skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De landmeters

Een winterdag met lichte vorst en geen sneeuw; buiten werken was er niet meer bij. Hoevenaars, alias het “Hufke”, had een idee...

https://brabantsdorpsleven.nl/sites/default/files/card-images/dorp0677.pngMet zijn vriend Van de Velde, alias “Het Velleke”, een man die zijn kwaak nooit stil hield, liep hij naar Antoon Gijsberts ofwel “Toontje Pof”. Ze vroegen Toontje, vroeger kroegbaas maar nu schilder, om vier stokken gelijk een bezemsteel wit te schilderen.

Daags daarop vertrok het trio richting De Mortel, naar een afgelegen  uithoek, De Kranenbraken. Ze hadden de stokken bij, een vel papier met een tekening en een speelgoedkompasje.

De binnenwegen waren in die tijd niet verhard, het paard liep in het midden over de zandweg, met daarnaast twee karrensporen en een smal fietspad. Na elke regenbui was het een modderpoel. In een bocht bij een boerderij hielden de heren halt. Het Velleke kreeg opdracht om iets voorbij de boerderij een stok in de grond te plaatsen. Door de vorst was de grond bevroren, maar het Velleke kon de stok in een verse molshoop steken. Aan de overkant lag steenpuin dat hij tegen de tweede stok legde, zodat die bleef staan. De derde stok hield hij zelf vast en Toontje de vierde. Zo vormden de stokken als het ware een rechthoek.

Stratenmakers en een landmeter, maar dan een echte, aan het werk op de Helvoirtseweg bij Vught (BHIC, fotonummer DCVUG-000020)Toontje keek langs zijn stok naar de eerste, vervolgens naar de tweede en de derde en riep tegen het Velleke: “Twee stappen naar links,” en het Velleke gehoorzaamde. Toontje ging zelf met zijn stok een pas terug, keek weer langs al de stokken en riep: “Een stap  naar voren,” en zo herhaalde zich het ritueel.

De boerin kwam kijken naar het lawaai; drie mannen die ze nog nooit had gezien, waarvan de ene bevelen uitdeelde. Ze vroeg: “Wat doen jullie?” “Hier komt een harde weg,” zei Toontje, “maar in deze bocht komt het niet goed uit, daarom moeten wij het opnieuw inmeten.” “Een harde weg?” Dat was kassie voor de boerin, eindelijk van die slijkboel af. “Als wij de weg dichter bij jullie boerderij leggen komt dat beter uit,” zei Toontje. Nóg een voordeel voor de boerin! Het Velleke voegde zich bij zijn collega-‘landmeters’, maar hield zijn kwaak dicht, wachtte het juiste moment af en zei: “Zeg Toontje, op de werf liggen nog twee vrachten klinkers, die zijn over. Wat moeten we daar mee doen?” Toontje keek naar het Velleke, daarna naar de boerin en zei: “Wilde gij ze soms hebben, dan kan je een stoep maken vanaf de weg naar de achterdeur? Voor het halen heb je ze.” Dat viel in goede aarde, een verharde weg langs de boerderij en klinkers voor een stoep. De boerin stemde in met het aanbod, het maakte zoveel indruk dat ze het ‘meetinstrument’ niet had opgemerkt. Ze ging naar binnen en de ‘landmeters’ werkten verder. Even later riep de boerin naar de mannen: “De koffie is ferrig.” “We komen sebiet (dadelijk),” zei Toontje. Na enige commando’s ging het stel de keuken binnen .

Aan het middagmaal (bron: Brabants Dorpsleven)De tafel stond vol, eigen gebakken mik, koude gebakken worst, gerookte ham, een pot koffie! De boerin had extra haar best gedaan als dank voor het aanbod. “Doe je best,” zei ze, en de ‘landmeters’ lieten zich dat geen twee keer zeggen! Na nog een tas koffie gingen ze weer aan het werk, maar eerst gaf de boerin ieder een in een krant gewikkeld stuk spek mee voor thuis. Ze bedankten en gingen verder met het ‘inmeten’. Nu de buit binnen was, was het werk ook snel gedaan. De stokken werden samengepakt en het stel ging huiswaarts.

Een dag niet gewerkt en toch een flinke buit binnen gehaald! Ik vermoed dat de boerin nog steeds aan de zandweg woont en wacht op de klinkers.

In Gemert woont skaw mar goei volk.

Illustraties
  1. Paard en kar op een onverharde weg (bron: Brabants Dorpsleven)
  2. Stratenmakers en een landmeter, maar dan een echte, aan het werk op de Helvoirtseweg bij Vught (bron: BHIC, fotonummer DCVUG-000020)
  3. Aan het middagmaal (bron: Brabants Dorpsleven

Reacties (5)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 februari 2020 om 10:24
Bedankt voor je verhaal, Martien! We leren zo langzamerhand die inwoners van Gemert steeds beter kennen... ;)
Willie Damen van de Mosselaer zei op 14 februari 2020 om 10:11
Met een glimlach gelezen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 februari 2020 om 19:03
Da's heel herkenbaar Willie ;)
Sjaak Janse zei op 6 juni 2022 om 12:09
Ook was er in de oudheid een gezegde "moeders hou je dochters binnen de landmeters komen er aan".
Maar wat daar nu precies achter zat word niet verteld.
Sjaak Janse landmeter te Bergen op Zoom.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 juni 2022 om 19:59
Haha, bedankt voor je toevoeging, Sjaak. Tja, dan blijft het gissen wat daar achter zit ;) Maar wel leuk om te lezen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.