skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

De Mariakapel van buurtvereniging ‘De Straat’

Een buurtvereniging is een vereniging van bewoners die zich bezig houdt met het wel en wee in de buurt en bevordert de sociale samenhang. De buurtvereniging 'De Straat' in Wagenberg is zo’n vereniging.

Deze buurtvereniging, ook wel bekend als 'de straot', bestaat al sedert 1936 en telt naast de Wagenstraat tegenwoordig ook de straten zoals de Linnenwever, Van Schendelstraat, Akkerstraat, Flippenpad en de Wildestraat.

De buurtvereniging bouwde in 1946 een Mariakapel. Dat was op een opvallende plaats in de Wagenstraat nabij huisnummer 40 aan het begin van een weggetje, in de volksmond bekend als het ‘Bère-Wiezeke’, dat via de polder naar de Kerkstraat liep.

Foto © Piet Visker.
Foto © Piet Visker

Het bouwwerk was opgetrokken met gele bakstenen die waren overgebleven van het gebombardeerde huis van Embregt van Groesen, in die tijd bestuurslid van ‘De Straat’.

In de kapel werd een manuscript ingemetseld met de volgende tekst:

In het jaar onzes Heeren negentien honderd zes en veertig Werd door de Buurtvereniging ‘De Straat’ te Wagenberg ter ere Van de Heilige Maagd Maria een veldkapel gebouwd. Bij gelegenheid van de verjaring van de oorlog 1940-1945. Deze is gebouwd door de aannemers Alb. v. Gils en Ant. v. Gils alhier dank zij de milde gever van de grond de Wed. W.v.Tetering-Damen.
Het bestuur der buurtvereniging:
F. Rasenberg, voorzitter
A. Jacobs, secretaris
E. van Groesen, penningmeester
Wagenberg 8 september 1946.

Een begrip voor Wagenberg werd deze Mariakapel. Het heeft een wezenlijk deel uitgemaakt van ’t godsdienstige leven in de naoorlogse jaren. Onder leiding van pastoor Van Oers, zelf een groot Mariavereerder, werden regelmatig indrukwekkende processies naar het kapelleke gehouden. Daar werd dan tot Maria gebeden en gezongen.

Kinderen brengen een zanghulde onder leiding van de bovenmeester van de jongensschool meester Mouwen. Het huis op de achtergrond was nummer 29 aan de Wagenstraat en is bewoond geweest door Wout Hoeve. Gedurende twintig jaar is de kapel onderhouden door Toon van Gageldonk , die vlakbij woonde op nummer 33 aan dezelfde straat. Gelijk zijn eigen bezienswaardige voortuin heeft Toon er zorg voor gedragen, dat ook bij het kapelleke altijd mooie bloemen stonden. Bron: archief Heemkundekring De Vlasselt, boekje 31 (1986)
Kinderen brengen een zanghulde onder leiding van de bovenmeester van de jongensschool meester Mouwen. Het huis op de achtergrond was nummer 29 aan de Wagenstraat en is bewoond geweest door Wout Hoeve. Gedurende twintig jaar is de kapel onderhouden door Toon van Gageldonk , die vlakbij woonde op nummer 33 aan dezelfde straat. Gelijk zijn eigen bezienswaardige voortuin heeft Toon er zorg voor gedragen, dat ook bij het kapelleke altijd mooie bloemen stonden. Bron: archief Heemkundekring De Vlasselt, boekje 31 (1986)

Doordat de Wagenstraat in tweeën werd gedeeld door de aanleg van een nieuwe provinciale weg, de Wagenbergse Baan, werd de Mariakapel in 1980 gesloopt om elders opnieuw te worden opgebouwd. Dat gebeurde in 1981 op de kruising Wagenstraat aan het begin van de toegang naar de oprit van het viaduct over die provinciale weg. Ook hier zorgde een bouwploeg van de buurtvereniging voor deze klus. Het Mariabeeld uit de vorige kapel was destijds door een beeldhouwer / kunstenaar vervaardigd uit een soort van rood gebakken klei.

Het beeld was door de tand des tijds behoorlijk aangetast en aan restauratie toe. Door Piet Visker, lid van de buurtvereniging, is dat beeld uit de oude kapel verwijderd. Het werd door hem hersteld en bronskleurig geschilderd waarna het werd geplaatst in de nieuw gebouwde Mariakapel. Ook dak en al het verdere houtwerk voor de nieuwe kapel werd door hem gemaakt.

Van links naar rechts: de oude kapel, Piet Visker restaureert het Mariabeeld en de nieuwe kapel, foto's: © Piet Visker.
Van links naar rechts: de oude kapel, Piet Visker restaureert het Mariabeeld en de nieuwe kapel, foto's: © Piet Visker.

De nieuw gebouwde Mariakapel, evenals de vorige ook een veldkapel, werd door pastoor Vos uit Wagenberg op 11 april plechtig ingezegend bij gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de buurtvereniging.

Foto 1981 (© Johan van der Made)
Foto 1981 (© Johan van der Made)


Foto (1989): a.f.c.'dinasa', Wagenberg.(Regionaal Archief Tilburg 88769)
Foto (1989): a.f.c.'dinasa', Wagenberg.(Regionaal Archief Tilburg 88769)

Zoals ook bij de vorige kapel nam de buurtvereniging de zorg van het onderhoud op zich. In februari 2020 werd het Mariabeeld uit het kapelletje gestolen en is nimmer teruggevonden. Ook nu werden de krachten binnen de vereniging weer gebundeld en werd voor een nieuw Mariabeeld gezorgd. Dit nieuwe beeld is geheel van beton, is in een bronzen-look geschilderd en het is iets kleiner dan het vorige beeld. De buurtbewoners alsook passanten hechten veel waarde aan deze kapel. Het manuscript uit de oude kapel wordt tegenwoordig bewaard in het archief van de buurtvereniging.

Bronnen

Heemkundekring De Vlasselt, boekje 31 (1986) geschreven door Ad Kokke en Piet Visker,
Drieluik Wagenstraat door Johan van der Made, kijkopdrimmelen.nl en
BN/DeStem van 14 februari 2020.

 

Reacties (4)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 juni 2021 om 19:33
Wat een bizar relaas, Jan. Maar interessant om te lezen en een mooie aanvulling op dit verhaal. Dank voor je toevoeging.
Jan van Vliet
Jan van Vliet zei op 16 mei 2022 om 19:37
8 mei 2022 publicatie BN/DeStem:
Gestolen Mariabeeld uit kapelletje in Wagenberg staat weer op oude plaats: ‘En gezegend op moederdag’

WAGENBERG - Uitgerekend op Moederdag is de moeder aller moeders teruggekeerd in Wagenberg. Na twee jaar afwezigheid, staat het Mariabeeld uit het kappelletje op de hoek Wagenstraat-Kerkstraat weer op haar plek.

https://www.bndestem.nl/oosterhout/gestolen-mariabeeld-uit-kapelletje-in-wagenberg-staat-weer-op-oude-plaats-en-gezegend-op-moederdag~a695237d5/
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 mei 2022 om 20:29
Kijk eens aan, wat leuk! Goed dat je dat hier deelt, Jan: goed nieuws kunnen we wel gebruiken :)
Dank je wel!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.