skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

De lange, de schele en de witte

In december kregen we in Mill tijdens een avond bij de KBO deze prachtige foto onder ogen. Het kiekje maakte de tongen los. Veel mensen konden zich 'de lange, de schele en de witte' nog goed herinneren. Ken jij de verhalen achter deze foto? Deel jouw herinnering!

'De lange, de schele en de witte' (foto: familie Jacobs)Foto: familie Jacobs (collectie BHIC)

Vier zelfverzekerde jongemannen (drie maal Chris Jacobs en – waarschijnlijk - Toon Maas) lopen door de Kerkstraat/ Stationsstraat richting camera. Ze komen net uit de kerk of zijn daar juist naar op weg. De handen losjes in de zakken van hun wijde kostuums of nonchalant op hun rug. Lopen ‘de lange, de schele en de witte’, zoals de drie naamgenoten genoemd werden, hier vol vertrouwen een zonnige toekomst tegemoet?

Ken jij de verhalen achter deze foto? Wanneer zou deze gemaakt kunnen zijn? Waarom zijn deze jongens op deze dag op deze plek op een foto vereeuwigd? Gingen ze altijd op deze manier gekleed? En welke huizen zien we op de achtergrond; staan ze er nog? We hopen op reacties. Je kunt je verhaal kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in de Koerier Mill, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (5)

Albert zei op 4 januari 2018 om 15:15
Ja, de huizen staan er nog. Zie anders de tekst van Lisette op 19-01-2016, die ik hieronder geplaatst heb over de Stationsstraat. De fotograaf stond bijna op hetzelfde punt.
Lisette schreef daarbij:
"De tand des tijds knaagt onvermurwbaar verder, maar gedurende zeker 50 jaar van de vorige eeuw lijkt die in Mill niets klaargespeeld te hebben!".
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 4 januari 2018 om 16:00
Dank voor je aanvulling Albert! Onder deze reacties (onder het kopje 'Lees ook deze verhalen') staat de link naar 'De tandeloze tijd', het stukje van Lisette.
Rinus Jacobs zei op 18 maart 2018 om 08:03
Deze foto is vlak na de tweede wereldoorlog gemaakt. Christ van de Wanroijseweg (1926), Toon Maas van Moeke Maas van de Vorleweg, Christ van de Parallelweg (1924) en Christ van de Vorleweg (1924) na de hoogmis misschien onderweg naar Sjang Klaose. De Christen waren volle neefs en hebben alledrie op het laatst van de oorlog nog in de Arbeidseinsatz in Duitsland gewerkt. Bij boeren in Nordrheinwestfalen. Toen het in 1944 echt spannend begon te worden konden ze gelukkig met hulp van familie en kennissen over de grens komen om weer veilig in het nog net niet bevrijde Mill te belanden.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 19 maart 2018 om 10:17
Gelukkig lag die tijd van de Arbeitseinsatz toen achter hen, toen de foto gemaakt is. Opmerkelijk dat zij bij boeren werkten. Het beeld bestaat dat deze jongens in de industrie in Duitsland te werk werden gesteld. Dank voor je bijdrage, Rinus!
Albert zei op 19 maart 2018 om 11:30
Rinus is de jongste broer van Christ van Marinus Jacobs. In de tijd van de foto woonde de andere Christ van de Parallelweg daar nog niet, maar ook op de Vorleweg. De gebroeders Jacobs, Marinus en Christ woonden naast elkaar op de Vorleweg. Ik denk, dat zij op weg waren naar de café van Sjang Moors.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen