
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Deze religieuze medaille, Godspenning genoemd, werd een memento voor de vervolgde kerk en de vrede.
Aan beide zijden is het bronzen plaatje rijkelijk gevuld met teksten en afbeeldingen. Het heeft een doorsnede van 40 mm, een dikte van 2,5 mm en een gewicht van 21 gr. De omtrek heeft aan de buitenzijde een grove kartelrand en was voor fl.1,00 te koop bij de Actie Oostpriesterhulp in ’s-Hertogenbosch.
Op het bijgesloten briefje werd gevraagd de penning altijd bij zich te dragen: “op reis, tijdens het werk en ontspanning, of leg hem op Uw bureau of werktafel. Bid minstens de gebeden voor de ochtend, middag en avond, die op de Godspenning aangebracht zijn en gedenk de miljoenen vervolgden die vandaag met Christus gekruisigd worden.”
Op de voorzijde van het bronzen plaatje staat een afbeelding met een kruis van prikkeldraad en de tekst: “Wie U vervolgt, vervolgt MIJ” en de datum 1958, in de elf punten staan letters die samen het woord GODSPENNING vormen.
In de punten op de achterzijde staan tien kralen afgebeeld, met schakels aan elkaar verbonden zoals het gebedsnoer en gelijk een tientje, met in de dikke punt het Onze Vader. Verder de afbeelding van een haan voor de morgen en de tekst: HEER, wat wilt U dat ik doen zal.
Voor de middag staat de zon, met de tekst: GOD, red ons uit de nood! En voor de avond is er de maan en de tekst: HEER, blijf bij mij - het wordt nacht. Met de medaille in de hand kun je de rozenkrans bidden, zoals moslims dat doen met een tasbik.
In 1948, de Koude Oorlog was de periode tussen 1945 en 1989, werd Kardinaal József Mindszenty als felle tegenstander van het communisme door de Hongaarse regering gearresteerd.
In 1949 zou hij terechtgesteld worden en op die dag vertelde meester Van de Logt geëmotioneerd in de klas over de ‘martelaar’ en baden wij voor hem. Bij ons bezoek in 1972 aan Boedapest wees de gids ons naar de Amerikaanse ambassade waar de kardinaal zijn toevlucht had genomen en jaren verbleven had.
Een mevrouw uit Eindhoven vertelde mij onlangs: “mijn man (78) draagt nog steeds de penning bij zich.” Ik heb de penning nooit bij me gedragen of naast me op de werkbank gelegd, daarom is de afbeelding nog zo gaaf. Ik heb hem nu ook niet gepoetst, maar in het afgietwater van de aardappelen gelegd. Thuis zijn meer penningen gekocht, het is nu een aandenken aan de Koude oorlog van toen. De geschiedenis herhaalt zich, recent sprak Poetin dat de Koude Oorlog weer aangebroken is, maar het Rijke Roomse Leven ligt inmiddels ver achter ons.