skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

De Maria Magdalenakerk in Geldrop

Aan de Nuenenseweg 22 in Geldrop stond een kerk gewijd aan de H. Maria Magdalena. Het was een modern gebouw in wederopbouwstijl en met vrijstaande toren. De kerk werd in december 1964 in gebruik genomen, aan de eredienst onttrokken in 2002 en gesloopt in 2005. Op dezelfde locatie staat nu een appartementencomplex voor senioren.

Bron: coll. Heemkundekring De Heerlijkheid Heeze-Leende-ZesgehuchtenOp de foto hieronder zien we mgr. W. Bekkers de bisschop van den Bosch (tweede van links), met een drietal priesters uit zijn bisdom. De eerste van links, A.L. van Vlokhoven, werd in oktober 1959 als pastoor van de parochie H. Maria Magdalena ingehaald. Hij was toen 41 jaar.

De gelovigen van vroeger hadden bij allerlei gelegenheden te maken met de pastoor, de kapelaan en andere geestelijken. De doop, de eucharistie, de biecht, het huwelijk, de ziekenzalving... maar denk ook aan processies en het huisbezoek. En dat waren dan nog de formele aangelegenheden.

Pastoor Van VlokhovenReageer hieronder en deel je herinneringen aan de Maria Magdalenakerk, het leven in de parochie en de geestelijken van toen.

Foto's
  • De kerk van de H. Maria Magdalena. Bron: collectie Heemkundekring De Heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten. Klik hier voor het origineel.
  • V.l.n.r. A.L. van Vlokhoven (pastoor van de Maria Magdalenakerk), Mgr. W. Bekkers, Henk Ariaans en A. Merkx. Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A475.

Reacties (34)

M zei op 9 juni 2018 om 01:56
Pastoor van Vlokhoven reed jarenlang met een Volkswagen Kever. Ergens op een bosweg, ik weet niet waar, reed hij een fazant aan. Het beestje overleefde dit niet. De pastoor pakte de vogel op om mee naar huis te nemen. De boswachter die hem "betrapte" met de fazant zei niets, ongetwijfeld omdat de "stroper" duidelijk een geestelijke was.
M zei op 9 juni 2018 om 01:59
Kapelaan Berkers haalde lang oud papier op, met een platte wagen. Dit gebeurde op woensdagmiddag, als kinderen vrij hadden, en hij had altijd hulp van een stel kinderen. De opbrengsten waren bestemd voor jeugdwerk in de parochie.
M zei op 9 juni 2018 om 02:02
Pater Jan kwam op zondag uit Boxtel, op zijn brommer, om de mis te lezen. Ik was jong, maar weet nog dat zijn preken vuriger en intenser waren dan die van de andere priesters.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 9 juni 2018 om 17:20
Prachtige anekdotes en herinneringen! Bijzonder dat iedere pastoor, kapelaan en pater zo zijn eigen verhaal weer met zich meebrengt. Dank voor het delen!
Toon Van de Valk zei op 18 juni 2018 om 21:56
Bouwpastoor Van Vlokhoven zou morgen (19 juni 2018) 100 jaar geworden zijn. Er zal een kaars branden als nagalm van zijn stem in zijn kerk.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 juni 2018 om 14:49
Prachtig verwoord, Toon, en wat mooi en stijlvol om daar op deze manier bij stil te staan. Dank voor je berichtje hier.
M zei op 9 november 2018 om 06:29
Toen deze kerk gebouwd werd, vroegen de bouwvakkers om gevarengeld toen het gebouw toch wel erg hoog begon te worden. Bouwpastoor van Vlokhoven beklom het hoogste gedeelte van de kerk, aan de kant van de pastorie (niet in beeld op bijgaande foto). Daar stond hij, in zijn wapperende toog. Het gevarengeld kwam er niet.
Jo van Deursen zei op 9 november 2018 om 14:21
pastoor v Vlokhoven is opgevolgd door pastoor Harrie Hamers die na zijn 65e verhuisde naar HEERDE. Pastoor v Vlokhoven was tijdens de bouw in de kost op de St Josef pastorie braak huizen zuid. Maria Magdalena is gesloopt. Daar staat nu een appartementen complex
Jo van Deursen zei op 9 november 2018 om 15:04
deze kerk is in 2002 aan de eredienst onttrokken De architect was H Koene De laatste koster was Jos van den Heuvel die bij het sluiten de kerkelijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontify heeft gekregen waar de Roomse Kerk wel wat ruimhartiger had mogen zijn
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 13 november 2018 om 14:19
Hartelijk dank voor jullie reacties! Wat een mooi gezicht moet dat geweest zijn, pastoor van Vlokhoven met wapperende toog op het hoogste gedeelte van de kerk! Jammer dat er geen gevarengeld werd toegekend. Hopelijk zijn er dan ook geen ongelukken gebeurd bij de bouw van de kerk.

Bedankt voor jouw aanvullingen, Jo. Goed om te weten wat er uiteindelijk met de kerk is gebeurd.
M zei op 14 november 2018 om 05:28
Door de kerk op te gaan in zijn toog "bewees" de pastoor dat het gevaar wel meeviel..... ik heb nooit iets over ongelukken gehoord tijdens de bouw.
Voor de inwijding van deze kerk gebruikte de parochie een nieuw gebouwde noodkerk an de Kalanderstraat. Dat gebouw werd later een timmerfabriek.
Rini de Groot zei op 14 november 2018 om 08:36
Het 'Pòterke' Pater Jacobs van Stapelen uit Boxtel kwam ook met broomerke de Mis lezen in Best, daarbij waren de preken kwaliteit was bij de tijd ! Er werd wel eens gevraagd 'hoe laat hij de Mis deed.' Werd gevraagd voor een Huwelijksmis op te dragen, maar na afloop was er dikwijls, geen fooi. Kort na z'n vertrek is hij uit het ambt gestapt. Of dat ook 'Jan' was weet ik niet.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 20 november 2018 om 14:00
Gelukkig maar! En die pastoor moet dan behoorlijk wat lef hebben gehad :) Bedankt ook voor jouw reactie, Rini! Zo te lezen zou dit best eens dezelfde pastoor geweest kunnen zijn met zijn brommertje en zijn 'intense' preken!
Toon van de Valk zei op 20 november 2018 om 14:22
Nee, Lisette. Die met zijn brommer was pater Jan. De pastoor was een harde werker en deed alles voor zijn kerk. Ook fysiek werk maar ik weet niet of hij alles deed met zijne toog. Uit overlevering weet ik dat Pastoor van Vlokhoven veel en hard werkte om fondsen te werven om zijn kerk te kunnen bouwen!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 21 november 2018 om 13:39
Helemaal helder, Toon! Bedankt voor je reactie en fijn om te lezen dat de beide pastoors zulke harde werkers waren.
Henry Hagen zei op 29 november 2019 om 15:05
Ik ben ongeveer tussen 1975 en 1980 als kind misdienaar geweest in de Magdalenakerk. In die tijd waren er pastoor Van Vlokhoven, kapelaan Chris Ruijs en pater Jan. (zijn achternaam weet ik niet) Eerst in de doordeweekse dienstjes 's morgens en 's avonds in het kapelletje achter de grote kerk en later vooral op zaterdagavond in de grote kerk.
Pastoor Van Vlokhoven vond ik een nogal norse man. Hij kreeg ook regelmatig heel lange hoestbuien achter het altaar. Ik ben ook nog verschillende keren met het wijwatervat met kwast meegeweest met zijn Ford Taunus naar uitvaarten op het kerkhof.
Kapelaan Ruijs was sterk begaan met het jongerenwerk. Hij gaf ook godsdienstles op de Magdalenaschool en zong ook liedjes met zijn gitaar. Op woensdagmiddag liep hij altijd mee met de vrijwilligers achter de vrachtwagen om oud papier op te halen. En elk jaar organiseerde hij een misdienaarsreisje. Ook een keer helemaal naar Castricum aan Zee met een grote bungalowtent.
Pater Jan was er niet zo vaak, maar hij had wel veel humor. Ik ben zelfs een keer samen met kapelaan Ruijs met de fiets naar Hulsel gereden (bijna tegen de Belgische grens) waar de ouders van pater Jan in een boerderij woonden.
Toch wel veel jeugdsentiment, uit een tijd die niet meer bestaat.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 3 december 2019 om 12:18
Hallo Henry, fijn dat je hier hebt willen reageren! Mooi om te horen dat je zulke goede herinneringen hebt aan het roomse leven van toen, een tijd die inderdaad wel heel ver weg lijkt te liggen, ook al is het eigenlijk nog niet eens zo heel lang geleden natuurlijk. Je hebt de pastoor ook een best lange tijd van dichtbij meegemaakt als misdienaar. Mooie typering die je van hem geeft. Je ziet het meteen voor je.

