i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Beek en Donk
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 14 juni 2017 om 16:13 uur

Deze kerk kreeg de naam van de heilige Leonardus de Noblac, een Frankische edelman uit de zesde eeuw. Over dit godshuis en de pastoors van vroeger weet jij vast nog wel een verhaal of anekdote. Deel die met ons!

De LeonarduskerkKerk van de H. Leonardus de Noblac (Foto: BHIC / Frans van de Pol)

De Leonarduskerk werd voltooid in 1897 en kreeg de bisschoppelijke zegen in 1898. Het statige godshuis was het middelpunt van een gelijknamige parochie, gesticht in 1894 en onder het toeziend oog van bouwpastoor Jacobus Wouters.

De Leonardusparochie was de tweede parochie van Beek en Donk, naast die van de St. Michaël. De voornaamste pleitbezorgers van die nieuwe kerkgemeenschap waren Piet van Thiel, Antonius van Empel en Henricus Rooijakkers. Aanvankelijk vonden zij de pastoor van de H. Michaëlparochie tegenover zich, die zijn onvrede over de mogelijke splitsing niet onder stoelen of banken stak. Het mocht niet baten, echter, want de bisschop gaf groen licht en in 1886 kon de bouw beginnen. Aan de bekostiging daarvan droeg ook, middels collecte, de lokale bevolking bij. Het resultaat was een knap staaltje neogotiek uit de koker van architect C.J.H. Fransen, een leerling van Pierre Cuypers. In de jaren '20 was het aantal parochianen dusdanig groeiende, dat besloten werd om de kerk uit te breiden.

In de late twintigste eeuw onderging ook Beek en Donk de gevolgen van teruglopend kerkbezoek: de parochies H. Leonardus en H. Michaël werden samengevoegd tot de parochie Beek en Donk.

De Leonarduskerk, die na de fusie gewoon in gebruik was gebleven, moest in 2013 alsnog dicht. Het gebouw werd toen aan de rooms-katholieke eredienst onttrokken. Met de fusies was het daarna overigens nog niet gedaan. In 2015 gingen alle voormalige parochies in de gemeente Laarbeek op in de parochie Zalige Pater Eustachius van Lieshout.

Tot zover het verhaal van de kerk. Wat weet jij nog van al die mannen Gods die het er vroeger voor het zeggen hadden? Als parochiaan van de Leonarduskerk had je in de jaren vijftig te maken met pastoor S.J. Morel. Hij kwam in september 1946 naar de parochie, op 46-jarige leeftijd. Uit de Piusalmanak blijkt dat hij midden jaren zestig maar liefst 3300 katholieken onder zijn hoede had, bovendien zonder dat hij daarbij geholpen werd door een kapelaan.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: