
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
In een balk staat de tekst: “Dese nuwe moole wort nu aengemale door Hendrieca Alegonda van…”. Verwijst dat nu naar het bouwjaar of komt de molen ergens anders vandaan en is hij in 1811 in Uden opnieuw gebouwd?
Van “Hendrieca” weten we wel wie dat is geweest: Henrica Aldegondis van Gemonde. Vermoedelijk heeft Henrica de molen geërfd. Samen met haar tweede man Henricus Jacobus van den Broek bezat zij tot 1843 alle vier de windmolens die er op dat moment in de gemeente Uden stonden.
De vier molens worden later onder de kinderen uit het eerste huwelijk van Henrica Aldegondis met Andreas Ignatius van der Meulen verdeeld.
Na wat wisselingen is het even onduidelijk in wiens handen de latere molen van Jetten komt, maar van 11 mei 1863 tot 22 september 1863 is Anna Maria Antonia Rohling eigenaar. De minderjarige Anna Maria is het kleinkind van Anthonia van der Meulen.
Het eigendom slaat dus een generatie over, maar is van korte duur. Haar oom Andreas Ignatius Verhoeven neemt het bouwwerk over. Ook dat duurt niet lang en Martinus Poos komt in beeld. Hij is eigenaar van 1867/68 tot 1883. Hij is naast eigenaar ook zelf molenaar en winkelier. Later gaat de molen over in handen van Cornelis Roozen die een benzinemotor van 16 PK in de molen aanbrengt.
Op zijn beurt doet Roozen de molen over aan Franciscus Bakermans. Hij verplaatst de molen - vanwege de geringe windvang tussen de tegenwoordige Helenastraat en Hooihofstraat - naar het open veld, naar een plek aan de huidige Aalstweg. Later in 1922 neemt broer Wilhelmus de molen voor 5000 gulden over. Niet lang want nog datzelfde jaar verkoopt hij de molen.
Dan komt in 1922 de naamgever in beeld: Antonius Petrus Martinus van Jetten, geboren op 20 oktober 1896 in Bergen. Na de aankoop van de molen – met toebehoren zoals hamers, zeilen, “alle zakken en complete kraan” – krijgt hij ook toestemming voor de uitbreiding van zijn graanmaalderij. In 1965 neemt de gemeente Uden de molen voor 17.000 gulden over. Jetten overlijdt op 15 mei 1985 in Uden.
Door de jaren heen is de molen vaak opgeknapt en onderhouden. Ook in 2010 worden de wieken helemaal gerestaureerd en krijgt de molenkast zijn oorspronkelijke kleuren terug. Hierdoor komt het schilderij van Mondriaan spreekwoordelijk opnieuw tot leven. Vijftig jaar na zijn overlijden wordt 1994 uitgeroepen tot Mondriaanjaar.
Uden neemt daar aan deel met het thema Mondriaan en molens. Het schilderij komt speciaal hiervoor vanuit Canada naar Uden. Direct ontbrandt de discussie of dit wel echt de Udense molen is. Het zou ook om de Volkelse of Heeswijkse kunnen gaan. Maar voor menig Udenaar staat vast: het is de molen van Jetten.