Wat vond je het mooiste aan het misdienaar zijn als ik vragen mag? Heb je daardoor zelf nog ooit overwogen om priester te worden of dat toch ook weer niet?
Padre João zei op 27 januari 2020 om 19:41
Beste Thijs. gefeliciteerd met deze site. Ik ben in 1959 in de noodkerk begonnen als misdienaar en doorgegaan tot augustus 1971. Ik heb de inwijding van de nieuwe kerk meegemaakt en ook de voor mij uiterst emotionele sluiting. Mijn vader was oprichter van de MOV groep. Ik ging tropische landbouw studeren en daarna theologie. Zit nu al 35 jaar als missionaris in het kurkdroge binnenland van Brasil. Mijn kerkelijke opvoeding kreeg ik in de Magdalena.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 28 januari 2020 om 09:29
@Padre João: fijn dat je hier wilt reageren. Je was er dus vanaf het begin bij. Wat triest dat je dan na zoveel jaren inzet de sluiting en zelfs de sloop van deze kerk moest meemaken, ook omdat deze kerk het lang heeft volgehouden vergeleken met andere kerken in Brabant. Kan me voorstellen dat dit je niet in de koude kleren gaat zitten. Je bent toen dus vanuit Brazilië overgekomen om afscheid van je oude kerk te kunnen nemen. Vanuit welke orde of congregatie ben je trouwens als missionaris in Brazilië actief?
hinri van der veen zei op 10 februari 2020 om 18:11
Ik ben rond 1973/74 misdienaar geweest. Wat ik nog weet van pastoor Vlokhoven is , dat wanneer hij de ochtenddienst deed en zijn hoestaanvallen kreeg, dat we standaard te laat op de Maria Magdalenaschool kwamen. En wat ik me als leerling heel goed kan herinneren bij de kapelaan Ruijs , dat wanneer hij in de klas op zijn gitaar speelde, hij alleen jongens op zijn schoot accepteerde.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 11 februari 2020 om 08:25
Bedankt voor je reactie, Hinri! Hoe vond je dat om misdienaar te zien? Dat was toen toch nog een beste eer denk ik, of viel dat wel mee? Je hebt vast nog meer anekdotes uit die tijd denk ik, zijn er nog andere voorvallend die je je als de dag van gisteren kunt herinneren?
Ciska zei op 8 april 2021 om 13:27
De Magdalena kerk is niet gebouwd in 1962
Wij zijn in de Volderstraat komen wonen in mei 1963 en toen was het nog grasveld daar hebben wij nog jaren op gespeeld. De noodkerk in de Kalanderstraat zal toen gebouwd zijn. In de Volderstraat is echt jaren later ik denk wel 1966/67
M zei op 9 april 2021 om 01:22
De Magdalenakerk is toch een tikje ouder. Ik weet niet zeker wanneer de inwijding plaatsvond, maar de kerk was zeer zeker in gebruik toen ik daar de hernieuwing van de doopbeloften deed in juli 1965 (ik geloof dat we dat Plechtige Communie noemden). Ik denk dat de kerk toen pas een paar maanden in gebruik was.
Ciska zei op 9 april 2021 om 09:53
Dat zou kunnen in 1965 maar zeezieker nieten 1962 zoals in het begin van het artikel stond.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 11 april 2021 om 12:22
@M en Ciska: bedankt voor jullie bijdragen. De bron voor het jaartal 1962 is deze pagina: https://reliwiki.nl/index.php/Geldrop,_Nuenenseweg_22_-_Maria_Magdalena_(1962_-_2002) ) Op die pagina wordt echter ook een ansichtkaart getoond van de kerk, die in 1964 zou zijn gemaakt. Het jaartal is hierboven daarom gewijzigd in 1964/1965, tot we uitsluitsel hebben over het jaartal van de bouw, inwijding en ingebruikname. Alle verdere aanwijzingen welkom!
Egbert zei op 11 april 2021 om 12:47
Volgens het boek "Alles wat hier leeft, spint, twernt of weeft" van historicus Jean Coenen, werd in de wijk Braakhuizen-Noord in mei 1959 kapelaan van Vlokhoven uit de Tilburgse parochie 't Heike benoemd tot bouwpastoor. Aanvankelijk werd gebruikt gemaakt van een noodgebouw in de Kalanderstraat. Vanaf december 1964 kon de de Maria Magdalenakerk in gebruik worden genomen.
Egbert zei op 11 april 2021 om 13:06
Nadat de kerk werd gesloten voor erediensten in 2002 werden de twee luidklokken van de Magdalenakerk uit de toren gehaald. Eén van de klokken werd verkocht. De andere was bedoeld om in de Maria Brigidakerk in Zesgehuchten opgehangen te worden. Omdat dat bouwtechnisch onmogelijk was werd de klok opgeslagen. Na jaren in de opslag te hebben gestaan werd de klok op zondag 28 maart 2021 voor de tweede keer ingezegend op begraafplaats ’t Zand in Geldrop. Die inzegening gebeurde door pastoor Van der Maazen.

Een anonieme gever maakte het mogelijk om een klokkenstoel bij de begraafplaats te bouwen. Daar werd de klok op de vrijdag voor de inzegening met een kraan ingehangen, nadat hij door klokkengieterij Eijsbouts te Asten was schoongemaakt en gestemd.

bron: Eindhovens Dagblad.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 12 april 2021 om 07:46
Bedankt, Egbert, voor deze mooie aanvullingen! Fijn dat we nu het jaartal weten, het is aangepast.
Maria Settels-van Gils zei op 22 juni 2021 om 23:06
Mijn tweelingzus Bertie en ik waren bruidsmeisje bij de opening van de kerk door mgr Beckers in 1964. Helaas heb ik hier geen foto's van. Als iemand ze wel heeft zou ik ze heel graag willen hebben.
Mijn broer Fons en Erik-Jan Rietveld waren misdienaar.
De pastoor was pastoor van Vlokhoven, kaplaan Ruys
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 7 juli 2021 om 07:41
Mooie herinneringen Maria. Leuk dat je hier reageert. Je noemt mgr. Bekkers en dan vraag ik mij toch af... Is die tweede foto op deze pagina misschien genomen tijdens die opening van de kerk? Zou mooi zijn als hier nog iemand reageert die foto's daarvan heeft. Op de website van de heemkundekring 'De Heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten' staan wel foto's van de kerk, maar helaas niet van die openingsplechtigheid: https://www.heemkundekring-hlz.nl/collecties/foto/zoektermen/magdalena/page/2
M zei op 7 juli 2021 om 17:33
Hoewel het mogelijk is dat de foto met pastoor van Vlokhoven en Mgr. Bekkers bij gelegenheid van de opening is genomen, vermoed ik toch dat de foto iets ouder is. Van Vlokhoven en Mgr. Bekkers kenden elkaar al vele jaren voor de opening van de Maria Magdalenakerk. Ik meen me te herinneren dat van Vlokhoven kapelaan was met Pastoor (de latere bisschop) Bekkers, in Tilburg ( Het Heike?).
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 8 juli 2021 om 05:59
@M: dank voor de aanvullende informatie over Van Vlokhoven en mgr. Bekkers. Ik twijfelde al omdat niet die eerste, maar Bekkers centraal op deze foto en dan zijn er nog de twee andere priesters rechts van hem: Henk Ariaans en A. Merkx. Misschien dat die laatste twee namen nog helpen om te bevestigen of het hier om een foto van het pastoraal team van Het Heike, in welke periode...
M zei op 9 juli 2021 om 04:50
Een beetje gesnuffel bevestigde dat Mgr. Bekkers inderdaad pastoor van 't Heike was, en van Vlokhoven, Ariaans en Merkx waren zijn kapelaans. Mgr. Bekkers was daar maar kort, van 24-2-1956 tot 19-12-1956. Daarna werd hij co-adjutor van Mgr. Mutsaerts, bisschop van Den Bosch, met recht van opvolging. Toen Mgr. Mutsaerts met emeritaat ging, werd Mgr. Bekkers ingewijd (27-6-1960). De foto zal uit de jaren 50 stammen. Het regionaal archief Tilburg geeft de datering "vanaf 28-1-1957". Ter gelegenheid van de benoeming tot co-adjutor misschien?
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 12 juli 2021 om 10:26
@M: wederom dank voor al het speurwerk! Fijn om zoveel nieuwe details n.a.v. deze foto te kunnen noteren.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!