i

Dit verhaal gaat over:

Periode: 1936 - 1940
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Waterlinies

De Maaslinie

vertelde op 17 mei 2011 om 10:32 uur

In tegenstelling tot de andere waterlinies die hier behandeld zijn, was de Maaslinie niet gebaseerd op inundatie, het onder water zetten van een gebied, al maakte de Maaslinie natuurlijk wel gebruik van water, namelijk de rivier de Maas, die op zichzelf al een natuurlijke barrière vormde.

De Maaslinie lag langs de westelijke rivieroever vanaf de Belgische grens in het zuiden van Limburg tot aan het Maas-Waalkanaal bij Katwijk. Daar sloot de linie aan op de IJssellinie. Het Noord-Brabantse deel van de Maaslinie liep van Maashees tot aan Katwijk.

De linie hield in dat de bruggen over de rivier werden versperd en voorbereid voor vernieling zodra de aanval zou worden geopend. De bruggen werden extra verdedigd door rivierkazematten, bewapend met een stuk 5 cm-pantserafweergeschut en een zware mitrailleur. De gebieden tussen en rond de bruggen kregen een linie van kazematten van verschillende types (S, B en G).

De eerste kazematten, die een vijandelijke oversteek van de Maas moesten beletten, werden al in 1936 aangelegd. Het doel was een eventuele aanval te vertragen, zodat de verdedigers van de Peel-Raamstelling meer tijd kregen om zich voor te bereiden op de volgende aanval.

Pas in 1939 kwam de bouw van verdere versterkingen goed op gang. Helaas wisten de Duitsers op 10 mei 1940 de spoorbrug bij Gennep ongeschonden in handen te krijgen, waardoor een pantsertrein met troepen door kon breken richting Mill. Alle andere bruggen konden op tijd worden opgeblazen. Op verschillende plaatsen is het tot zware gevechten gekomen met Duitse troepen die per rubberboot probeerden de rivier over te steken, onder andere bij Katwijk.

Veel kazematten zijn in de loop der tijd geheel of gedeeltelijk gesloopt. Maar vooral rond Cuijk en Oeffelt is nog een aantal kazematten bewaard gebleven. In juli 1998 is één daarvan, de S-95, van de Odiliadijk tussen Sint Agatha en Cuijk verplaatst naar het Nationaal Oorlogs- en Verzetmuseum in Overloon.

Bij de inval op 10 mei 1940 werd deze kazemat rond negen uur in de ochtend met twee voltreffers in het schietgatraam buiten gevecht gesteld. Drie Nederlandse soldaten kwamen daarbij om.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

niemand zei op 11 juni 2015 om 09:47 uur

vertel eens wat over oeffelt en dan over de kazematten

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 juni 2015 om 13:05 uur

Zoek je meer verhalen over Oeffelt? Kijk dan eens hier:

http://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/order=latest/terms=139

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 17 mei 2011 om 10:10 uur

Waterlinies in Noord-Brabant

vertelde op 18 mei 2011 om 14:59 uur

Kazematten in Oost-Brabant