i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Bergen op Zoom
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: RK kerken

vertelde op 9 november 2017 om 10:49 uur

'De Maagd', prijkt in koeienletters op de gepleisterde voorgevel van dit oude, neoclassicistische godshuis. Het verkreeg de status van rijksmonument, maar verloor die van katholieke kerk. Het statige gebouw roept bij jou vast nog herinneringen op aan het roomse leven. Deel je verhalen met ons!

De waterstaatskerk H. Maagd Maria werd gebouwd in de jaren 1824-1829 en was een ontwerp van architect J.E.F. Franssen. Hij ontwierp een driebeukige hallenkerk met ionische zuilen. De toren is van 1846. In 1861 was het hoogaltaar gereed en in 1864 kwam er een orgel. De parochiaan kon er ook terecht op een 18e-eeuwse eiken communiebank en in een eiken biechtstoel, beide uit Antwerpen.

Franssens bouwwerk heeft ruim anderhalve eeuw stand gehouden als plek van rooms-katholieke eredienst. Totdat in 1987 werd gekozen voor een andere kerklocatie: de St. Gertrudis, een middeleeuwse kerk aan de overkant van dezelfde markt.

De Mariakerk, foto: reliwiki.nl

De waterstaatskerk H. Maagd Maria aan de Grote Markt (Foto: © Rob Kreukniet 2015, bron: reliwiki.nl, gelicenseerd onder Creative Commons)

Na de sluiting kreeg het gebouw, in 1990, een nieuwe bestemming als schouwburg: Theater De Maagd. De glas-in-loodramen bleven intact. Het kerkelijk meubilair was toen al naar de St. Gertrudiskerk verhuisd.

Maar hoe zat het nou met al die mannen Gods die het vroeger voor het zeggen hadden in de Parochie H. Maagd Maria? Als voormalig parochiaan zul jij je bijvoorbeeld pastoor C. van Dam nog wel herinneren. Uit de Piusalmanak blijkt dat zijn parochie halverwege de jaren vijftig 5300 zielen telde. Niet zo gek, daarom, dat Van Dam ondersteund werd in zijn pastorale taken door twee kapelaans: H. Adriaansens en A. Stulemeyer. In 1955 kreeg de parochie een nieuwe herder: pastoor G.J.M. van Dijk. Ook over hem weet jij vast nog wel een verhaal of twee. Je kunt die hieronder met ons delen, door in het vak 'Reageer op dit verhaal' een bericht achter te laten.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 juli 2019 om 14:45 uur

Onderzoeker Willem Kruf dook in de geschiedenis van vloertegels van diverse kerken, waaronder die van de Mariakerk in Bergen op Zoom. Klik hier om dat verhaal te lezen:

https://www.bhic.nl/media/document/file/tegels-gertrudiskapel-2-3-2015-en-herzien-7-6-2019.pdf?6-0-15

Met veel dank, Willem!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: