skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De Linie van Den Hout

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 18 mei 2011
bijgewerkt op 23 april 2014
De kenmerkende zigzagvorm met zijn redoutes van de Linie van Den Hout werd op advies, en waarschijnlijk zelfs naar het ontwerp van Menno van Coehoorn in slechts enkele weken aangelegd in 1701.

De Linie maakte deel uit van de Zuidelijke Waterlinie waaraan in deze tijd hard gewerkt werd. De Linie van Den Hout vormde de noordelijke tegenhanger van de meer zuidelijjk gelegen Linie van de Munnikenhof. Samen met de inundatiegebieden de Binnenpolder, de Brieltjespolder en de Lage Vughtpolder, vormden deze twee linies de verdediging tussen de vestingsteden Geertruidenberg en Breda.

De verdedigingswallen met grachten van de Linie werden geflankeerd door twee omgrachte lunetten, ook wel bolwerken genoemd, die als vooruitgeschoven posten in het landschap stonden. Dat waren de oostelijke lunet bij Den Hout en de westelijke lunet in de Binnenpolder. Het is overigens niet duidelijk of deze lunetten stammen uit de periode 1747-1748, toen de linie, na in verval te zijn geraakt, opnieuw opgemaakt of dat zij later aangelegd zijn.

In ieder geval werden in die jaren 1747-1748 op de plaatsen waar wegen de linie doorsneden, redoutes aangelegd. In de vestingwallen van zo'n 3 tot 5 meter hoog, werden drie extra verhoogde schansen in V-vorm aangebracht, waarin men kanonnen kon opstellen. Aan deze redoutes of randoeten ontleent zwembad 'De Randoet' in Made, naast het sportpark De Schietberg, zijn naam.

In 1784 werd de linie nogmaals verbeterd en opnieuw net voor 1830, toen de Zuidelijke Nederlanden zich dreigden af te splitsten. In 1837 ging de Linie over in handen van de Dienst der Domeinen op voorwaarde dat er niets zou worden afgegraven. Pas in 1952 vond de formele opheffing plaats.

Reacties (1)

digger zei op 3 augustus 2014 om 16:46
hoi ik heb hier regelmatig in de buurt van de linie gezocht met de detector en heb hier een onderdelen van een oude musket en kanon gevonden ook een mooie schoengespje uit de 17 de eeuw enkele munten deze linie is ook gebruikt in ww2 ik kom hier ook regelmatig wat duitse hulzen tegen ook is er op 1 plek aan de wal verscholen tussen de bomen twee oude schutters putjes uit ww2 of dat het duits of poolse schutterputjes zijn dat weet ik nog niet dat zou een keer met de heemkunde een keer onderzocht moeten worden want het is wel belangrijk dat deze putjes misschien kunnen blijven bestaan het hoort bij de geschiedenis van de linie

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen