i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Bergen op Zoom
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 20 november 2014 om 08:25 uur

Het lijkt wel alsof de geschiedenis van de kerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes in 2011 begint. Verder gaat de informatie op de website van de parochie tenminste niet terug.

Een beetje flauw misschien, want de mensen van deze kerk zijn zich juist heel erg bewust van de geschiedenis. Ze hebben veel moeite gedaan om hun monumentale kerk te restaureren, die een fraai voorbeeld is van het werk van de architect Jos Cuypers en zijn zoon Pierre. De kerk werd gebouwd tussen 1926 en 1928; de restauratie werd in 2011 afgerond. Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: © Job van Nes, 2008. Bron: Reliwiki Foto: © Job van Nes, 2008. Bron: Reliwiki

Dat ze hun verleden koesteren blijkt ook uit het oudste steentje van de kerk: het is een stukje van de grot waar O.L. Vrouw in Lourdes verscheen en dat in 1920 werd meegenomen toen de parochie werd gesticht. Het was verwerkt in de Lourdesgrot bij de kerk. Deze grot ging in de oorlog verloren, toen de kerktoren werd opgeblazen. De toren is in 1955 herbouwd.

De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Je hebt vast nog veel herinneringen aan ze. Aan pastoor Van Eekelen bijvoorbeeld, die midden jaren vijftig de zorg voor deze parochie had.

 

 

Onder: Pastoor Van Eekelen op bezoek. Om welke zusters zou het gaan? (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a16782)

Van Eekelen werd in zijn pastorale praktijk ondersteund door maar liefst drie kapelaans: A.W. Smits, H.M. v.d. Velden en J.F. de Jong.

Of herinner je je nog pastoor Kuipers, die in 1957 arriveerde in de parochie en deze door de roerige jaren zestig heen leidde? Deel je verhalen met ons. Dat kan hieronder.

Pastoor Van Eekelen op bezoek bij de zusters
Pastoor Van Eekelen Pastoor A.A. van Eekelen (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-1A24555) Pastoor Kuipers Pastoor M.H. Kuipers (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a21294)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: