skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

De landing op de maan... in Boekel!

Bijna heel Nederland zat op 21 juli 1969 voor de buis: te kijken naar de landing op de maan. Bij de familie Van Lankvelt uit Boekel was dat precies zo. Of... ging het toch om iets anders?

Op de foto zie je de familie van Lankvelt (oftewel De Tieskes) uit de Kerkstraat in Boekel. Je ziet hier enkele kinderen uit  'n groot katholiek middenstandersgezin. Mijn vader heeft deze foto genomen. Mijn moeder zal op bed gelegen hebben, net als de jongste drie.

 

Geleefd werd er in deze keuken om de praktische redenen. De 'goede kamer' was vrij klein, zat aan de voorzijde van het huis en had bovendien niet zo'n handige tegelvloer. Alles gebeurde hier: van koken, eten tot strijken. En wij kinderen speelden hier. Daarom kreeg de kleine nieuwe tv (onze eerste) een bescheiden plaatsje onder de radio.

In dit huis - voorheen het café van mijn grootouders - was sinds twintig jaar een winkel in ijzerwaren en gereedschappen gevestigd. Deze werd door mijn moeder bestierd, naast de negen kinderen die er waren. Mijn vader was timmerman. Dat drukbelletje bij de telefoon was bedoeld om mijn vader te waarschuwen in de werkplaats, wanneer er voor hem gebeld werd.

Of deze foto tijdens de eerste maanwandeling is genomen, weet ik niet zeker! Maar zéker wel ten tijde van één van de Apollo-missies! Er hangt wasgoed over de verwarming (in de zomer?) en wij zitten in onze dagelijkse kloffie, in plaats van in pyjama. In onze kinderlijke onschuld hebben we met die verrekijker inderdaad vaak naar de maan gekeken!

Wie heeft er ook nog speciale herinneringen aan dit historische feit? Of misschien wel aan de De Tieskes in Boekel? Laat het ons weten en breng zo de geschiedenis weer tot leven.

Reacties (7)

maarten van lankvelt zei op 28 februari 2011 om 14:32
Na enig overleg binnen de familie zijn we er van overtuigd dat de foto op 'n vooravond in de winter is genomen. Als we daarnaast onze leeftijd inschatten, komen we uit in 1968. Hoogstwaarschijnlijk gaat hier om de befaamde kerstvlucht van de Apollo 8. Apollo 8 was de eerste bemande missie die in een baan om de maan werd gebracht. Apollo 11 zou uiteindelijk op de maan landen.

Leuk in dit verband is te memoreren aan de kritiek die vanuit christelijke (katholieke) hoek kwam op deze vlucht. Het werd goddeloos gevonden dat juist op kerstavond deze vlucht plaats had. Heel katholiek nederland was om, toen geheel onverwachts tijden 'n live televisieuitzending, een van de astronauten 'n bijbel voor de dag haalde en uit het scheppingsverhaal (Genesis) voorlas. De NASA was zich terdege bewust dat het gevoelig zou liggen. Boze tongen beweren dan ook van 'n grote publiciteitsstunt.
Maarten van Lankvelt zei op 5 september 2011 om 09:17
Als je goed naar de foto kijkt, zie je op de radio 'n dubbel fotolijstje staan. Op de linkerfoto zie je 'n wit 'mopje'. Het betreft <a href="http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/items/KONB05:3669" target="_blank">deze foto</a>:
Heeft er járen gestaan! ...Als m'n moeder tóen wist wat voor scheve schaats deze mijnheer gereden heeft, dan had het er nóóit gestaan!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 5 september 2011 om 13:07
@Maarten, mooi, die verwijzing van onze &quot;Schavuit van Oranje&quot;!
N.a.v. jouw reactie herlas ik jouw oorspronkelijke verhaal op onze site. Bedacht toen dat de maandlanding zelf ergens in de nacht onze tijd plaatsvond. Herinner jij je dat jullie 's nachts zaten te kijken? Ook met die kleintjes erbij?
Maarten van Lankvelt zei op 5 september 2011 om 16:14
Jazeker!
Ik was met m'n 14 jaar de oudste van de kinderen. Ook de andere mochten (moesten) het bed uit en komen kijken. Want hier werd geschiedenis geschreven.
Er was trouwens niet zoveel te zien, maar dat deed er niet toe! We waren 'erbij'.
ps
Vindt het 'n 'raar' idee dat mijn jongere collega's op het werk (geboren na 1972) nooit 'n maanlanding hebben meegemaakt. Het is zoiets als of je in Columbus' tijd geleefd moet hebben om Amerika gezien te hebben.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 26 juni 2014 om 17:33
Ik kan me ook nog vaag herinneren van die bewuste nacht van de eerste maanlanding. M'n vader en ik waren de enigsten van 't gezin die tegen de slaap vochten om alles te volgen. Volgens mij was 't ongeveer 4 uur in de ochtend toen we via de Nederlandse TV de landing zagen, Maar die had misschien wel 'n half uur eerder al plaats gevonden, daar 't signaal via de eerste satelliet vanaf de U.S.A. naar Europa toe moest. M'n vader geloofde er op dat moment niet echt in. Hij dacht aan de mogelijkheid, dat alles op aarde in scêne werd gezet.
En dat waren er waarschijnlijk meer ; want vele jaren later zag ik op TV 'n film waarin dat, als de 'echte' waarheid, zogenaamd werd aangetoond.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 juni 2014 om 14:02
Ja Gerard, dat wantrouwen was er ook destijds. Is je vader er later anders over gaan denken of bleef de maanlanding voor hem toch iets dat vanuit studio's werd uitgezonden?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 9 augustus 2014 om 13:08
Helaas Marilou , dat antwoord moet ik je schuldig blijven .

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!