i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Helmond
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 20 november 2014 om 13:33 uur

Een gouden medaille kreeg architect Caspar Franssen voor de Luciakerk in Mierlo-Hout. De jury van architecten in Brussel bekroonde zijn ontwerp met de prijs voor ‘de mooiste dorpskerk’.

Franssen zag de kerk in 1896 gebouwd worden, meer dan een eeuw geleden. Momenteel is het oorspronkelijke ontwerp niet meer helemaal intact: in de jaren dertig werden er een nieuwe sacristie, kapellen en portalen aangebouwd. Later verdwenen de gekleurde schilderingen op de wanden en de gewelven onder een laag witkalk.

Toch maakt dit rijksmonument nog steeds een grootse indruk: meer dan je van een dorpskerk zou verwachten. Sinds 2005 zijn er talrijke activiteiten ontplooid om de kerk te restaureren.

Maar hoe zat het nu met degenen die al die jaren de heilige missen hebben verzorgd in de kerk? De zorg voor het zieleheil van de parochianen lag in handen van de pastoor en zijn kapelaans.

Foto: © Job van Nes, 2002. Bron: www.reliwiki.nl Foto: © Job van Nes, 2002. Bron: www.reliwiki.nl

Pakweg een halve eeuw geleden was Nederland nog behoorlijk katholiek. En deze geestelijken waren het gezicht van dat ‘rijke roomse leven’. Kun je ze nog voor de geest halen? Denk bijvoorbeeld aan pastoor C.A.M. Verbeek uit de jaren vijftig. Of zijn kapelaans Joh. Kemps en J.M. der Kinderen. En misschien weet je ook nog wel wat te vertellen over die pastoor uit de jaren zestig: mijnheer Van de Ven. Hieronder kun je reageren. We zijn benieuwd naar je verhalen!

Pastoor Van de Ven Pastoor A.E. van de Ven (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a14943) J.M. der Kinderen J.M. der Kinderen, kapelaan van de Luciakerk in de jaren vijftig (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a20280)
Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Hans zei op 29 september 2018 om 00:27 uur

Hallo,
Ik was misdienaar onder pastoor van de Ven en kapelaan van Dijk.
Wat ik mij het meest herinner waren de fantastische zomerkampen met alle misdienaars. Vooral aan dat in Liesel heb ik fijne herinneringen. Nooit spijt gehad dat ik dat als kind vrijwillig gedaan heb.
Dank u en ook broeder Johan voor zijn inzet en de volleybal lessen in de broeder school aan de Mierloseweg.

Fijne tijd.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 oktober 2018 om 09:53 uur

Wat mooi om te horen, Hans! Hoe ging je naar die zomerkampen toe, en moet hoeveel misdienaars was je dan?

In welke tijd ben je misdienaar geweest (en vond je het ook leuk om in de kerk de mis te dienen? Heb je daar ook herinneringen aan?)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: