i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Gilze en Rijen
Jaar: 1931
Tags:

De meisjes van de schoenfabriek

vertelde op 30 oktober 2009 om 13:18 uur

Mijn oma heeft in haar meisjesjaren bij de schoenfabriek van Kees en Govert Aarts aan de Akkerstraat 1 in Gilze gewerkt. Dat was in 1931. En ze was niet de enige: het ging om een flinke groep meisjes die bij Aarts achter de stikmachines zat. Dit zijn drie foto’s van deze groep, staande voor de fabriek, waarschijnlijk ook uit 1931.

Op de eerste foto staan ze op hun paasbest gekleed opgesteld rondom een H. Hartbeeld. Er staan wat decoratieve tafeltjes met planten en boeketten tussen de dames opgesteld.
De tweede foto zou op dezelfde dag gemaakt kunnen zijn. Het is niet helemaal duidelijk wat hier gebeurt. Voor het eerst zien we een man op de foto, waarschijnlijkde heer Aarts, eigenaar van de schoenenfabriek. Hij schudt de hand van een oudere dame, misschien wel een lerares? Blijkbaar is er iets te vieren, want de meisjes staan er in een kring rondom opgesteld, en er wordt nogal vrolijk bij gekeken. Op de achtergrond gaat het gewone leven ook door: iemand in stofjas doet iets op een ladder, maar wat kunnen we net niet zien.
Op de derde foto tenslotte ziet het er een stuk frisser uit: jassen aan en sjaals om. Het is duidelijk winter. Duiden de fietsen op een voorgenomen uitstapje met de meisjes van de fabriek? Of kwamen deze jongedames gewoon altijd met de fiets naar hun werk?

We zijn benieuwd of er nog iemand is, die meer weet van deze groep. Klik op de foto’s voor een grotere versie.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

Marijke Aarts zei op 28 december 2016 om 10:57 uur

De lange man die de hand schudt van de oudere dame is mijn grootvader, Kees Aarts. Hij was verantwoordelijk voor de stikkerij. Het moet inderdaad een feest geweest zijn van de stikkerij. De oudere dame zal wel de verantwoordelijke geweest zijn. De man op de ladder zal, denk ik, ramen gewassen hebben aan de buitenkant. Ik ben daar geboren en ik weet nog dat iemand af en toe op de ladder stond aan de buitenkant om ramen te wassen en dat was jaren laten (ik ben geboren in 1956). Ik stond dan binnen belangstellend te kijken. Ik vind het leuk om te zien dat de meisjes er allemaal even leuk uitzien, naar de mode van rond 1930.
De meesten kwamen met de fiets naar hun werk. Auto's hadden nog lang niet alle mensen, dat weet ik nog.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 december 2016 om 13:46 uur

Wat leuk Marijke, dat je daar geboren bent en je nog zoveel herinneringen hebt aan deze plek en aan je grootvader. Mooi om te lezen!
Het zijn ook mooie foto's waar zeker de mode van toen goed op uitkomt.
Bedankt voor je reactie Marijke.

Marijke Aarts zei op 28 december 2016 om 17:18 uur

En wie ben jij Mariët? Kom jij ook uit Gilze?

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 december 2016 om 15:19 uur

Nee Marijke, ik werk bij het BHIC.

Marijke Aarts zei op 29 december 2016 om 19:48 uur

Sorry, ik ben al meer dan 40 jaar weg uit Nederland. Geen idee wat BHIC is. Duik jij in het verleden van nederlandse provincies/steden of dorpen/ industriën? Lijkt me leuke materie om mee bezig te zijn. Of ben je privé geïnteresseerd in historie van etc.? Ik kom heel zelden in NL en ben een paar keer in Gilze teruggeweest. Nostalgie naar mijn kind-zijn ;-)). Niet dat ik nog eens kind zou willen zijn trouwens. Ik vind het nu wel lekker zo. Een beetje levenservaring is nooit weg ;-))))

mar zei op 29 december 2016 om 21:01 uur

Hee! Ik zie net dat deze site zo heet. Daar had ik niet op gelet. Leuke baan lijkt me!!

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 december 2016 om 19:57 uur

Haha, Marijke, ik wilde net uitleggen dat je op de website van het BHIC reageert op een van onze verhalen :). Wij zijn het Brabants Historisch Informatie Centrum en hebben inderdaad erg leuk werk. Mocht je weer eens in Nederland zijn, dan ben je in onze studiezaal in de Citadel in 's-Hertogenbosch van harte welkom om zelf ook een historisch onderzoek te komen doen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 10 december 2012 om 16:39 uur

De meisjes van de Bata

vertelde op 2 juni 2009 om 12:08 uur

Schoenenfabriek Aarts

vertelde op 4 maart 2011 om 16:03 uur

De Ravo Leder- en Schoenfabriek