skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De Kroaten komen!

In de jaren dertig van de zeventiende eeuw was deze angstkreet ettelijke malen te horen in het gebied tussen Rijn en Maas en in het Land van Cuijk. De gevreesde Kroatische ruiters waren in aantocht, op hun snelle paarden raasden zij dood en verderf zaaiend over het land en door de dorpen. De plattelandsbevolking stond vrijwel machteloos tegenover dit krijgsgeweld.

Kroatische troepen, gehard in de strijd tegen de op de Balkan oprukkende Turken, vochten begin zeventiende eeuw in Duitsland mee in het katholieke kamp in wat later de Dertigjarige Oorlog is gaan heten. Met genadeloze plunderingen, brandschattingen, verkrachtingen en moordpartijen bouwden zij daar een angstaanjagende reputatie op. Een reputatie die ook tot de Nederlanden was doorgedrongen, getuige deze dichtregels van Vondel uit 1627:

De krabbende Krabat, voor duyvel uytgepickt,
Wiens scharpe sabel hackt, wiens naere kreet verschrickt.

Deze gevreesde Kroatische troepen trokken in 1634 onder leiding van de Italiaanse legeraanvoerder Ottavio Piccolomini (1599-1656) naar het gebied tussen Rijn en Maas om daar de Spaanse troepen bij te staan in hun strijd tegen de Republiek. Op papier leek de verzorging van het krijgsvolk goed geregeld, maar de praktijk wees – zoals zo vaak – anders uit. Het resultaat? De soldaten namen het heft in eigen hand en gingen in hun levensonderhoud voorzien door de wijde omgeving te plunderen.

Het Kroatische Regiment in Zagreb, gekleed als de Kroatische soldaten in de Dertigjarige Oorlog (bron: Wikimedia Commons)Het Kroatische Regiment in Zagreb, gekleed als de Kroatische soldaten in de Dertigjarige Oorlog
(bron: Wikimedia Commons)

Voor de inwoners van het gebied tussen Rijn en Maas en van het Land van Cuijk was dat slecht nieuws: met name in 1635 en 1636 leefden zij onder de constante dreiging van soldatengeweld. Zo ondervonden bijvoorbeeld de inwoners van Kevelaer op 1 augustus 1635. Bij het naderen van een troep Kroaten hadden zij zich teruggetrokken in een versterkte schans in de hoop daar veilig te zijn. Maar de Kroaten lieten zich niet afschrikken door zo’n bouwwerk, bestormden en veroverden de schans en doodden zo’n honderd dorpelingen.

Kort daarop komen we een bende Kroaten tegen aan de andere kant van de Maas. Boxmeer kreeg 17 Kroatische compagnieën op bezoek ‘die alles aldaar hebben opgegeten’. In Cuijk werd de rosmolen vernield, in Mill ging de pastorie in vlammen op en Volkel was op 25 oktober 1635 aan de beurt. Het trieste resultaat van deze overval: 22 inwoners gedood, een aantal inwoners gevankelijk afgevoerd, de kapel verbrand. In Uden hadden de plunderaars minder succes: onder leiding van Joachim die Wilde wisten de Udenaren ‘den kerckhoff noch in te houden’. Maar dat was een uitzondering: de plattelandsbevolking bleek slechts zelden opgewassen tegen het gewelddadige soldatenvolk.

 Klik hier voor een link naar deze prent op de website van de Bibliothèque nationale de France

Plundering van een dorp (Jacques Callot, Les Grandes Misères de la guerre - La maraude, 1633)

In het jaar 1636 ging het geweld onverminderd door. De bronnen zijn fragmentarisch, maar bieden toch een onthutsend beeld van wreedheden en rechteloosheid. Arcen, Blitterswijck, Broekhuizenvorst, Echt, Gaesdonck, Grubbenvorst, Klein Linden, Montfort, Mook, Oeffelt, Swolgen, al deze plaatsen kregen in 1636 ongewenst bezoek van de Kroaten.

Na 1636 lijkt het geweld te zijn geluwd en in oktober 1639 verlieten de Kroaten tenslotte het gebied tussen Rijn en Maas, ongetwijfeld tot opluchting van de inheemse bevolking. Dit vertrek betekende overigens zeker niet dat het platteland nu bevrijd was van de oorlogsgesel, zoals bijvoorbeeld de inwoners van Gemert in 1643 aan den lijve ondervonden.

