skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

De magie van de fotografie

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 19 december 2008
bijgewerkt op 18 november 2013
Langs de berg van de Veghelse standerdmolen trekt een soort processie. Er klinkt ook muziek van Fanfare of Harmonie De Unie. Reden genoeg voor veel buurtbewoners om de straat op te gaan. Maar dan zien zij een fotograaf, niet met een telefoon, maar met zo’n grote kiekkast plus doek eroverheen.

Veghel, circa 1915Vanaf dat moment kunnen de muzikanten blazen wat zij willen, de aandacht van de omstanders zijn zij kwijt. Ook een aantal mensen in de stoet is afgeleid. We zijn getuige van de magische aantrekkingskracht van de fotografie. Omstreeks 1910 of 1915 kon je daar in Veghel nog indruk mee maken.

We kunnen jammer genoeg geen van de personen op de foto meer vragen om te reageren, maar gelukkig zijn er nog genoeg goed geïnformeerde Veghelaars over. In welke straat zijn we (er lopen tramrails langs) en zegt de naam “De Unie” je iets?

We zijn benieuwd naar je reactie.

Reacties (5)

Mw. Rijkers uit Veghel zei op 5 januari 2009 om 14:23
Ik woon in de Molenstraat te Veghel, tegenover de plaats vanwaar deze foto is gemaakt. De fotograaf stond vermoedelijk voor een raam in het grote huis waar dokter Bollen en de notaris woonden. Omdat ik oorspronkelijk geen Veghelse ben, ken ik niemand van de afgebeelde personen.
De Wit, Veghel zei op 5 januari 2009 om 14:25
Ik zag dezelfde foto in het boekje "Veghel in oude ansichten" van 1972. Ze blijkt al in 1898 te zijn gemaakt, het jaar van de inhuldiging van koningin Wilhelmina. De feestelijke optocht werd gehouden vanwege dat heuglijke feit. Tegelijkertijd werd burgemeester De Kuijper gehuldigd vanwege diens 40-jarig ambtsjubileum. We zien hier de deputatie van Handboogschutterij De Unie uit Veghel, vergezeld van een soort fanfarekorps. Ook de andere 7 Veghelse handboogschutterijen liepen mee in de stoet.
De standerdmolen, waarvan een gedeelte zichtbaar is, werd in 1929 gesloopt vanwege het tekort aan windvang, ontstaan door de omliggende bebouwing. Jan van Run was de laatste molenaar. Nabij de plek van deze molen staat nu Café De Molen, dat vroeger ook De Drie Billekes werd genoemd, naar de drie dames die deze zaak uitbaatten.
De fotograaf stond inderdaad voor een raam van het grote huis waar dokter Bollen woonde. Bollen was chirurg in het Veghelse ziekenhuis. Zijn huis lag op de hoek van de straat. Op de tegenoverliggende hoek stond Café De Gouden Leeuw, waar nu het busstation is.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 5 januari 2009 om 14:51
Beste Mevrouw Rijkers en Mevrouw/Mijnheer de Wit,
wat fijn dat er inderdaad nog zoveel "goed geinformeerde Veghelaars" zijn. Hartelijk dank voor uw informatie bij deze foto.
Dorothe de Jong. zei op 4 mei 2014 om 23:29
De laatste eigenaar was inderdaad Jan van Run, dit was mijn opa. Mijn moeder Tonnie van Run is in 1933 geboren in het woonhuis van Café de Molen. Mijn opa was de eigenaar van dit cafe. Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat Opa ook nog zowel de molen als het cafe runde, maar dat blijkt nergens uit de verhalen ? Mijn moeder is getrouwd vanuit de burg. Volkerstraat 1 waar opa en oma toen woonden. Volgens mij was dat toen nieuwbouw.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 5 mei 2014 om 10:15
Bedankt Dorothé,
wat leuk dat jij als kleindochter op onze site reageert!
Heb je misschien ook nog foto's van de molen of het café?
Met vriendelijke groeten,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.