i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Michielsgestel
Tags:

De Maatschappij van Welstand

vertelde op 25 september 2009 om 14:46 uur

Eind 18e eeuw kwam dominee Jacob van Heusden uit Hilvarenbeek op het idee een maatschappij op te richten ter ondersteuning van protestanten op het Brabantse platteland. Die waren in de Bataafse Tijd hun bevoorrechte positie kwijtgeraakt.

Op 18 juli 1822 begon in Breda - met steun van talrijke protestanten van boven de grote rivieren - de "Protestantse Maatschappij ter bevordering van Welstand door ondersteuning en voorlichting" haar werk. Het doel van deze Maatschappij was om protestanten aan een behoorlijk bestaan in de landbouw te helpen.

De Maatschappij kocht landerijen aan die aan protestanten beschikbaar werden gesteld onder voorwaarden, zoals een terugbetalingsregeling en dat zij de plaatselijke gemeenten zouden ondersteunen. Ook moesten de ondersteunden wettig nageslacht hebben of in de toekomst krijgen. Dat laatste was belangrijk, omdat de minimumondergrens om een predikant in de gemeente aangesteld te krijgen 50 leden was. 

Het archief van de Maatschappij van Welstand ligt bij het BHIC in Den Bosch (toegangsnummer 212). In het artikel dat je hier kunt lezen of downloaden (PDF, 133kB) ga ik nader in op enkele bijzondere ondersteuningen in Sint-Michielsgestel.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: