i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Roosendaal en Nispen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 23 februari 2015 om 15:53 uur

Al meer dan duizend jaar geleden stond er een kerk in Nispen. Waarschijnlijk is deze rond 1427 vervangen door een nieuw gebouw, maar daar is niets meer van over. In 1583 werd het in brand gestoken door rondtrekkende soldaten.

Rond 1615 kreeg Nispen opnieuw een kerk, die in 1648 overging in protestantse handen. Na 1797 gingen protestanten en katholieken de kerk delen. Niet dat ze in dezelfde ruimte samenkwamen: alleen het schip van de kerk was voor de katholieken. In 1828 konden zij de hele kerk weer in gebruik nemen.

De huidige kerk dateert van 1930 en in dat jaar werd de voorganger gesloopt. De kerktoren is ’n stuk jonger: van 1958. Ten tijde van de bevrijding in 1944 was de oorspronkelijke toren verwoest.

Sinds 1 januari 2014 behoort de kerk tot de Sint Norbertusparochie.

Tot zover het verhaal van de kerk. Welke herinneringen heb je nog aan pastoors en kapelaans van de Maria Hemelvaartkerk? Want de kerk stond centraal in het godsdienstige leven van vroeger. Maar de bezieling van een parochie moest natuurlijk komen van deze mannen Gods.

Hij zal er maar druk mee zijn geweest, pastoor Fassaert, die in de jaren vijftig de kerk onder zijn hoede had.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant, 1988Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant, 1988
Pastoor Nooijens Pastoor F.C.A. Nooijens (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-3a1848) Pastoor Fassaert Pastoor Hon. Fassaert (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-3a1832)

Volgens de Piusalmanak was hij daar al in 1937 begonnen, op 49-jarige leeftijd. Hij werd in zijn pastorale taken ondersteund door kapelaan A.A.J. Vermeulen. Of denk aan pastoor F.C.A. Nooijens uit de jaren zestig. Ook over hem weet je vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Deel ze met ons hieronder!

Pastoor Fassaert  

Pastoor Hon. Fassaert in Nispen, Prins Bernhardstraat 2, op 27 juni 1957. Vrijwilligers leggen fundering voor nieuwbouw Wit-Gele Kruisgebouw. V.l.n.r.: Klaas Scheepers, Piet Uijtdehaag, wijkzuster Riet Bastiaansen, Kees van den Brand, Dinny Bovée-van der Mast, pastoor Fassaert, kapelaan Vermeulen, Guust Goossens, Jan Nelemans, Piet ... (West-Brabants Archief, K01110, collectie Gemeentearchief Roosendaal, © Erven Jan Sturm, Roosendaal 1917-1991)

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: