i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Dongen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 20 november 2014 om 12:00 uur

(Neo)gotische kerktorens zijn typisch voor het Noord-Brabantse landschap. Maar de Dongense ‘skyline’ wordt mede bepaald door een koepel. Die hoort bij de Laurentiuskerk, een van de belangrijkste werken van de architect Joseph Cuypers.

Dongen dankt zijn monumentale kerk aan een ongelukkig toeval. De katholieken hadden na 1795 hun oude kerk niet teruggekregen, maar de overheid had ervoor gezorgd dat ze in de negentiende eeuw een kerk in de bekende waterstaatsstijl kregen. Op veel plaatsen werd die zo snel mogelijk vervangen door een neogotisch exemplaar omdat de ingenieurs van Rijkswaterstaat de kerk te klein of gewoon slecht hadden gebouwd.

In Dongen was die vervanging niet aan de orde, totdat de kerk in 1917 afbrandde. Cuypers bouwde toen ‘zijn’ koepelkerk. Toch bleken de Dongenaren zo gehecht te zijn aan hun oude waterstaatskerk dat zij een maquette van het verwoeste gebouw lieten maken, die nu nog steeds te zien is in de tuin bij de kerk.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

 Interieur (foto: © Job van Nes, 2004. Bron: www.reliwiki.nl)

Interieur (foto: © Job van Nes, 2004. Bron: www.reliwiki.nl)

In feite is de koepelkerk de zesde Laurentiuskerk van Dongen. De eerste was een kapel van omstreeks 1350, de tweede de grote gotische kerk van 100 jaar later. Omdat deze in 1648 voor de protestantse eredienst werd bestemd, ging het patroonschap van Laurentius jaren later over naar de twee schuurkerken die de katholieke Dongenaren achtereenvolgens in gebruik namen. Vanaf 1828 beschikten zij over de waterstaatskerk, de vijfde ‘Laurentius’ dus.

De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Over pastoor Van Hoek en zijn kapelaans C.M.L. Goeseels, J.J.C. van Kuyk, Stam en H.M.J.M. van Steen zijn vast veel verhalen te vertellen!

Midden jaren vijftig waren zij het gezicht van het 'rijk rooms leven' in Dongen. Pastoor Van Hoek was er zelfs midden jaren zestig nog te vinden. Hij zal toen onderhand dus wel hebben geweten wat zijn parochianen beroerde. En omgekeerd zullen er door zijn lange staat van dienst nog levendige herinneringen bestaan aan dezel zielzorger. Laat hieronder je reactie achter. We horen graag je verhalen.

Pastoor Van Hoek Pastoor A.J. van Hoek (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a13012)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

john embrechts zei op 15 oktober 2018 om 22:56 uur

Als ik vroeger wat bijzonders te biechten had ging ik altijd naar de biechtstoel van kapelaan van Steen. Volgens mij zat die altijd wat te suffen in de biechtstoel en voor je je zonden had beleden kreeg je meestal al de absolutie en ging het schuifje dicht. Hij was het ook die nooit vragen stelde over het hoe, waarom, hoeveel en met wie. k ging altijd met opgewekt gemoed weer naar huis.

john embrechts zei op 15 oktober 2018 om 23:01 uur

Een keer per maand gingen wij, leerlingen van de Laurentiusschool in de Kardinaal van Rossumstraat; met de hele klas/school te biecht in de Laurentiuskerk. Lange rijen leerlingen zaten zich uitermate te vervelen en zaten te klieren tot het hun beurt was om in het hokje te verdwijnen. Ik ging meestal bij kapelaan Goeseels. Die was niet zo streng bij het uitdelen van de penitentie. Volgens mij was het voor iedereen verloren tijd omdat wij; jongens; ons niet bewust waren van wat nu echt zonde was!

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 oktober 2018 om 09:06 uur

Mooie herinneringen, John, en goed te lezen dat je altijd met opgewekt gemoed weer huiswaarts keerde. Ik kan me ook voorstellen dat je het als verloren tijd beschouwde, maar ook iets dat er gewoon bij hoorde, neem ik aan?

Cees van Dongen zei op 26 maart 2019 om 12:56 uur

Wat ik mis in het verhaal is kapelaan Stam. ook iemand uit de tijd van pastoor van Hoek en kapelaan van Kuijk.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 maart 2019 om 10:10 uur

Bedankt voor je berichtje, Cees. Dan zetten we kapelaan Stam er zeker bij. Weet je toevallig ook zijn voorletter? Dan voegen we die ook toe in het verhaal.

Alvast dank voor je reactie!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 januari 2015 om 12:00 uur

De Sint-Josephkerk in Dongen