skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

De man op de fiets op de dijk

Van zijn oom Haynes M. Baumgardner hoorde Robert Baumgardner dit intrigerende verhaal. Zijn oom wist niet waar het zich precies had afgespeeld, maar Robert zocht het uit. En maakte een prachtige documentaire over de speurtocht en het verhaal: "The Search for the Man on the Bike on the Dike."

Lt. Haynes M. Baumgardner (bron: The Man on the Bike on the Dike)
Lt. Haynes M. Baumgardner (bron: The Man on the Bike on the Dike)

Lt. Haynes M. Baumgardner was piloot op een B24 Liberator bommenwerper van de 491 Bombardment Group (‘The Ringmasters’) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 18 september 1944, Operatie Market Garden was in volle gang, nam zijn squadron deel aan een dropping van voorraden voor de 101st Airborne Division tussen Best en Son.

Het squadron vertrok vanaf North Pickenham in Engeland. Om het risico van beschieting door de Duits luchtafweergeschut te verkleinen vloog het squadron zeer laag, zo’n 250 voet (ongeveer 76 m.). De goederen werden gedropt, maar bijna de helft viel in Duitse handen.

Het toestel van squadron leader Capt. James K. Hunter werd op de terugvlucht getroffen door Flak en stortte neer bij Udenhout. De andere toestellen vlogen door, zo laag mogelijk. En daarover tekende Lt. Baumgardner het volgende aan in zijn dagboek: ”Ik vloog soms onder dijkhoogte, klom net genoeg om niets te raken en dan direct weer naar beneden. Ik zal nooit de fietser vergeten die voor ons de dijk overstak, ons op het laatste moment zag, en zich op de grond moest werpen.” Hij heeft zich ook lang afgevraagd wie die fietser toch geweest was. “Hij moet de wind van de propellers hebben gevoeld.”

Tekening: John Wilson
Tekening: John Wilson

Waar precies in Nederland dit voorval plaatsvond heeft Haynes Baumgardner nooit geweten. Maar met taaie vasthoudendheid zocht zijn neef het uit. Dankzij een artikel in BN/De Stem van 13 mei 2019 kwam Baumgardner terecht bij de dochter van de fietser (Adriana van Leent, toen inmiddels 97), die het verhaal van haar vader onmiddellijk herkende. Het ging om de toen 52-jarige Gerardus (Geert) Krijnen, die die middag terugkwam van een ziekenhuisbezoek aan zijn zoon in Breda.

Hij fietste over de Hazeldonkse Zandweg tussen Breda en Zevenbergen naar huis, in de buurt van de brug over de Mark bij Zwartenberg. Daar hoorde hij het onverwachte gedreun van vliegtuigmotoren en zag ineens van rechts een viermotorige B-24 met een snelheid van meer dan 300 kilometer per uur op zich afkomen. Hij sprong van zijn fiets en liet zich plat in de berm vallen, terwijl het toestel vlak over hem heen raasde. Eenmaal weer thuis aan de Koekoeksedijk in Zevenbergen, was hij volgens Adriana enorm geschrokken en overstuur. Hij bleef maar roepen dat hij er bijna was geweest! Geert Krijnen overleed echter pas op 26 maart 1977, 84 jaar oud.

Kijk hier naar de documentaire The Search for the Man on the Bike on the Dike (Engelstalig)

 

Noot van de redactie: Van dit verhaal is ook een Engelstalige versie gepubliceerd, omdat we verwachten dat er ook Engelstalige belangstellenden zijn.

Editor's note: This story is also available in English on this website.

Reacties (5)

Peter van Kaathoven zei op 25 februari 2021 om 17:24
Hallo Paul

Een jaar of 2 geleden heeft de Neef 2 keer een lezing gegeven in Nederland.
Die neef heeft toen aangegeven dat hij, gezien zijn leeftijd, deze lezing niet meer zal gegeven worden in Nederland. Ik heb hierop toestemming gekregen om de lezing intergraal mocht geven.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 26 februari 2021 om 12:28
Wat leuk, Peter! Heb je hem al vaak gegeven?
Peter van Kaathoven zei op 26 februari 2021 om 12:42
Helaas Paul, Het geven van lezingen is nu niet echt iets wat kan. Al het goed is eind van dit jaar.
Paul Huismans
Paul Huismans bhic zei op 1 maart 2021 om 15:11
Het had gekund dat je hem vóór de lockdown al eens gegevens had, toch? Maar goed, wat in het vat zit verzuurd niet, hé! Ik hoop dat je het verhaal snel mag gaan vertellen.
Peter van Kaathoven zei op 1 maart 2021 om 15:21
Dank je. Het is een geweldig verhaal met geweldig beeldmateriaal

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
story.overview.type.topic

Fam. Stamboom Mulders

Zevenbergen
Doe mee en vertel jouw verhaal!