i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Den Dungen
Periode: 1967 - 2011
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Recreatieplassen

De Meerse Plas

vertelde op 21 juni 2011 om 15:34 uur

In de jaren zestig werden in Nederland in rap tempo woonwijken en snelwegen aangelegd. Ook de noord-zuidverbinding van Amsterdam naar Maastricht, toen E9 (nu A2) genaamd, werd flink onder handen genomen. Voor de snelweg ten oosten van Den Bosch was veel grond nodig.

Bos & Kalis uit Sliedrecht – voorloper van Koninklijke Boskalis Westminster N.V., tegenwoordig een van ’s werelds grootste baggerbedrijven – speelde hier handig op in. Ze kocht in de gemeente Den Dungen grond aan in ‘het Meer’ – vandaar de naam Meerse Plas –, ten zuiden van de Zuid-Willemsvaart en slechts een paar honderd meter ten oosten van het geprojecteerde traject van de E9. Het doel: het terrein afgraven en de grond gebruiken voor de nieuwe snelweg.

De gemeente Den Dungen ging akkoord op voorwaarde dat de ontgrondingsput een recreatieve bestemming zou krijgen. In januari 1967 gaf ook de Provincie groen licht en de zandzuigers van Bos & Kalis gingen voortvarend aan het werk. Binnen enkele jaren ontstond zo een plas met een oppervlakte van 16 hectare en een diepte van zo’n 12 tot 18 meter.

Vervolgens werd het terrein als recreatieplas ingericht en in 1975 door de gemeente Den Dungen aangekocht.

De Dungenaren hadden de plas inmiddels ook ontdekt, er werd al enkele jaren massaal ‘wild’ gezwommen. Maar de gemeente wilde geen massarecreatie. Het gebied moest als visvijver en wandelgebied dienen. En voor de inwoners van het dorp –met spijt constateerde men dat het “onmogelijk is niet-Dungenaren te weren” – moest er een zwemgelegenheid komen. Maar wel op eigen risico, want het was vanwege de hoge kosten zeker niet de bedoeling dat er feitelijk een zwembad zou worden geëxploiteerd.

En zo kwam er aan de Meerse Plas, in de volksmond ook wel Dungens Gat genoemd, een eenvoudige strandje met ligweide, met slechts zeer beperkte voorzieningen als parkeerplaatsen, vuilnisbakken en mobiele toiletten. De plas trekt naast zwemmers en zonaanbidders behoorlijk wat andere bezoekers: er wordt veel gevist vanaf de oevers en met roeibootjes.

In de jaren tachtig, toen windsurfen in Nederland tot een ware rage uitgroeide, waren ook op de Meerse Plas vaak tientallen surfers actief. Duikers verkennen de plas onderwater en treffen daar snoeken en palingen aan en ook nogal wat wrakken van roeiboten. Daarnaast is er een trimbaan en een motorcrosscircuit.

Het gebied is in de loop van de tijd verwaarloosd en de voorzieningen zijn vervallen. Inmiddels zijn er plannen om de Meerse Plas een grondige opknapbeurt te geven.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Henk van Gestel zei op 28 september 2011 om 11:17 uur

- U vermeldt dat de Meerse plas in 1975 is "Opgericht". Dat is onjuist. De plas is omstreeks 1967 ontstaan ten behoeve van de zandwinning voor de aanleg van de Rondweg A2 om Den Bosch. - Niet vermeld worden onder andere de Ooster- en de Pettelaarseplas.

Rien Wols bhic zei op 28 september 2011 om 11:41 uur

Geachte heer Van Gestel, De term "opgericht" is inderdaad wellicht wat ongelukkig. Zoals in het verhaal ook staat, zijn de zandzuigers van Bos Kalis in de loop van 1967 met de zandwinning begonnen. De plas is natuurlijk in de jaren daarna geleidelijk aan ontstaan. We hebben de aankoop door Den Dungen van de plas als startpunt van de recreatieplas genomen, vandaar dat jaartal van 1975. Wat betreft die andere plassen: de waterkaart pretendeert op geen enkel onderwerp volledig te zijn. Maar nieuwe verhalen zijn natuurlijk altijd van harte welkom, dus als u zin heeft om daarover een stukje te maken, plaatsen we dat met plezier :-) Vriendelijke groet,

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 9 juni 2011 om 12:56 uur

Recreatieplassen in Noord-Brabant