skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Christian van der Ven
Christian van der Ven Bhic

De Maria Magdalenakerk in Geldrop

Vroeger lag aan de Nuenenseweg 22 in Geldrop een kerk gewijd aan de H. Maria Magdalena. Het was een heel modern gebouw in wederopbouwstijl, met vrijstaande toren. De kerk werd in 1962 in gebruik genomen, aan de eredienst onttrokken in 2002 en gesloopt in 2005. Op dezelfde locatie staat nu een appartementencomplex voor senioren.

Bron: coll. Heemkundekring De Heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten

Op de foto hieronder zien we mgr. W. Bekkers de bisschop van den Bosch (tweede van links), met een drietal priesters uit zijn bisdom. De eerste van links, A.L. van Vlokhoven, werd in oktober 1959 als pastoor van de parochie H. Maria Magdalena ingehaald. Hij was toen 41 jaar.

De gelovigen van vroeger hadden bij allerlei gelegenheden te maken met de pastoor, de kapelaan en andere geestelijken. De doop, de eucharistie, de biecht, het huwelijk, de ziekenzalving... maar denk ook aan processies en het huisbezoek. En dat waren dan nog de formele aangelegenheden.

Pastoor Van VlokhovenReageer hieronder en deel je herinneringen aan de Maria Magdalenakerk, het leven in de parochie en de geestelijken van toen.

Foto

De kerk van de H. Maria Magdalena (bron: coll. Heemkundekring De Heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten, klik hier voor het origineel) 

V.l.n.r. pastoor A.L. van Vlokhoven van de Maria Magdalenakerk, mgr. Bekkers, Henk Ariaans en A. Merkx. (bron: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A475)

Reacties (21)

M zei op 9 juni 2018 om 01:56
Pastoor van Vlokhoven reed jarenlang met een Volkswagen Kever. Ergens op een bosweg, ik weet niet waar, reed hij een fazant aan. Het beestje overleefde dit niet. De pastoor pakte de vogel op om mee naar huis te nemen. De boswachter die hem "betrapte" met de fazant zei niets, ongetwijfeld omdat de "stroper" duidelijk een geestelijke was.
M zei op 9 juni 2018 om 01:59
Kapelaan Berkers haalde lang oud papier op, met een platte wagen. Dit gebeurde op woensdagmiddag, als kinderen vrij hadden, en hij had altijd hulp van een stel kinderen. De opbrengsten waren bestemd voor jeugdwerk in de parochie.
M zei op 9 juni 2018 om 02:02
Pater Jan kwam op zondag uit Boxtel, op zijn brommer, om de mis te lezen. Ik was jong, maar weet nog dat zijn preken vuriger en intenser waren dan die van de andere priesters.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 juni 2018 om 17:20
Prachtige anekdotes en herinneringen! Bijzonder dat iedere pastoor, kapelaan en pater zo zijn eigen verhaal weer met zich meebrengt. Dank voor het delen!
Toon Van de Valk zei op 18 juni 2018 om 21:56
Bouwpastoor Van Vlokhoven zou morgen (19 juni 2018) 100 jaar geworden zijn. Er zal een kaars branden als nagalm van zijn stem in zijn kerk.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 juni 2018 om 14:49
Prachtig verwoord, Toon, en wat mooi en stijlvol om daar op deze manier bij stil te staan. Dank voor je berichtje hier.
M zei op 9 november 2018 om 06:29
Toen deze kerk gebouwd werd, vroegen de bouwvakkers om gevarengeld toen het gebouw toch wel erg hoog begon te worden. Bouwpastoor van Vlokhoven beklom het hoogste gedeelte van de kerk, aan de kant van de pastorie (niet in beeld op bijgaande foto). Daar stond hij, in zijn wapperende toog. Het gevarengeld kwam er niet.
Jo van Deursen zei op 9 november 2018 om 14:21
pastoor v Vlokhoven is opgevolgd door pastoor Harrie Hamers die na zijn 65e verhuisde naar HEERDE. Pastoor v Vlokhoven was tijdens de bouw in de kost op de St Josef pastorie braak huizen zuid. Maria Magdalena is gesloopt. Daar staat nu een appartementen complex
Jo van Deursen zei op 9 november 2018 om 15:04
deze kerk is in 2002 aan de eredienst onttrokken De architect was H Koene De laatste koster was Jos van den Heuvel die bij het sluiten de kerkelijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontify heeft gekregen waar de Roomse Kerk wel wat ruimhartiger had mogen zijn
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 13 november 2018 om 14:19
Hartelijk dank voor jullie reacties! Wat een mooi gezicht moet dat geweest zijn, pastoor van Vlokhoven met wapperende toog op het hoogste gedeelte van de kerk! Jammer dat er geen gevarengeld werd toegekend. Hopelijk zijn er dan ook geen ongelukken gebeurd bij de bouw van de kerk.

Bedankt voor jouw aanvullingen, Jo. Goed om te weten wat er uiteindelijk met de kerk is gebeurd.
M zei op 14 november 2018 om 05:28
Door de kerk op te gaan in zijn toog "bewees" de pastoor dat het gevaar wel meeviel..... ik heb nooit iets over ongelukken gehoord tijdens de bouw.
Voor de inwijding van deze kerk gebruikte de parochie een nieuw gebouwde noodkerk an de Kalanderstraat. Dat gebouw werd later een timmerfabriek.
Rini de Groot zei op 14 november 2018 om 08:36
Het 'Pòterke' Pater Jacobs van Stapelen uit Boxtel kwam ook met broomerke de Mis lezen in Best, daarbij waren de preken kwaliteit was bij de tijd ! Er werd wel eens gevraagd 'hoe laat hij de Mis deed.' Werd gevraagd voor een Huwelijksmis op te dragen, maar na afloop was er dikwijls, geen fooi. Kort na z'n vertrek is hij uit het ambt gestapt. Of dat ook 'Jan' was weet ik niet.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 20 november 2018 om 14:00
Gelukkig maar! En die pastoor moet dan behoorlijk wat lef hebben gehad :) Bedankt ook voor jouw reactie, Rini! Zo te lezen zou dit best eens dezelfde pastoor geweest kunnen zijn met zijn brommertje en zijn 'intense' preken!
Toon van de Valk zei op 20 november 2018 om 14:22
Nee, Lisette. Die met zijn brommer was pater Jan. De pastoor was een harde werker en deed alles voor zijn kerk. Ook fysiek werk maar ik weet niet of hij alles deed met zijne toog. Uit overlevering weet ik dat Pastoor van Vlokhoven veel en hard werkte om fondsen te werven om zijn kerk te kunnen bouwen!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 november 2018 om 13:39
Helemaal helder, Toon! Bedankt voor je reactie en fijn om te lezen dat de beide pastoors zulke harde werkers waren.
Henry Hagen zei op 29 november 2019 om 15:05
Ik ben ongeveer tussen 1975 en 1980 als kind misdienaar geweest in de Magdalenakerk. In die tijd waren er pastoor Van Vlokhoven, kapelaan Chris Ruijs en pater Jan. (zijn achternaam weet ik niet) Eerst in de doordeweekse dienstjes 's morgens en 's avonds in het kapelletje achter de grote kerk en later vooral op zaterdagavond in de grote kerk.
Pastoor Van Vlokhoven vond ik een nogal norse man. Hij kreeg ook regelmatig heel lange hoestbuien achter het altaar. Ik ben ook nog verschillende keren met het wijwatervat met kwast meegeweest met zijn Ford Taunus naar uitvaarten op het kerkhof.
Kapelaan Ruijs was sterk begaan met het jongerenwerk. Hij gaf ook godsdienstles op de Magdalenaschool en zong ook liedjes met zijn gitaar. Op woensdagmiddag liep hij altijd mee met de vrijwilligers achter de vrachtwagen om oud papier op te halen. En elk jaar organiseerde hij een misdienaarsreisje. Ook een keer helemaal naar Castricum aan Zee met een grote bungalowtent.
Pater Jan was er niet zo vaak, maar hij had wel veel humor. Ik ben zelfs een keer samen met kapelaan Ruijs met de fiets naar Hulsel gereden (bijna tegen de Belgische grens) waar de ouders van pater Jan in een boerderij woonden.
Toch wel veel jeugdsentiment, uit een tijd die niet meer bestaat.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 3 december 2019 om 12:18
Hallo Henry, fijn dat je hier hebt willen reageren! Mooi om te horen dat je zulke goede herinneringen hebt aan het roomse leven van toen, een tijd die inderdaad wel heel ver weg lijkt te liggen, ook al is het eigenlijk nog niet eens zo heel lang geleden natuurlijk. Je hebt de pastoor ook een best lange tijd van dichtbij meegemaakt als misdienaar. Mooie typering die je van hem geeft. Je ziet het meteen voor je.

Wat vond je het mooiste aan het misdienaar zijn als ik vragen mag? Heb je daardoor zelf nog ooit overwogen om priester te worden of dat toch ook weer niet?
Padre João zei op 27 januari 2020 om 19:41
Beste Thijs. gefeliciteerd met deze site. Ik ben in 1959 in de noodkerk begonnen als misdienaar en doorgegaan tot augustus 1971. Ik heb de inwijding van de nieuwe kerk meegemaakt en ook de voor mij uiterst emotionele sluiting. Mijn vader was oprichter van de MOV groep. Ik ging tropische landbouw studeren en daarna theologie. Zit nu al 35 jaar als missionaris in het kurkdroge binnenland van Brasil. Mijn kerkelijke opvoeding kreeg ik in de Magdalena.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 28 januari 2020 om 09:29
@Padre João: fijn dat je hier wilt reageren. Je was er dus vanaf het begin bij. Wat triest dat je dan na zoveel jaren inzet de sluiting en zelfs de sloop van deze kerk moest meemaken, ook omdat deze kerk het lang heeft volgehouden vergeleken met andere kerken in Brabant. Kan me voorstellen dat dit je niet in de koude kleren gaat zitten. Je bent toen dus vanuit Brazilië overgekomen om afscheid van je oude kerk te kunnen nemen. Vanuit welke orde of congregatie ben je trouwens als missionaris in Brazilië actief?
hinri van der veen zei op 10 februari 2020 om 18:11
Ik ben rond 1973/74 misdienaar geweest. Wat ik nog weet van pastoor Vlokhoven is , dat wanneer hij de ochtenddienst deed en zijn hoestaanvallen kreeg, dat we standaard te laat op de Maria Magdalenaschool kwamen. En wat ik me als leerling heel goed kan herinneren bij de kapelaan Ruijs , dat wanneer hij in de klas op zijn gitaar speelde, hij alleen jongens op zijn schoot accepteerde.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 11 februari 2020 om 08:25
Bedankt voor je reactie, Hinri! Hoe vond je dat om misdienaar te zien? Dat was toen toch nog een beste eer denk ik, of viel dat wel mee? Je hebt vast nog meer anekdotes uit die tijd denk ik, zijn er nog andere voorvallend die je je als de dag van gisteren kunt herinneren?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!