een foto van de Koornstraat. Hij is genomen met de rug naar de Grote Kerk, ter hoogte van de Peperstraat. Het gaat allemaal om het kruisje, dat de plek aangeeft waar eind augustus 1936 een bus en een auto met elkaar in botsing kwamen.

Voor ons is die botsing misschien niet meer zo interessant, maar wel het aanzicht van de straat op dit punt. Vrijwel niets is in 2013 meer zoals het was in 1936.

Dit is voer voor Ossenaren die alle veranderingen hebben meegemaakt! Van hen verwachten we dan ook herinneringen en verhalen.

Reacties zijn welkom via onderstaande reageerlink.

We zijn benieuwd!

Reacties (13)

André Raaijmakers, Zwolle, (oud-Ossenaar) zei op 20 januari 2013 om 15:25
Nostalgie of "het feest der herkenning"; het laatst dat ik daar "officieel" gelopen heb op weg naar de lagere school van de fraters van Tilburg en terug naar huis, 4 maal per dag, was eind juli 1950....!!
De laatste schooldagen in de zesde klas bij frater Reiner(i?)us.
En ook was dit de straat die de misdienaars die dienst hadden bij een begrafenismis namen om eerder op de Eikenboomgaard te zijn dan de begrafenisstoet, die de weg via de Heuvel nam; wij liepen daar in toog en superplie, met kruis en kandelaars, met een vat vol wijwater en kwast. Ik ga daar maar niet te diep op in; laat ik alleen vermelden dat op een keer een van ons de euvele moed had om alle voordeuren en ramen van de aanliggende huizen te besprenkelen wat
ons een-op-het-lopen-zetten opleverde; op het kerkhof aan de Eikenboomgaard keek de kapelaan raar op dat er nog maar zo weinig wijwater over was....
De muur herinner ik mij nog erg goed.
Daarachter lagen de gebouwen en de tuin van het fratersklooster en het St. Nicolaasinstituut. In de oorlogsjaren is daarachter op dat terrein ook een zg. distibutiekantoor gevestigd geweest; na de oorlog is ter hoogte van de bocht de MULO st.Jan gebouwd. Maar de vijfde klas bij frater Jesualdis was voor mij in dat voormalige distributiekantoor omdat een granaatinslag herfst 1944 een groot gedeelte van school B verwoest had en men wegens herbouw in die naoorlogse jaren met de ruimtes moest woekeren.Daarom was mijn eerste klas dan aanvankelijk ook tijdelijk ondergebracht op de bovenverdieping van modemagazijn KOFA, op de hoek van de Kruisstraat en Kerkstraat.
Ik kan alleen deze foto niet goed in 1936 plaatsen.
Het zal warm geweest zijn, eind augustus, maar liep in 1936 een dame zo zomers gekleed er bij op straat ???? Ik kan er natuurlijk weinig verder over zeggen want ik ben van 1937; en een marechausseerapport zal wel juist zijn. Dat vierkante huis rechts kan ik mij heel goed herinneren; maar die bouw doet zo naoorloogs aan..?? Men zou haast zeggen revolutionair modern voor die tijd gezien de bouw van alle omliggende huizen in de (aangrenzende)straten.
Hopelijk komen er nog andere reacties.
Dus hou mij ten goede als mijn verhaal niet op alle punten klopt.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 20 januari 2013 om 19:35
@Andre, deze foto was echt van 1936, en eind augustus kan het heus warm genoeg zijn om zonder jas naar buiten te gaan.

Maar wat een leuke herinneringen riep deze foto bij jou op! Neem nou het wijwaterverhaal. De kapelaan lette vast niet goed op, toen jullie uitvaartstoet door de Koornstraat trok.

De bouwstijl van het vierkante huis: hoogstwaarschijnlijk de Nieuwe Zakelijkheid, echt een bouwstijl uit de jaren '30 en in die tijd (maar blijkbaar ook daarna nog) revolutionair gevonden.

Eerlijk gezegd had ik wel zo'n idee dat jij zou reageren, toen ik deze foto selecteerde. Hartelijk dank!
R.van Berkom zei op 22 januari 2013 om 11:08
Deze foto doet mij denken aan de zijstraat van de Korenstraat nl 'Krakenburgstraat". Ik zie nog die lange muur aan de ene kant en de huizen met een klein voortuintje aan de andere kant.
Die muur gaf wat mysterieus aan: wat zou daar achter zijn en het gaf de straat een zekere engte. Alsof je in een koker liep of fietste. De Koornstraat kan ik mij zo ook wel herinneren, maar in de jaren 1950 en 1960 is er veel verandert in Oss en is in ruime mate de sloophamer gehanteerd.
Ben benieuwd of iemand meer weet over dat kruisje op de foto.
Henk Buijks, namens BHIC) zei op 22 januari 2013 om 12:14
@Rien, die engte voelde ik ook, toen ik de foto's (we hebben er nog 2!)bekeek. En inderdaad is er ook in deze omgeving veel veranderd in de 50-er en 60-er jaren.
Het kruisje is de plek waar de auto en de bus met elkaar in botsing kwamen.
R.van Berkom zei op 22 januari 2013 om 22:28
In 1926 is op 10 op 11 augustus onder verdachte omstandigheden in de Koornstraat een huis met rieten dak afgebrand. In de woning woonde twee gezinnen. Dat waren de families Bevers en van Zandvoort. Bij deze brand kwamen mevrouw van Zandvoort en haar 3 kinderen van 3, 2 en 1 jaar om het leven. Er was sprake van brandstichting zoals zo vele brandstichtingen in die tijd in Oss en omgeving. Enkel en alleen om de verzekeringspremie te innen. Negen jaar later bekenden de daders. Bron Het Vaderland: Staats-en Letterkundig Nieuwsblad van 18 juli 1935.
Op 1 september 1936 zijn twee gezinnen in de Koornstraat nr 1 en 3 gedeporteerd en omgekomen. Dat waren de familie Van Leeuwen-de Vries en de familie De Vries-Beer. Bron: Struikelstenen Oss.
Bovenstaande gebeurtenissen spreken mij nog meer aan als ik deze foto uit die tijd zie.
André Raaijmakers, Zwolle, (oud-Ossenaar) zei op 22 januari 2013 om 22:52
@ Henk Buijks: Ik ben benieuwd naar die andere twee foto's......??

@ R. van Berkom: Inderdaad de Krakenburg, het verbindingsweggetje van Koornstraat naar Begijnenstraat!
Met de planten- en zadenhandel van Van Nuland als ik mij niet vergis?

Het jaar van deportatie zal wel later bedoeld zijn?
http://struikelstenenoss.blogspot.nl/p/koornstraat.html
geeft als adressen:
Koornstraat 1, 3 en 7
Mijn dank voor uw bijdrage!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 23 januari 2013 om 15:13
@Andre en Rien, eens te meer merken we hier wat voor verhalen en herinneringen zo'n op zich onbenullig politiefotootje oplevert. En misschien komt er nog meer....
Andre, het jaar van deportatie etc. was inderdaad later, tijdens de Duitse bezetting.
R.van Berkom zei op 23 januari 2013 om 15:34
@Henk en André,
Natuurlijk was die deportatie tijdens de Duitse bezetting. Sorry voor de typefout.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 25 januari 2013 om 09:50
Gebeurt ons allemaal weleens, @Rien!
l.roefs zei op 22 mei 2013 om 14:42
Kan alleen maar spreken na de oorlog ben zelf van 1939 en na de oorlog naar school b gegaan. De eerste klas was in het internaat tegenover de bakkerij bij frater Januarius.
Op de foto rechts is de muur te zien van de tuin van het huis op de hoek Koornstraat/Peperstraat Dr.Stolz woonde hier. Achter de muur een woonhuis hier woonde een politieagent de Fam.Snerthorst. Het poortje bij het kruisje gaf toegang tot het Patronaat van de Parochie MOO.In de rug van de fotograaf woonde de Fam.Pouwels met een loodgietersbedrijf. Op Koornstraat 1 was de gewezen Synagoge op nr.3 woonde een indisch vrouwtje genaamd Summi op
Koornstraat 5 de Fam.van Tilburg en op 7 de Fam v.d.Biggelaar een sigarenhandel.Het distributiekantoor was in mijn beleving in de Kruisstraat waar nu De Engel is.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 22 mei 2013 om 15:18
Bedankt, @L.Roefs! Het beeld van deze straat en z'n bewoners zal net na de oorlog weinig anders zijn geweest dan enkele jaren daarvóór.
Wil van der Velden zei op 7 augustus 2017 om 00:38
Dank voor de foto. Ik was op zoek naar voorouders en vond de geboorteakte van mijn opa, die in de Koornstraat ter wereld is gekomen in 1879. Deze foto geeft iets meer de sfeer weer dan het huidige straatbeeld. In een uurtje zoeken op internet ben ik heel wat te weten gekomen en ik kijk nog even verder.
Leon v Berkom zei op 13 december 2022 om 10:53
Leon, in 1968 woonde volgens mij ome Karel v Berkom in die straat ,was koster van de grote kerk , later nog kok bij de fraters.
Geloof zelfs dat daar nog de muziekschool later gevestigd was.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.