Reacties (12)

jan lange zei op 3 april 2016 om 21:59
Ook in Mill hebben de Kroaten inderdaad huisgehouden. In 1648 noteert de Millse pastoor Van der Voort als eerste cijnsplichtig goed aan de prins van Oranje (voorheen was de cijns voor de pastorie van Mill zelf):
Dit sijn de renthen en de incomsten der Pastorij tot Mill toestaende bij mij Pastoor over gegeven.
In den Iersten ene Weem, eermaels met hart dack, maar (nae dattet door die Crabaten was afgebrant) bij mij wederomme is op getimmert mit stroo dack, ront om omgraeven. Noch enen halven bouhof daer aen liggende.
In de Gemeente-atlas van de provincie Noord-Brabant uit 1865 wordt de Weemhof gesitueerd tussen de Kapelhof en het dorpscentrum.
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 5 april 2016 om 08:41
@Jan Lange, bedankt voor deze mooie aanvulling
martin geurts zei op 7 augustus 2018 om 21:07
zijn teon ook de doop- trouw- en begrafenisboeken vernietigd…???
in mijn stamboomonderzoek kom ik niet verder dan 1622
wie weet meer..??
'k zoek naar de ouders van Tunnis ( Antonius) Nelissen en z'n vrouw Johanna Jacobs

b.v.d.

martin geurts
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 8 augustus 2018 om 12:15
Dat zou natuurlijk kunnen Martin, maar als er van de plaats die je zoekt wél schepenbankarchieven zijn, dan kun je daar alsnog verder in zoeken. Je vindt dan wel geen doop, trouw en begraafgegeven, maar wel namen en gezinsverbanden.
martin geurts zei op 8 augustus 2018 om 15:14
mariet, thanx
martin
Ton van Riet, Gemert zei op 1 november 2018 om 20:53
Dus hebben ze in Volkel, ter ere van die Kroaten, er maar een straat naar vernoemd. Of hebben ze dat in Uden bedacht? Merkwaardig.
Overigens heb ik nog horen zeggen dat de Zeelandse dijk, vanaf de Brabantstrat
naar het vliegveld tijdens de oorlog, in volksmond, de "Hitlerstasze" genoemd werd. Vrang gevoel voor humor, toch!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 3 november 2018 om 15:26
Dat was het zeker Ton, maar misschien ook een manier, een uitlaatklep om er mee om te gaan.
Ivo Mariën zei op 25 maart 2024 om 18:16
Ook bij ons in België kwamen ze vaak langs voor een goede babbel. "Schepenregister Kontich 05 februari 1647: Voor drossaard en schepenen van Kontich. Jan Schouvorst, inwoner van Kontich, eerst gehuwd met Cathelijne Scheltkens en nadien met Margriete Vervloet, met Franchoys Scheltkens en Gommaer Schouvorst, voogden over de kinderen uit zijn twee huwelijken en met Hans Peeters die gehuwd is met één van zijn voorkinderen, vragen om het sterfhuis van de overleden echtgenoten niet ten uitvoer te brengen aangezien bij de invallen van de Kroaten al zijn bezittingen waren vernield. De drossaard en schepenen gaan akkoord."
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 maart 2024 om 08:32
Nou Ivo, dat klinkt ook behoorlijk heftig! En dan hebben we het over het gebied net onder Antwerpen, klopt dat?
Ivo Mariën zei op 26 maart 2024 om 09:06
@Marilou Nillesen, dat is juist. Uit het verslag is niet op te maken wiens huisje er kort en klein werd geslagen, alleszins was het van iemand uit de familie (voorouders van mij) daar enkel familieleden aanwezig waren. Zoals het artikel hier al zei vochten de Kroaten vochten mee tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Het waren huurlingen in Spaanse dienst die overal gevreesd werden omdat ze genadeloos wreed konden zijn. Ze sloegen vaak aan het muiten en voorzagen zichzelf van de nodige levensmiddelen als die er niet genoeg waren. De grens tussen vriend en vijand was dan flinterdun. Wanneer de familie de zaak voor de drossaard presenteerde was het februari. Dat zou er kunnen op wijzen dat de Kroaten ingekwartierd waren, daar er tijdens de winterperiode niet wordt gevochten en wellicht ook geen troepenbewegingen waren. Het gaat om het ‘sterfhuis’ van een koppel, dat zou kunnen betekenen dat ze waren ingekwartierd in een verlaten huis en dan nog slaan ze alles kapot! Jammer genoeg wordt er geen melding gemaakt van hoe het koppel gestorven is. Het is misschien iets te ver gezocht om te suggereren dat hun dood te maken had met de baldadigheden die er waren geweest, maar het is niet onmogelijk. Amper een jaar later kwam er een einde aan de Tachtigjarige Oorlog met de Vrede van Münster. En voor alle duidelijkheid de inwoners van Kontich maakten deel uit van de Spaanse Nederlanden. Zij waren hier dus om ons te beschermen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 maart 2024 om 08:23
Dag Ivo, hartelijk dank voor de heldere toelichting; wat een woelige en verwarrende tijd moet dat toch zijn geweest. En inderdaad: hoe mooi zou het zijn als we nét iets meer te weten konden komen over dit koppel en hun omstandigheden... Maar ik ben erg blij met de verduidelijking zoals je die hier uiteen zet. Dank voor deze context.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen