i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Breda
Jaar: 1961
Tags:

De Lyceum Archeologie Club

vertelde op 27 april 2020 om 17:51 uur

In 1961 werd op het OLV de Lyceum Archeologie Club, de LAC, opgericht als een schoolafdeling van de in 1958 opgerichte Nederlandse Jeugdbond ter Bestudering van de Geschiedenis (NJBG).

Vuurstenen werktuigen uit de omgeving van Margraten in Limburg (foto: T. Penders, 2009. Coll. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Vuurstenen werktuigen uit de omgeving van Margraten in Limburg (foto: T. Penders, 2009. Coll. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Twee heren in pak kwamen een avond langs om in het tekenlokaal een lezing te geven met dia’s over wat de bond beoogde. Het was een kopie van de al langer bestaande Nederlandse Jeugdbond Natuurstudie (NJN). De organisatie was zeer hiërarchisch opgezet met een hoofdbestuur (HB), districten en afdelingen die een eigen bestuur hadden. De afdelingen waren verbonden aan een middelbare school, meestal gymnasia of lycea. Eens per jaar tussen Kerstmis en Oudjaar was er een congres met een algemene ledenvergadering. dan werd er door jongelieden in een blazer parlementje gespeeld. Toen had je al mensen die dol waren op vergaderen en dat spelletje om de macht met overgave speelden. De meeste leden waren jongens uit zoals dat heette betere milieus.
Ik ben in 1961 meteen lid geworden en deed met alles mee. De LAC was zeer actief. Er werden lezingen gehouden en af en toe een excursie. Op woensdagavond 14 februari 1962 kwam de heer Moelands langs om te vertellen over zijn werk als archeoloog. Hij kende alle plekjes in de omgeving van Breda waar vuurstenen werktuigen uit het Paleolithicum te vinden waren. Hij had daarvan een mooie verzameling. Hij is heel oud geworden en pas tien jaar geleden overleden.

De KMA in 1990 (foto: Wies van Leeuwen / Provincie Noord-Brabant. Coll. BHIC)
De KMA in 1990 (foto: Wies van Leeuwen / Provincie Noord-Brabant. Coll. BHIC)

Op 11 juli 1962 was er een excursie naar de KMA waar we werden rondgeleid door de heer Wolf de bibliothecaris.
We gingen met de bus naar Bergen op Zoom en Maastricht. In Bergen op Zoom werden we rondgeleid door de oude heer Korneel Slootmans, de stadsarchivaris. Zijn levenswerk waren de laatmiddeleeuwse Bergse jaarmarkten. Een gedreven man die er voor ging. Heel wat beter dan zijn opvolgers, dat waren dorre ambtenaren. In Maastricht werden we door de heer Tummers rondgeleid door de Sint Servaaskerk. Volgens Tummers was de kerk door Pierre Cuypers verkeerd gerestaureerd. We gingen ook naar het fort Sint Pieter op de helling van de Sint Pietersberg.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 22 april 2020 om 17:55 uur

Het Onze Lieve Vrouwe Lyceum Breda