skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Lambertuskerk in Vorstenbosch

Jan Brouwers
vertelde op 27 november 2014
bijgewerkt op 4 januari 2019
De Lambertuskerk in Vorstenbosch staat op historische grond. In de dertiende eeuw stond er al een kapel die gewijd was aan de H. Antonius Abt. Op de plaats waar vroeger dit stenen gebouwtje stond, werd in 1850 de eerste parochiekerk van Vorstenbosch gebouwd. De huidige kerk staat op het voormalige kerkhof van de kapel.

Foto: BHIC / Henk Buijks, 2010Nieuwbouw was noodzakelijk omdat de kerk te klein was geworden. Aanvankelijk probeerde de architect, H.C. van de Leur, het oorspronkelijke gebouw te behouden. De tekeningen die hij hiervoor maakte, zijn bewaard gebleven. Maar uiteindelijk werd besloten om een nieuwe kerk te bouwen. Het is een fraai voorbeeld van de manier waarop Van de Leur de bouwstijl van de internationaal gerenommeerde architect Dom Bellot verwerkte.

Eerder had Van de Leur al samengewerkt met Dom Bellot bij de bouw van de Josephkerk in Noordhoek. Met eigentijdse expressionistische vormen wist hij een kerk te bouwen die past in het dorp Vorstenbosch. De kerk is een rijksmonument mede omdat het gebouw uitzonderlijk goed bewaard is gebleven.

We nodigen je uit om hier je herinneringen te delen aan het rijke roomse leven, zoals zich dat vroeger binnen de Lambertuskerk en daarbuiten in de parochie afspeelde. Welke mannen Gods hadden het daar in de loop der jaren voor het zeggen? Wie deelde de communie uit? Wie doopte de pasgeborenen? Wie kwam er op huisbezoek? Je zou kunnen denken aan pastoor Liebrechts, hieronder op de foto, of aan pastoor Sliepen. Die laatste geestelijke had halverwege de jaren vijftig, zo staat althans in de Piusalmanak, 1086 katholieken onder zijn hoede - op een totaal van 1094 inwoners. Over de genoemde pastoors en andere priesters van de Lambertuskerk weet jij vast nog wel wat te vertellen. Onderaan deze pagina kun je reageren.

Pastoor Liebrechts en andere geestelijken in de Lambertuskerk  

Priesters van het Heilig Hart; Lambertuskerk tijdens praefatie. Pastoor Liebrechts tijdens de eerste H. Mis van pater Joseph Coppens, 3 augustus 1947. Op de foto v.l.n.r. Liebrechts, Coppens, pater Lambert v.d. Heuvel? en pater Hertzich. (BHIC, 1656-000137, fotograaf onbekend)

 

Reacties (4)

frank geenen zei op 26 september 2018 om 10:43
"Nieuwbouw was noodzakelijk omdat de oude kerk door brand zwaar beschadigd was. " dat klopt niet. Nieuwbouw werd door de parochie nodig geacht omdat de kerk te klein was geworden. Onder pastoor Liebrechts (pastoor van 1926-1955)werd daarom omstreeks 1930, nadat de parochie Vorstenbosch van dekenaat Oss was afgescheiden en aan het nieuwe dekenaat Veghel was toegevoegd, een verzoek aan de bisschop gericht voor de bouw van een nieuwe kerk.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 september 2018 om 15:43
Bedankt Frank, ik heb jouw eerste opmerking in het verhaal van Jan verwerkt. Tevens dank voor je aanvulling.
frank zei op 3 januari 2019 om 11:04
De kapel die er stond voordat in 1850 de eerste kerk gebouwd werd was geen houten maar een stenen gebouw. In 1803 maakte Hendrik Verhees hiervan een schets. De kerk uit 1850 is uiteindelijk in 1933 door de nieuwe kerk vervangen. De oude kerk die naast de nieuwe stond deed nog tot 1956 dienst als oa. parochiehuis. In 1956 brandde dit gebouw af.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 4 januari 2019 om 11:32
Bedankt Frank, ook dat ga ik meteen aanpassen in het verhaal.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen