skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

De luxury streetwear van Janice

Janice is het pseudoniem van Jan Bosmans, telg van een Bossche horecaondernemer. Jan koos zelf voor de hotelschool, maar daar kon hij zijn creativiteit niet kwijt en hij hield het er dan ook nog geen jaar vol. Zijn vader adviseerde hem een carrière in de modewereld.

Dat had vader Bosmans goed gezien: Jan had al van jongs af aan interesse in kleding en op de Rotterdamse Snijschool was hij een stuk beter op zijn plaats. Aan deze opleiding studeerde hij af als “damescoupeur allround”.

Janice (foto: © Alexia v.d. Meijden, 2018)
Janice (foto: © Alexia v.d. Meijden, 2018)

Na zijn opleiding liep hij stage bij kledingatelier FION in Cromvoirt. Dit was het confectieatelier van VLISCO. In 2006 nam hij FION zelfs over van de oprichters.

Janice is hierna steeds bijzonder zichtbaar gebleven: al in 2007 maakte Nederland kennis met hem toen hij deelnam aan het TV-programma “Project Catwalk”, een talentenjacht voor ontwerpers. Het was ook het jaar waarin hij zijn eerste kledingcollectie ten doop hield. Jan, die zichzelf inmiddels had omgedoopt tot Janice, maakt sindsdien twee collecties per jaar. Die collecties bestaan uit prêt-à-porter-kleding; mode dus die ook gewoon écht gedragen kan worden. Zijn stijl wordt omschreven als “luxury streetwear”. De ontwerpen kennen door de gebruikte stoffen een grote contrastwerking en hebben een bewust opvallend silhouet.

In 2008 wordt zijn kleding onder andere op TV gedragen in de reality serie “Echte Gooise Meisjes”. In 2009 volgt de modeshow “Colorblind” en zien we Janice optreden in nog veel meer televisieprogramma’s.

In 2010 ging atelier FION ter ziele en ook een doorstart bleek niet succesvol. Maar het merk was niet failliet en Janice bleef dan ook onverstoorbaar verder werken. Hij is nog steeds frequent op televisie te zien, als verslaggever bij mode-evenementen, als lifestyledeskundige voor SBS Shownieuws, als moderecensent of voor Linda TV.

Zijn bedrijf JustJanice zit inmiddels in Rosmalen, waar hij werkt  aan nieuwe collecties. Hij kiest er nadrukkelijk voor om die kleding voornamelijk in Europa, maar in ieder geval onder verantwoorde arbeidsomstandigheden, te laten maken. Verkocht worden zijn creaties via een uitgelezen netwerk van winkels in Nederland en België. Vijftig verkooppunten is daarbij wel zijn bovengrens, want de kleding moet redelijk exclusief blijven!

Naast confectie vervaardigt Janice ook maatkleding, precies naar de wensen van de opdrachtgeefsters. Draagsters van zijn creaties zijn onder anderen Leontien Borsato, Quinty Trustfull, Monique Noël, Heleen van Royen, Patty Brard en Glennis Grace. Op Koningsdag 2016 werd zelfs prinses Anita in een Janice-creatie gesignaleerd.

Wellicht als tegenhanger heeft Janice de laatste jaren ook een eigen rubriek in Knipmode, waarin hij exact uit de doeken doet hoe je zélf een echte Janice kunt maken. En voor wie daar niet genoeg aan heeft, is er inmiddels een heel boek vol kledingtips en trucjes van de meester zelf verkrijgbaar.

Het bleef niet bij kleding: de creatieve duizendpoot heeft ook al enkele malen samengewerkt met het fietsenmerk Cortina, waarvoor hij ook enkele ontwerpen heeft gemaakt.

Wereldberoemd is Janice misschien nog niet. De Grote Klapper moet mogelijk nog gemaakt worden, maar vergeet daarbij vooral zijn geboortejaar niet: op het moment dat wij dit verhaal schrijven is hij nog maar een jonge dertiger. Een nieuwkomer die die toch al jaren aan de weg timmert en nog een hele lange carrière voor zich heeft…

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.